Robin Hood’dan Robincode’a: Hayallerini Kodla!

Haber: Özüm Canbeldek

Avrupa Kodlama Haftası: “Robincode ile Hayallerini Kodla”

2013 yılından beri ekim ayında kutlanmaya devam eden Avrupa Kodlama Haftası bu sene 15-23 Ekim arasında gerçekleşti. Kodlama Haftası kapsamında Avrupa’nın birçok ülkesinde gerçekleştirilen etkinliklerde ortak amaç, kodlamayı bilinir hale getirmek, kodlama sayesinde yeni fikirler üretmek ve insanların birlikte öğrenmesini sağlamaktı. img_5136

Avrupa Kodlama Haftasında Türkiye’de gerçekleştirilen etkinliklerden biri Robincode.org’un 18-21 Ekim tarihleri arasında Zorlu Center PSM’deki ‘’Hayallerini Kodla’’ etkinliği oldu. Dört gün boyunca 400 öğrencinin katıldığı etkinlikte çocuklar gün boyunca eğitim seanslarına katılarak kodlamanın temel yapısını öğrendiler.

Robincode.org Nedir?

Robincode.org, 5-16 yaş aralığındaki çocuklara kodlama, üç boyutlu tasarım, robotik içerik, tekno girişimcilik ve siber güvenlik eğitimleri vererek küçük yaşta algoritmik düşünmelerini amaçlayarak kurulan bir dernek. Robincode Bilişim Teknoloji ve Girişimcilik Derneği, Microsoft, Google ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketleri tarafından desteklenen ve Bill Gates, Mark Zuckerberg, Barack Obama gibi ünlü isimlerin tanıtımında yer aldığı Code.org’un Türkiye ortağı. Gözde Erbaz tarafından kurulan Robincode.org, global ortaklarının desteği ve bünyesinde bulunan mühendisler, öğretmenler ve çalışanların oluşturduğu profesyonel içerikler ile çocuklara küçük yaşlardan itibaren eğitim veriyor.

img_5156Derneğin başlıca amacı, çocukların küçük yaşlardan itibaren teknoloji ile iç içe olarak problem üreten değil problem çözen bir nesil olmalarını sağlamak. Ankara ve İstanbul’daki laboratuvarlarında 4 ila 12 hafta arasında süren eğitimlerinin yanı sıra çeşitli ülke ve şehirlerde etkinlikler düzenleyen dernek, bu eğitimlerin sonunda katılımcı çocukların sertifika sahibi olmalarına ve bunun yanı sıra başarılı çocukların Apple gibi büyük şirketlerin yarışmalarına katılmalarına olanak sağlıyor.

Robincode’un kurucusu Gözde Erbaz, kodlamanın önemini ‘’ Çocuklar ileride sadece mühendislik değil, hangi mesleği seçerse seçsin ancak algoritmik düşünme ile çözüme gidebilir. Muhasebeci de olsa doktor da olsa insan ancak bu bilgiler ile problem çözerek sonuca ulaşabilir. Günümüzde İngilizce bilmek ne kadar önemliyse kodlama bilmek de neden-sonuç ilişkisi kurabilmek için bir o kadar önemli olacak’’ diyerek açıklıyor.

Robin Hood’dan Robincode’a

Başlıca hedeflerinden biri ‘’eğitimde fırsat eşitliğine çözüm olabilmek’’ olan derneğin ismi ise Robin Hood’dan geliyor. Eğitimlere ücretli olarak katılan çocuklardan kendilerine bir ‘’kardeş öğrenci’’ veya ‘’kardeş okul’’ seçmeleri isteniyor. Böylece Robincode ekibi seçilen dezavantajlı öğrenci ve okullara ücretsiz olarak eğitim sağlıyor. Her çocuğun eşit eğitim aldığı sürece aynı oranda başarılı olabileceğini ifade eden Gözde Erbaz, fırsat eşitliği sağlayan bu sistemi ‘’ ekmek askıda’’ geleneğine benzetiyor.

Kızlar Kodluyor

Şimdiye kadar 3 binden fazla öğrenciye eğitim vermiş olan Robincode’un bir diğer önem verdiği nokta ise kadın-erkek eğitim eşitliği. Kız çocuklarını ‘’Bugünün kızları yarının anneleri’’ olarak ifade eden ve gelecek nesillerin başarısının bugünün annelerine bağlı olduğunu söyleyen Erbaz, derneğin kız çocuklarının eğitimine büyük önem verdiğini ve buna yönelik etkinlikler düzenlediğini ifade ediyor. img_5141

Ailemle Programlıyorum

İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında internet faydalı olduğu kadar tehlikeli de olabiliyor. Bu nedenle siber güvenliğe büyük önem veren Robincode, çocukların kodlama yaparken ve internet kullanırken güvende olmalarını, ailelerin bilinçli olmasına bağlıyor. Bu nedenle aileleri de bu kullanıma dahil etmek için ‘’Ailemle Programlıyorum’’ adı altında etkinlikler düzenliyor. Öğrencilerin kodlamayı önce kendileri öğrenerek daha sonra ailelerine öğrettikleri bu etkinliklerde, teknolojiyi kullanırken aileleri ile birlikte vakit geçirmeleri sağlanıyor.

img_5182Kodlama nedir?

Kodlama, bilgisayar yazılım programının ilk adımıdır. Kodlama, diğer adıyla programlamanın öğrenilmesi ile bilgisayar ve elektronik sistemler ile işlem yapılarak yazılım, uygulama veya web sitesi oluşturulabilir.

 

Leave A Comment