cropped-dijitalmedyavecocuk_logo.jpg

Dr. Esra Ercan Bilgiç yazdı: Dijital Medya ve Çocuk’tan Merhaba!

Yrd. Doç. Dr. Esra Ercan Bilgiç, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi

Merhaba,
Fikir aşamasından bugüne, yaklaşık bir yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarımızın ürünü olan Dijital Medya ve Çocuk web sitemizle ve sosyal medya hesaplarımızla artık sizlerle buluşmaya hazırız. Neler yapmak istediğimizi anlatarak başlayalım söze.

Öncelikli hedefimiz, ağırlıklı olarak okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların dijital medya kullanımı hususunda ebeveynleri, aileleri, eğitimcileri ve ilgili tüm paydaşları dünyada yapılan güncel ve güvenilir akademik çalışmaların bulgu ve sonuçları hakkında bilgilendirmek. Ailelere “yasaklayın” mesajı vermek yerine, çocuklarını dijital medyadaki doğru ve güvenilir örnek ve uygulamalarla doğru şekilde buluşturmaları için aracılık etmek.

Buna neden ihtiyaç duyduk? İstanbul Bilgi Ünivesitesi Medya Bölümü olarak, dünyada dijital medya ve çocuk ilişkisini pek çok farklı boyutuyla ele alıp detaylı olarak inceleyen, irdeleyen ve sorgulayan İngilizce olarak yazılmış araştırma raporu ve bilimsel yayınların sayısının her geçen gün artmakta olduğunu gördük. Çok yakından takip ettiğimiz bu literatüre Türkiye’den de katkı sağlamak için bu alanda araştırma ve uygulama projeleri ile ders içerikleri geliştirmeye, bu alanı müfredatımıza dahil etmeye bir yıl önce karar verdik.

Okul öncesi çocukların dijital medya ile en doğru, en verimli ve en yararlı şekilde ilişki kurabilmeleri için bu sürece çocuk haklarını gözeterek katkıda bulunmak istedik. Bilimsel araştırmalara dayalı akademik veri, enformasyon ve bilgiyi uzman değerlendirmesinden geçirdikten sonra anlaşılır kılmak ve bunları Türkçe olarak, bu alanda bilgi ve rehberliğe ihtiyaç duyan herkesin kullanımına sunmak için yola çıktık. Bunun için yalnızca fakülte hocalarımızı değil aynı zamanda 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizi de zengin bir içerik oluşturmak üzere seferber ettik. Bunun yanında, başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere, diğer üniversitelerden öğretim üyeleriyle işbirliği içine girdik.

Dijital Medya ve Çocuk web sitesinde neler mi bulacaksınız? Bu sorunun yanıtı için sosyal medya hesaplarımızda takipte kalın!

Sevgilerimizle,

Yrd. Doç. Dr. Esra Ercan Bilgiç
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi
Medya Bölümü

http://www.facebook.com/dijitalmedyavecocuk/

http://twitter.com/dijitmedyacocuk

http://www.instagram.com/dijitalmedyavecocuk/

Leave A Comment