Dijital Oyun Seven Çocukları Dahi Tasarımcılara Dönüştüren Uygulamalar

ÇEVİRENCemre Irmak Tuncay

EDİTÖRSultan İnce

Eğlenceli Şeyler Yaratmak

Blox 3D Junior, 5 yaş. Blox 3D Junior bir modelleme oyunu olsa da, oyuncular kendi isteğine göre 3 boyutlu cisimler yaratabiliyor, parçalayabiliyor ve hareketlendirebiliyor. Tasarımlar yaratmak için kullanması ve öğrenmesi kolay. Hem çocuklar hem de büyükler için saniyeler içinde 3 boyutlu objeler yaratıp üzerlerinde oynayabilecekleri keyifli bir uygulama.

Kimler için uygundur: Dijital legolar gibi 3 boyutlu modelleri yapıp yıkmaktan hoşlanan çocuklar.

Faydalı Bilgiler: Oyuncular tablet ekranına tek parmakla dokunarak model yapabilir ve düzenleyebilirler.

Lego Game Creator, 7 yaş. Bu Lego temalı online yaratıcı oyun her şeyiyle mükemmeldir. Yeni yetişen tasarımcılar The Lego Movie karakterlerini kullanarak kendi oyunlarını geliştirebilirler. Lego Game Creator özel yeteneklerden seviye sonunda varılması gereken hedeflere kadar yeni tasarımcıların her şeyi tasarlayabilecekleri uygun basitliktedir. Buna ek olarak, tek karmaşanın orada burada uçuşan Lego parçalarından kaynaklandığını düşünürsek içeriği de son derece güvenlidir.

Kimler için uygundur: Lego ve The Lego Movie severler.

Faydalı Bilgiler: Seviye editörü her aşamada adım adım çocuklara eşlik eder.

3-D Dot Game Heroes, 10 yaş. Legend of Zelda serisiyle hem dalga geçen hem de son derece bağlılık gösteren, 3D Dot Games Heroes oyuncularına Noel Baba’dan muhasebeciye kadar çok farklı çılgın kahramanlar yaratma esnekliği sağlayan bir uygulamadır. Bunun yanında tüm macera boyunca oyunculara kullanacakları silahları da tasarlama imkanı verir. Pikselleşmiş karakter modelleri 8bit günlerine atıfta bulunmaktadır ve oyunun genel yapısı son derece neşeli olduğundan oyuncular kendi karakterlerini tasarlarken ve yüklerken iyi vakit geçirirler. Sonuçta oyun ne kadar aptalca olursa o kadar eğlendirir.

Kimler için uygundur: Eğlence, klasik macera ve Nintendo oyunları sevenler.

Faydalı Bilgiler: Kullanıcılar tarafından geliştirilmiş bazı indirilebilir içerikler sakıncalı olabilir.

Disney Infinity, 10 yaş. Disney Infinity oyunları oyuncuların çeşitli Infinity karakterlerini kullanarak kendi oyun maceralarını yarabildikleri bir oyundur. Diğer oyun editör ve yaratıcılarından farklı olarak bu oyunda çocuklar oyunun tüm tasarlama öğelerini kullanabilmek için hem zaman hem de para harcamalılar. Ancak, eğer Mickey Mouse, Kaptan Jack Sparow ya da Avengers ile ilgili maceralar yaratmak hoşunuza gidiyorsa Disney Infinity iyi bir seçenek.

Kimler için uygundur: En sevdikleri karakterlerle yeni hikayeler yaratmak isteyen Disney hayranları.

Faydalı Bilgiler: Tüm yaratıcı içerik ve karakterlere ulaşmak ücrete tabi.

Var Olan Oyunları Düzenlemek

Toca Builders, 6 yaş. Eğer çocuğunuz Minecraft oynamaya henüz hazır değilse, Toca Builder sizin için çok iyi bir alternatiftir. Kum havuzu tarzındaki bu oyun çocukların akıllarına gelen her şeyi yaratmalarına olanak sağlarken, Minecraft’te sıklıkla rastlanan dövüş ve canavarlarla ilgili herhangi bir endişeye bu oyunda mahal kalmaz. Ayrıca oyun her biri farklı mesleklere sahip bir karakter setiyle birlikte başlar, bu sayede genç tasarımcı kolayca mükemmel bir başlangıç yaparak kendi oyun dünyasını geliştirmeye başlayabilir.

Kimler için uygundur: Kum havuzu stili oyunlarla ilgilenen ancak Minecraft ile oynamaya hazır olmayan çocuklar.

