Sosyal Medya Uygulamalarının En Popüler Güncellemesi: Canlı Yayınlar

Yazan: Tuğsem Soner

Çocuklar her zaman arkadaşlarıyla iletişim halinde olmak ister fakat akıllı telefonların ve sosyal medyanın hayatlarına girmesiyle iletişim şekilleri sürekli değişiyor. Konuşmak yerine yazmayı, yazmak yerine emoji göndermeyi tercih ediyorlar. Şimdi de belirli fotoğraflar veya semboller yerine canlı yayınlarla iletişim halindeler.

Peki nedir bu canlı yayınlarda çocukların ilgisini çeken? Canlı video yayını, canlı televizyon yayınlarına benzerlik gösteriyor. Kullanıcılar bu güncellemeye sahip uygulamalardan canlı yayın özelliğini başlatıp ön kamerayı açıyorlar böylece kendilerini takip eden diğer kullanıcılara canlı yayın yapmış oluyorlar. Aslında Skype veya FaceTime gibi uygulamalara benzeyen bu güncellemelerin tek farkı, aynı anda birçok insanla canlı yayının paylaşılabiliyor olması.

Bu uygulamalar çocukların, iletişimde kalmak, bir gruba aidiyet duymak ve ilişki kurmak gibi doğal isteklerine hitap etse de ün sahibi olmak, beğeni almak gibi modern ihtiyaçlara da hitap ediyor. Bu noktada ebeveynler bu modern ihtiyaç olarak adlandırılan hisleri konusunda çocukları yönlendirebilmeli. Canlı yayın güncellemeleri de bu aşamada yönetmesi zor bir mecra olabilir. Çünkü çocuğunuzun ne zaman ne gibi içeriklere maruz kalabileceğini tahmin edemeyebilirsiniz. Canlı yayınların popülerliğinin ve kullanıcılarının artmasıyla kötü örnekler de karşımıza çıkıyor. Mesela bazı kullanıcılar canlı yayınlarda işledikleri suçları gösterebiliyor. Bu gibi vakalar da canlı yayınlarla ilgili ebeveynlerin endişelerini arttırıyor.

Canlı yayınlar kendilerine has bir kültüre bile sahip oldular. Canlı yayınlarla popüler olan isimler ve bu isimler takip eden, onlara hediyeler alan fan kitleleri mevcut. Çocuklar da canlı yayınlardan bu yolla para kazanmaya başladı.

Canlı Yayın Güncellemesine Sahip ve En Çok Kullanılan Uygulamalar

Facebook, Instagram ve YouTube Live

Bu üç büyük sosyal medya uygulaması artık sadece fotoğraf, video paylaşmakla yetinmiyor. Gerçek zamanlı canlı yayın güncellemelerinin gelmesiyle formatlarında büyük değişikliklere giden bu uygulamalar çocuklar tarafından en çok kullanılan ve takip edilenler arasında. Canlı yayını yapan kullanıcıyla bu yayını izleyenler etkileşim halinde olabiliyor, izleyiciler videoya yorum bırakıp beğeni butonuna basabiliyor.

Scope

İlk canlı video yayını sağlayan uygulamalardan biri olan Periscope’un Türkiye şubesi olan Scope, Twitter’a aittir ve doğrudan canlı videoyu siteyle paylaşmayı sağlar. Twitter, sınırlı karakter sayısına sahip metinlerle dolu gerçek zamanlı bir blog işlevindeyken multimedya içerikten faydalanma yolunu seçti ve canlı yayın uygulaması Periscope’u uygulamasına kattı. Periscope, isim kullanım hakkıyla ilgili Türkiye’de kendine açılan dava üzerine sadece Türkiye için isim değişikliğine gitti ve Scope ismi uygun görüldü yani ikisi arasında bir kullanım farkı bulunmuyor.

Canlı Yayın Yapılabilen Uygulamalar Hakkında Ebeveynlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Mahremiyet ve güvenlik bu uygulamalarla ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli mesele. Canlı yayın güncellemeleri geldiğinden beri çocuklar bu yayınlarda özel bilgilerini paylaşabiliyor. Çocuklarınız canlı yayınlar esnasında izleyici konumunda olduğunda ise karşı tarafın içeriğini kontrol etme şansınız yok. Yayın esnasında çocuğunuz hoş olmayan sürprizlerle karşılaşabilir. Üstelik şiddet veya suç içeren örnekler de mevcut. Bu durumda çocuklarınızın bu uygulamalarda kimlerle arkadaşlık yaptığını bilmeniz karşılaşabileceği içerikler konusunda size tahmini bilgiler sağlayabilir. Ayrıca çocuğunuzla canlı yayınlar konusunda,hem ürettiği hem de izlediği içeriğe dair konuşun, ona bu içeriklerle ilgili sorular sorun. Potansiyel tehlikeler hakkında bilinçlenmesini sağlayın. Bir sorun yaşarsa mutlaka sizinle bu sorunu paylaşması için, aile içinde karşılıklı bir güven oratmı oluşturun.  

Leave A Comment