Huvi: YouTube İçin Güvenli Video İzleme Uygulaması

Çeviren: Cemre Irmak Tuncay

Aileler Huvi Hakında Ne Bilmeli?

Huvi, çocukların YouTube videolarını güvenli bir şekilde izlemesini sağlayan bir uygulama. Ailelere içerik kontrolü sağlama imkanı veriyor. Huvi ile aileler her çocuk için ayrı bir profil oluşturup bu profillere kendi onayladıkları özel videoları ekleyebiliyorlar. Huvi kullanıldığında çocuklar YouTube’da arama yapamıyor, önerilen videolardan başka videolara geçemiyor ve reklamlara maruz kalmıyorlar.  Ebeveynlere kontrol yetkisi veren ebeveyn hesapları ise cihaz şifresi veya Touch ID ile kilitlenebiliyor. Aileler yarattıkları profillere de şifre ekleyerek farklı yaş gruplarındaki çocukların sadece kendileri için seçilmiş videoları izlemesini sağlayabiliyor. Hesaplara günlük izleme limiti eklenebiliyor. Uygulamanın gizlilik politikasını okuyarak, paylaşılan ve toplanan bilgiler hakkında daha fazla bilgi edinmek mümkün.

Huvi Nasıl Kullanılır?

Aileler Huvi’yi kullanmaya ilk olarak e-mail adresleriyle bir hesap oluşturarak başlıyor. Sonrasında kullanacak her aile bireyi için fotoğraflı bir profil oluşturuluyor ve uygun olan yaş, zaman limiti, şifre gibi kriterler ekleniyor. YouTube videolarını izleyerek aynı anda bir veya daha fazla profile videolar ekleniyor. Aynı anda bir kanal eklenemiyor fakat videolar toplu halde yüklenebiliyor. Çocuklar sadece kendi profillerindeki videoları izleyebiliyorlar, YouTube’un önerdiği videolar izlenemiyor.

Değerlendirme

Bu uygulama sayesinde aileler çocuklarının izleyeceği videolar üstünde tam kontrole ulaşıyor ve bunu her çocuk için ayrı limitlerle yapabiliyor. Huvi’nin basit ve kullanışlı bir arayüzü var. Huvi yapması gerekeni yeterince iyi yapıyor; uygulamada profil oluşturmak ve içerik aramak kolay. Yine de bazı problemler bulunuyor: ilk sorun, eğer çocuk sadece en sevdiği güvenli bir kanalın videolarını izlemek istiyorsa, doğrudan bir kanal eklenemiyor. Her hafta video eklemek yerine doğrudan bir kanal eklemek daha kullanışlı olabilirdi. İkinci sorun ise; videolar profilde alfabetik sıraya göre düzenleniyor, dosya eklenemiyor veya profildeki videolardan arama yapılamıyor, ki bu da istediğiniz videoyu bulmayı zorlaştırıyor. Ayrıca uygulamanın üzerinden profil için fotoğraf çekmeye çalıştığınızda uygulama kapanıyor fakat aileler çekilmiş fotoğrafları uygulamaya ekleyebilirler. Sonuç olarak; bunlar reklamsız ve bedava bir uygulama için küçük problemler  sayılabilir.

Kaynak: Common Sense Media https://www.commonsensemedia.org/app-reviews/huvi