Dr. Senem Yıldız yazdı: 10 Maddede Tablet Kullanımında Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar

Yrd. Doç. Dr. Sanem Yıldız, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi

 Tablet bilgisayarlar çocukların öğrenmesinde önemli bir potansiyele sahip olmakla birlikte, devrim yaratıcı nitelikte cihazlar değiller. Faydaları ve zararları doğru şekilde tartılmalı ve faydalı oldukları alanlarda kontrollü kullanımları teşvik edilmeli.

Eğer evinizde bir tablet bilgisayar varsa veya edinmeyi düşünüyorsanız çocuğunuza kullandırmadan önce bazı noktalara dikkat edin lütfen:

  1. Tableti belli prensipler çerçevesinde, belli zaman aralıklarında kullanmasına izin verin. Çocuğunuzun tablet bilgisayar bağımlısı olması an meselesi olabilir ve sonradan çok pişman olabilirsiniz.
  2. Cihazı çocuğunuza verdiğinizde mutlaka “uçak modu”na alarak çocuğunuzun 3G ve kablosuz internet bağlantısının neden olduğu zararlı etkilere maruz kalmasını engelleyin (üstelik bu uygulama, çocuğunuzun 300-500 dolarlık bir uygulama-içi satın almayı gerçekleştirme ihtimalini de ortadan kaldıracaktır, örnekleri yakın çevremde görülmüştür).
  3. Cihaza yükleyeceğiniz uygulamaların pedagojik yöntemler gözetilerek geliştirilmiş, çocuğunuzun yaş ve bilişsel gelişimine uygun uygulamalar olduğundan emin olun.
  4. Çok fazla uyaranın aynı anda sunulduğu, gürültülü, gereğinden hızlı ilerleyen, uygunsuz bir dile ve görsellere sahip, reklam içeren uygulamaları tercih etmeyin, bunların yarardan çok zararı olacaktır.
  5. Mümkün mertebe cihazınıza oyun yüklemeyin. Anlamsız oyunlara bir kez sardırırsanız, çok kısa sürede çocuğunuz tablet bilgisayarı bir eğlenerek öğrenme aracı değil de oyun aracı olarak algılar ve bu durumun geri dönüşü çok zor olur.445036-osmo-words
  6. Sürekli aynı türde uygulamalar yerine çocuğun farklı duyu organlarını kullanabileceği, beynin değişik bölgelerine hitap eden, çeşitlilik arz eden uygulamar yükleyin. Örneğin hikaye kitaplarına ek olarak, şarkılara ritim tutabileceği, bir tiyatro oyununu sahneye koyabileceği, tekelermeler öğrenebileceği farklı farklı uygulamalara yönlendirin.
  7. Cihazı emzik niyetine kullanmayın. Her canı sıkıldığındığında ya da siz kendinize zaman ayırmak istediğinizde eline tutuşturmayın. Çocuğunuz cihazı kullanırken siz de yanında ve etkileşim halinde bulunun.
  8. Çocuğunuzun en önemli rol modeli olduğunuzu unutmayın ve bu tür cihazları siz de belli bir sorumluluk çervevesinde kullanın. Çocuğunuz bu aletleri elinizden düşürmediğinizi görürse, bunun normal olduğunu düşünecektir. Çocuğunuzun sizi kağıda basılı kitaplar, dergiler okurken; elişi yaparken; bulmaca çözerken, balık tutarken, yemek yaparken vs görmesine olanak tanıyın.
  9. Bu cihazlarla yapılan aktivitelerin çocuğunuzla birlikte kağıda basılı kitapları okumanın, boya yapmanın, parka gitmenin, sokak hayvanlarını beslemenin, kartopu oynamanın, yemek yapmanın, oyuncaklarıyla oynamanın vs. yerine geçmesine izin vermeyin. Alternatifleri çekici hale getirerek bilgisayar bağımlılığının önüne geçin.
  10. Bu cihazların üretim aşamasında çevre üzerindeki olumsuz etkilerini gözönünde bulundurarak gerçekten kullanmayacaksanız, ihtiyacınız yoksa; sadece çok popülerler ve herkeste var diye düşünerek bu cihazdan edinerek üretimi gereksiz yere arttırmayın.

Leave A Comment