Çocuklara Özel Arama Motoru: Kiddle

YAZANTuğsem Soner

Kısa süre önce piyasaya sunulan Kiddle, internette arama yapan çocukları güvende tutmayı vaat ediyor. Çocuğunuzun tabletinin arama geçmişini kontrol ettiğinizde ona uygun olmadığını düşündüğünüz girdiler bulduysanız, sizin için harika bir haberimiz var. Bu çocuk dostu arama motoru, çocukları beklenmedik arama sonuçlarından uzak tutuyor böylece ebeveynlere güvenli bir internet ortamı sunuyor.

Google güvenli arama aracı tarafından desteklenen fakat Google’dan bağımsız olan Kiddle, hepimizin aşina olduğu Google arama arayüzüne çok benziyor ancak çocuklara hitap ettiğinden renkli ve eğlenceli grafiklerle süslenmiş. Google’ın tanıdık, sade, beyaz arka planı yerine Kiddle’ın eğlenceli bir uzay teması, arama çubuğunun yanında ise bir uzaylı robot var.

Tech Times’a göre, Kiddle’ın çocuk dostu olmasını sağlamak için editörler, bizzat kendileri tarafından seçilen arama sonuçları sunuyor. Hatta arama sonucu çıkan ilk üç sayfa çocuklar için özel olarak hazırlanmış güvenli web sitelerinden oluşuyor. İlk üç sonucu izleyen birkaç sonuçta, basit bir dil kullanılarak hazırlanmış, çocukların içeriğini anlayabileceği web siteler yer alıyor. Geriye kalan sonuçlar çocukların anlamada güçlük çekebileceği veya ilgi alanlarına dahil olmayan konularda içeriklere sahip web siteleri olabilir, ancak çocukların erişebilmesinin sakıncalı olduğu konular saptanırsa bu sayfalar Kiddle’ın filtresinden geçemiyor.

Hakkında bölümünde Kiddle, çocuğunuzun internette yaptığı aramalar konusunda güvenli olacağına dair söz veriyor. Bu arama motoruyla yapılan hareketlerin geçmişi her 24 saatte bir siliniyor ve böylece Kiddle hiçbir kişisel veri toplamamış oluyor. Kiddle’ın “güvenli içerik” vaadini, çocukların aramaya çalışabilecekleri birkaç kötü niyetli anahtar kelimeyi araştırarak test ettik ve Kiddle mükemmel bir bekçi köpeği gibi görevini yerine getirdi.

Çocuğunuz kendisi için uygun olmayan anahtar kelimelerle arama yaptığında Kiddle kendisine herhangi bir sonuç çıkarmayıp bir önceki sayfaya geri dönmesini öneriyor. Hatta ısrarla aynı kelimelerle arama yaptığında ise bu sefer arama çubuğunun yanındaki uzaylı robot, nükteli bir üslupla çocuğunuza bunu yapmaması gerektiğini hatırlatıyor.

Diyelim ki çocuğunuz Justin Bieber hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor ve Kiddle’a Justin Bieber yazarak aratıyor. Sonuçlar arasında Justin Bieber’ın aşırıya kaçan hareketleriyle ilgili magazin haberlerinden ziyade, biyografisi, diskografisi veya Justin Bieber’la ilgili çocuk dostu içerikler çıkıyor.

Bu dijital çağda, çocuklarımızın dijital medya kullanımında bizden öncelikli olduğunu kabul etmeliyiz. Dersleri için araştırma yapacak, arkadaşları ve öğretmenleri ile iletişim kurmak için internete ihtiyaç duyacaklardır. Bu noktada dijital medyanın zararlarını filtrelemek, çocuklarınıza sağladığınız katılımla birlikte Kiddle kadar sizin de göreviniz. En iyi ebeveyn filtreleri bile, çocuklarınızın görmemeleri gereken içeriklere maruz kalmasına engel olamayabilir, ancak minnetle, teknoloji gelişmeye ve çocuklarınızın güvenli internet kullanımını desteklemeye devam ediyor.

 

1 Comment

Leave A Comment