Engelleri Kaldıran Uygulama: Günışığı

Yazan: Özüm Canbeldek – Editör: Birol Şevki Tavlı

Az Gören Çocuklar İçin Bir İlk: Günışığı Uygulaması

Türkiye’de yüzde 1 ila 10 arası görme sorununa sahip çocuklar “görme engelli’’ olarak kabul ediliyor. Türk Telekom tarafından Günışığı Projesi kapsamında geliştirilen Günışığı mobil uygulaması ise görme engeline sahip çocukların, mevcut görme becerilerini arttırmayı ve el-göz koordinasyonlarını geliştirmeyi hedefliyor.

Türkiye’de ve dünyada az gören eğitimine yönelik oluşturulan ilk uygulama olan Günışığı, tüm görme engellilere ulaşabilmek amacıyla Türkçe ve İngilizce dil seçeneklerine sahip. Uygulama aynı zamanda engeli olmayan okul öncesi çağındaki çocuklar ve ileri yaşta okuma-yazma öğrenen bireyler tarafından da kullanılabiliyor. Mobil, web ve Windows platformlarında çalışan uygulama ücretsiz olarak indirilebiliyor.

Nasıl oynanıyor?

Rakamlar, harfler ve şekiller olarak üç farklı alana odaklanan Günışığı oyunlarının her birinde 20 seviye bulunuyor. Oyunlarda temel olarak yukarıdan aşağıya siyah zemin üzerine akan büyük ve renkli harf, rakam veya şekillerden sesli olarak belirtilen harf, rakam veya şeklin işaretlenmesi isteniyor. Başta harfler (şekiller ya da rakamlar) neredeyse ekranın büyük bir kısmını kapsayacak kadar büyük ve canlı renklerdeyken, seviye yükseldikçe gelen harflerin ebatları küçülüyor ve aşağı doğru akış hızlanıyor. Böylece oyunu oynayan az gören çocuklar, şekilleri, sayıları ve harfleri öğrenirken aynı zamanda işlevsel olarak görme becerilerini ve el-göz koordinasyonlarını arttırıyor.

Az gören kavramı konusunda bilinç ve farkındalığı arttırmayı hedefleyen Günışığı, aynı zamanda görme engeli olan çocukların teknolojiyi kullanarak eğlenmelerine olanak sağlıyor. Bunun yanı sıra aileler çocuklarıyla birlikte zaman geçirerek ve onların gelişimlerini gözlemleyebiliyorlar.

Leave A Comment