Faydalı Bilgiler: Tüm yaratılanlar otomatik hafızaya alındığı için çocuklara isteklerine göre çalışma imkanı verir. Oyun zamanlarını kendilerine göre az ya da çok uzunlukta tutabilirler.

Drawn to Life, 7 yaş. Parçaları çekip bırakarak oynama yöntemini kullanan oyunlardan farklı olarak, Drawn to Life oyuncularının kendi oyun dünyalarını kendilerinin çizip belirlemelerine olanak sağlar. Yani karakterlerden kullanılan silahlara kadar her şey sizin hayal gücünüzle şekillenmektedir. Çok az oyun bu denli esneklik sağlamaktadır.

Kimler için uygundur: Genç sanatçılar ve dinamik bir hayal gücü olan çocuklar.

Faydalı Bilgiler: Bu oyun telefon, tablet ve konsollarda da oynanabilir.

Minecraft, yaş 8. Pek az oyun, var olan bir oyun üzerinde değişiklikler yaparak oynama fikrini Minecraft kadar iyi uygulayabilmiştir. Rastgele geliştirilmiş olan bir oyun dünyasında fiziksel değişimler yapabilme özelliği, oyunun bir süreklilik kazanmasına ve geniş bir hayran kitlesi tarafından takip edilmesine büyük katkı sağlamıştır. Aslında oyundaki hayatta kalma modunun asıl amacı, basitçe açıklayacak olursak, oyuncuların oyunun arka planını kendi yaşamsal ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlemelerini sağlamaktır. Minecraft’ın oyun içindeki özellikleri düzenleme vasıflarına meydan okuyacak çok fazla oyun da yoktur.

Kimler için uygundur: Derinlikli bir oynama imkanı sunması sayesinde, sanal oyunlarla ilgilenen herkes için uygundur.

Faydalı Bilgiler: Oyuncular pek çok web sitesi ve Youtube üzerinden oyuna dair ipuçları alabilirler.

Trials Fusion, 12 yaş. Trials Fusion popüler yarış oyunlarının temelini oluşturan motosiklet numaraları, kazaları ve sürati üzerine odaklanmış bir hız oyunudur. Fakat Trials Fusion oyuncularının zor ve meydan okuyan seviyeler de yaratmasına olanak sağlayan gelişmiş düzenleme seçenekleriyle diğer oyunlardan bir adım öne çıkıyor. Bunlar kolayca oyun sunucularına yüklenerek kullanıcıların tecrübe edinmeleri ve geri bildirim yapmaları için kullanılıyor ve bu sayede oyuncular oyun tecrübelerini arttırabiliyor.

Kimler için uygundur: Fizik sınırlarını zorlayan numaralar yapmayı seven yarış severler.

Faydalı Bilgiler: Bir önceki sürüm için bir milyondan fazla araç geliştirilmiştir. Bu sürüm için de en az o kadar beklenmekte.

Bütün Bir Oyun Tasarlamak

LittleBigPlanet 3, 8 yaş. Project Spark’la birlikte Little Big Planet 3, güçlü seviye üretim özelliği sayesinde oyuncuların istedikleri her şeyi tasarlayabilmesini sağlıyor. Ancak bu tasarımların çoğu deneme yanılma esasına dayanıyor ve oyuncular yarattıkları tasarımlardan hangilerinin işlerine yarabileceğini hemen anlayabiliyorlar. LBP3’nin oldukça ayrıntılı bilgiler içeren bir kullanım kılavuzu mevcut. 10 milyonun üzerinde farklı oyun seviyesi ya da mini oyunlar geliştirmiş olan son derece aktif oyuncu kitlesi sayesinde de yeni tasarımcılar kendilerini geliştirme imkanı bulabilirler.

Kimler için uygundur: Çocuklar ve oyuncaklarla oynamayı seven çocuk ruhlu kimseler.

Faydalı Bilgiler: Tasarımcılar LBP3 gereçlerini kullanarak yarış oyunlarından, uzay silahlarına kadar bugüne kadar pek çok farklı şey tasarladılar.

Tynker, 8 yaş. The Tynker sitesi, görsel kod bloklarını kullanarak MIT tarafından üretilmiş programlama kavramlarını çocuklara öğreten bir uygulamadır. Videolar, programlama eğitimleri ve testler sayesinde çocuklar oyun tasarımının temellerini öğrenebilirler. Tynker kullanıcılara birkaç ücretsiz oyun sunuyor ve bu oyunların nasıl çalıştığını anlamalarını sağlıyor. Ayrıca sürekli ek talimatlar ve hatırlatıcı bilgiler almak isteyen kullanıcılar ödeme yaparak bu öğrenme sürecini istedikleri kadar sürdürebiliyorlar.

