YouTube’da Yeni Bir Tehlike: Korsan Çizgi Filmler

Yazan: Özüm Canbeldek

Çocukların vakit geçirmek için yapmayı en çok sevdikleri şeylerden biri çizgi film izlemek. Üstelik eskiden sadece Tom ve Jerry, Buggs Bunny, Şirinler gibi karakterler varken artık her gün onlarca yeni çizgi film yayınlanıyor. Yeni nesil çizgi filmler ise eskinin aksine televizyon yerine internette yer alıyor. Çünkü çocuklar artık sevdikleri programların televizyonda yayınlanmasını beklemeden onlara internetten istedikleri an ulaşmak istiyorlar. Bu durumun farkında olan yapımcılar da, içeriklerini internete uygun halde oluşturuyorlar.

Durum böyle olduğunda bu kadar fazla içeriğin denetlenmesi de gün geçtikçe zorlaşıyor ve özellikle YouTube’da sıkça dolaşan çocuklar için ortaya yeni bir tehlike çıkıyor: Rahatsız edici, korsan çizgi filmler. Bu çizgi filmler, maruz kaldıkları takdirde çocuklar üzerinde korku ve panik yaratabiliyor. Üstelik bu yapımların sayısı azımsanmayacak kadar çok; her geçen gün popüler çizgi film karakterlerinin kullanıldığı binlerce rahatsız edici ve uygunsuz içerik yayınlanıyor.

Peppa Pig, çocukları korkutuyor

Bu içeriklerden birisi de, Peppa Pig isimli çizgi film. Peppa Pig, aslında uzun yıllardır televizyon kanallarında yayınlanan İngiliz yapımı bir çizgi film. Fakat Youtube’daki rahatsız edici bu videoların gerçek Peppa Pig karakteriyle bir bağlantısı bulunmuyor, sadece tıklanmak adına bu bilindik ve sevilen çizgi film karakteri kullanılıyor. Peppa Pig’in bölümlerinden birine benzeyen videoya tıklandığınızda, dişçinin elinde büyük bir iğne ile Peppa’nın dişlerini çektiği görülürken aynı zamanda Peppa’nın bu sırada acı içinde ağladığı duyuluyor.

‘’Rahatsız Edici Çizgi Film Kanalları, Youtube üzerinden milyonlarca izleyiciye ulaşıyor’’

İşin korkutucu yanı ise Peppa Pig’e benzer daha birçok içerik buluyor. BBC Trending’in yaptığı araştırmaya göre Youtube’da, tanıdık çizgi film karakterlerinin kullanıldığı yüzlerce rahatsız edici, korsan video bulunuyor. Korsan videoların bazıları Disney filmi olan Frozen, Minions, Doc McStuffins, Thomas ve Arkadaşları gibi sevilen karakterleri barındırıyor. Bu korsan videolarda, karakterlerin şırınga ile enjekte edildiği, ateşe verildiği, timsahlar tarafında yendiği ayrıca zombilerin bulunduğu sahneler bulunuyor. Üstelik bu videolar YouTube üzerinden milyonlarca izleyiciye ulaşıyor. BBC’nin konuyla ilgili haberine göre, ‘’Oyuncaklar ve Komik Çocuklar Sürpriz Yumurta’’ isimli kanal 5 milyar izleyicisi ile YouTube’da en fazla izlenen yüz hesaptan biri. Kanalın açılış ekranında sevimli bir çocukla Peppa Pig, Thomas ve Arkadaşları, Bisküvi Canavarı, Mickey ve Minnie Fare ve Frozen filminden Elsa görülüyor. Ancak kanalda ‘’Frozen Elsa Büyük Sümük, Çıplak Hulk Pantolununu Kaybetti, Kanlı Elsa, Örümcek Adam Elsa’nın kolunu kırdı’’ gibi video başlıkları bulunmasının yanı sıra çizgi filmlerde şiddet ve tuvalet mizahı işleniyor.

Çocukları bu içeriklerden korumak mümkün

Londra Ekonomi Okulu Profesörü Sonia Livingstone’a göre ‘’Ebeveynler YouTube’a çok güveniyor ve telefonla konuşurken bile çocuklarını oyalamak için YouTube’ı kullanıyor, bu nedenle eğer YouTube güvenilir bir marka olmak istiyorsa, ebeveynlere buranın korunaklı bir alan olduğunu düşündürmesi gerekiyor’’. Ayrıca Livingstone’a göre, ‘’Bu mizahi ve yaratıcı videolar her ne kadar ifade özgürlüğü kapsamında olsa da öncelikli önemli olan çocukların güvenliği’’.

YouTube ise, çocukların bu videolara maruz kalmaması için ebeveynlerin, video kısıtlama özelliği taşıyan ”Youtube Kids” uygulamasını kullanmalarını ve YouTube sayfasının altında bulunan ‘’sınırlı mod’’ özelliğini etkinleştirmelerini öneriyor. Böylece ebeveynler, uygun görmedikleri içeriklere çocuklarının ulaşımını kısıtlayabilir, otomatik oynatma özelliğini devre dışı bırakarak çocuklarının bu çizgi filmlere maruz kalmalarını engelleyebilirler. 

Leave A Comment