Sanal Gerçeklik Oyunları: Çocuklarınız Sanal Mekanlarda Güvende mi?

Cute little child girl playing game in virtual reality glasses.

Yazan: Tuğsem Soner

Sanal Gerçeklik Nedir?

Teknik olarak sanal gerçeklik terimi, bilgisayarlar tarafından oluşturulan ve üç boyutlu olarak algılanan ortamlar için kullanılıyor. Çoğu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübelerden ibarettir. Bunun yanında bazı ortamlar işitme, görme ve hareket gibi başka duyulardan da bu duyularla eşzamanlı bir biçimde yararlanır. Kullanıcılar, çeşitli elektronik cihazlar (sanal gerçeklik gözlükleri vb.) aracılığıyla bu sanal ortamlara dâhil oluyor. O ortama girdiği andan itibaren kullanıcının gerçeklik ile bağlantısı kopuyor ve tamamen sanal gerçekliğin yaratıldığı ortamda olma hissini yaşıyor.

Sanal Gerçeklik Oyunları Çocuklar İçin Güvenli mi?

“Bu teknolojiyi ve sanal gerçeklik gözlüklerini üreten firmaların, bu marketi iyice büyütmeyi ve günlük yaşantımıza da sanal gerçeklik katmayı hedeflediklerini söylemek mümkün.” İstanbul Bilgi Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tonguç İbrahim Sezen, konuya ilişkin yaklaşımını bu sözlerle dile getiriyor.

Sanal gerçeklik, oyunlarla birlikte çocukların da hayatına girdi. Sanal gerçeklik gözlüğüyle bu oyunlara katılım sağlayan çocuklar, oyunun sunduğu sanal mekânlarda kimi zaman yalnız, kimi zamansa diğer çevrimiçi oyuncularla birlikte vakit geçiriyor. Bazı sanal gerçeklik oyunlarında çocuklar, seçenek olarak sunulduğunda, çevrimiçi oyuncuları arkadaşları arasından seçebiliyorken, bazı oyunlarda bu mümkün olmuyor. Doğal olarak bu durum, çocukların güvenliğini ebeveynlere sorgulattırıyor.

Sanal Gerçeklik Mekânlarında Taciz Söz Konusu Olabilir mi?

2016 Ekim’inde The Guardian’da yayınlanan habere göre; Jordan Belamire’in sanal ortamdaki robot görünümlü vücudu, birden fazla oyuncuyla çevrimiçi oynanan bir sanal gerçeklik oyununda taciz ediliyor. Belamire bu olayın, BigBro442 isimli bir kullanıcı tarafından gerçekleştirildiğini ve yaşadıklarının, kendisini çok kötü hissetmesine yol açtığını belirtiyor.

Bunun üzerine oyunun geliştiricileri Belamire’in şikâyetlerine kayıtsız kalmıyor ve oyuna getirdikleri kişisel koruma zırhı güncellemesiyle oyuncuların sanal vücutlarını koruma altına alıyor. Böylece tacize karşı bir kalkan oluşturulmuş oluyor. Belamire’in taciz vakasından ders alan diğer oyunların geliştiricileri de zamanla bu kişisel koruma kalkanlarını, uygulamalarına güncelleme olarak getiriyorlar.

Sanal Gerçeklik Oyunlarında Çocuklarınızın Güvenliği İçin Öneriler

Bazı sanal gerçeklik oyunlarının içeriği de çocuklarınızın sağlığı açısından yerinde olmayabilir. Korku veya savaş temalı oyunların, sanal gerçeklik oyunlarının çoğunluğunu oluşturduğunu görmek mümkün. Bu noktada oyunu edinmeden önce yaş sınırlamalarına dikkat etmek şart. İçeriğin sağlıklı, güvenilir olduğu konusundaki şüpheleriniz devam ediyorsa oyunu ilk önce siz ebeveynlerin oynamasını, sonrasında da çocuklarınıza oyun esnasında eşlik etmenizi tavsiye edebiliriz.

Çocuklarınızı çok sayıda oyuncunun yer aldığı oyunlarda arkadaşlarıyla oynaması konusunda teşvik edebilir, böylece tanımadığı insanlarla oyun içerisinde iletişime geçmesine engel olabilirsiniz. Sanal gerçeklik oyunlarını seçerken de oyuncunun üzerine kurulu bir kişisel koruma kalkanının olup olmadığına bakarak diğer oyuncuların verebileceği rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.

Leave A Comment