Kimler için uygundur: Programlama ve tasarımı öğrenmede kararlı olan çocuklar.

Faydalı Bilgiler: Dersler ucuz değil fakat tasarım uygulamaları için gerekli temel bilgilerin öğrenilmesini sağlıyor.

Roblox, 10 yaş. Eğer oyun tasarımı, hayali bir oyun dünyası yaratmak ve hayata geçirmek üzerineyse, Roblox tüm bu dünyaların gerçekleştiği evren olmak niyetindeki bir uygulama. İnternet tabanlı oyun yaratma sitesinde, kullanıcılar kendi oyunlarını tasarlayabiliyor ve daha önceden yapılmış oyunları yeni fikirler bulmak için araştırıp deneyimleyebiliyor. Sitenin araçları ve oyun elementleri sürekli güncelleniyor, oyuncuların eskimiş ve modası geçmiş elementlerle oynamaması sağlanıyor. Ayrıca, Roblox telefon, tablet ve bilgisayar üzerinden ulaşılabilir bir uygulama, yani çocuklar istedikleri her zaman tasarımlarında değişiklik yapabilirler.

Kimler için uygundur: Her zaman en güncel oyun gereçlerini kullanmak isteyen tasarımcılar.

Faydalı Bilgiler: Oyunun dengeli bir öğrenme eğrisi var, yani kullanıcılar oyuna sadece birer oyuncu olarak başlayıp, kendilerini hazır hissettiklerinde de tasarımcı olarak devam edebilirler.

Gamestar Mechanic, 10 yaş. Gamestar Mechanic oyuncularını içinde birer süper kahraman dönüştükleri bir bilim kurgu dünyasına sokuyor ve oyun tasarımı ve kodlama kavramlarını zirveye çıkarıyor. Web üzerinden oynanan oyunda, farklı tarzlarda oyunlar deneme bölümleriyle tanıtılıyor, ayrıca arka plan ve karakterler de oyunculara kendi bölümlerini yaratma şansı tanıyor. Oyuncuların çalıştığı her tasarım bölümünde, oyuncular yeni oyun elementini açabilir ve gelecek projelerde kullanabilir. Ayrıca, yaratılan bölümler forum ve sitelerde paylaşılabilir ve yorumlanabilir.

Kimler için uygundur: Havalı projeler yaratmanın gücünü seven yeni tasarımcılar.

Faydalı Bilgiler: Zaman kısıtlamaları ve denetlenen içerik sayesinde, çocuklar için en güvenli uygulamalardan biridir.

Project Spark, 10 yaş. Project Spark çocuklara hayal ettikleri her şeyi yaratma özgürlüğü veriyor. Maceradan bilim kurgu masallarına, langırt masalarından çok daha fazlasına kadar her şey parmağınızın ucunda. Buna artı olarak önceden hazırlanmış hikâyeler kendi oyununuzu nasıl yaratacağınıza dair size rehberlik ediyor. Ayrıca, oyun oldukça ulaşılabilir, oyunda olanlara karakterlerin nasıl tepki vereceğine karar verebilirseniz, oyun deneyiminiz istediğiniz kadar basit ya da karmaşık olabilir.

Kimler için uygundur: Hayal ettikleri her şeyi denemek isteyen yaratıcı oyun severler.

Faydalı Bilgiler: Ebeveynler, çocuklarının yaratıcı fikirler için indirebileceği düzeylerden endişe duyuyorlarsa geliştiricinin denetlediği içeriğe erişimi kısıtlayabilir.

Codea, 13 yaş. Eğer çocuğunuz yeni uygulamaları denemeyi seviyorsa, neden kendi uygulamalarını kendi yapamasın? Codea, Lua programlama dilini kullanıyor ve örnek program ve program yaratma araçları sunuyor. Tablette kullanmaya uygun, kodlarda yapılan hatalara hemen geri bildirim veriyor. Ayrıca, Lua’yı öğrenmek isteyenler için adım adım kullanma kılavuzu da bulunuyor.

Kimler için uygundur: Tablet sevenler ve aygıtları hakkında daha fazlasını öğrenmek isteyenler.

Faydalı Bilgiler: Görsel ipuçları anında geri bildirim sağlar, bu da yeni öğrenilen komutların Lua dilinde ne yaptıklarını anlamaya yardımcı olur.

Yazının İngilizce orijinali için tıklayınız.

 

 

Leave A Comment