Çocuklar İçin Akıllıca ve Hesaplı Uygulamalar Yüklemenin 6 Yolu

ÇEVİRENCemre Irmak Tuncay

EDİTÖRSultan İnce

App Store ve Google Play Store’daki milyonlarca uygulama arasından seçim yapmak oldukça zor. “Çocuk” kategorisinde bile yüzlerce seçenek var ve kesinlikle bazıları diğerlerinden daha iyi. Uygulamanın şirin görünüyor olması veya alfabe, sayılar gibi içeriğinin olması onun iyi bir uygulama olduğunu göstermiyor. Aşağıdaki öneriler sayesinde çocuğunuz sadece zaman öldürmek yerine, kaliteli zaman geçirebilecek, siz de doğru uygulamaya para harcamış olacaksınız.

Çocuğunuz hazır mı? Çocuğunuzun yaşı ve gelişimine göre karar verin. App Store’da 4+ dese bile tek önemli kıstas yaş sınırlamaları değil. Örnek olarak, oyunda şiddet veya daha büyük çocuklar için uygun içerikler olmasa da küçük çocukların içerikleri kontrol etmesi zor olabilir. Açıklamayı ve yorumları okuyun, uygulama görüntülerine bakın, bunlara göre uygulamanın çocuğunuzun yetenek ve karakterine uygun olup olmadığına karar verin.

Çocuğunuz neyi seviyor? Çocuğunuzun sevdiği tür ve aktiviteleri bulun. Kamyonlardan çizime, böceklerden bebeklere, müzikten hayvanlara kadar her ilgi alanına uyan uygulamalar var. Çocuğunuza farklı şeyler denetmekten korkmayın ama bu farklı şeyin onun ilgisini çektiğinden emin olun.

Çocuklarınız nasıl oynuyor? Küçük çocukların keşfetme ve yaratıcılığını geliştirecek uygulamalara ihtiyacı var. Daha büyük çocuklarda ise bazıları daha tek tip, değişmeyen kuralları ve kazanma yolları olan oyunları severken, bazıları daha ilginç hikâye ve bulmacaları seviyor. Oyun düzeni nasıl olursa olsun, bir uygulamanın bilgisayar ortamı dışındaki oyunların yapamadığı şeyleri yapabilmesi gerekiyor (İyi bir örnek olarak Tinybop Apps’e bakabilirsiniz.). Ekranın sunduğu avantajları doğru kullanan bir uygulama seçin. Daha sonra çocuğunuzun elektronik ortamda kazandığı tecrübeleri gerçek hayata da uydurun.

Ne öğrenecekler? App Store’daki “eğitici” kategorisindeki oyunların hepsi tamamen eğitici oyunlar değil. Aynı şekilde, çocuğunuz farklı kategorideki uygulamalardan da birçok şey öğrenebilir. O yüzden hepsine bakın. İki tarzda da uygulama kalitesine bağlı olarak çocuklarınızın düşünmesini sağlayacak ve yaratıcılığını geliştirecek uygulamalar olabilir. Yine de, geleneksel eğitici uygulamaları arıyorsanız, ilk olarak çocuğunuzun hangi konu ve yeteneklere sahip olduğuna karar verin. Sonra, geliştirme ekibinin eğitim uzmanlarından, kesin öğrenme hedefleri olan ve çok fazla dikkat dağıtıcı barındırmayan uygulamalara bakabilirsiniz. En önemlisi, çocuğunuzla beraber uygulamayı kullanın, çünkü araştırmalara göre çocuklar en çok aileleriyle beraber oynayıp içerik hakkında konuşunca bir şeyler öğreniyorlar.

Uygulama güvenli mi ve kişisel bilgi topluyor mu? Gizlilik politikasını okuyun ve cihazınızın ayarlarını kontrol edin. Bazı çocuk uygulamaları kişisel bilgileri toplamıyor, hiçbir reklam yok ve basit, avukatsız anlayabileceğiniz gizlilik politikaları var. Bazılarında ise reklam, uygulama içi satış ve başka sosyal medya uygulamalarına giden linkler bulunuyor. En önemlisi ne aldığınızı bilmek ve uygulama ve cihazınızın ayarlarını kendinize göre ayarlamak.

Gerçekten ücretsiz mi, yoksa daha fazla özellik için sonradan satın alma mı gerektiriyor? Almadan önce gerçek fiyatı kontrol edin. Breathe, Think, Do with Sesame gibi bazı uygulamalar tamamen ücretsiz; uygulama içi satış, reklam veya abonelik gerektirmiyor. Bazı uygulamalar ise başta ücretsiz olsa da daha fazla bölüm için ödeme yapmanız gerekiyor. Bazıları en başından sizden düşük bir ücret talep edebilir. Ödeme planını, uygulamayı yüklemeden önce kontrol edin. Ayrıca, “PBS Kids” gibi bazı güvenilir kaynaklar ücretsiz uygulamalar sunuyor. Bazen, oyun içi satışı ve reklamı bulunmayan, çocuklara uygun ve öğretici uygulamaları bir kahve fiyatına bulabiliyorsunuz.

Aileler ve üçüncü taraf siteler ne düşünüyor? Uygulamanın puanlandırma ve yorumlarına bakın. Yorumlar varsa, diğer insanların deneyimlerini gözden geçirin. Eğer sadece 5 yıldızlı yorumlar varsa dikkatli olun, bazı uygulamalar 5 yıldızlı yorumlar için karşılığında oyun içi hediyeler veriyor. Güvenilir sitelerden hangi uygulamaların eğlendirici ve öğretici olduğunu kontrol edebilirsiniz.

https://www.commonsensemedia.org/blog/6-ways-to-download-kids-apps-smarter-and-cheaper

 

Leave A Comment