Çocuğunuz Dijital Medya Kullanırken Omurga Sağlığına Dikkat!

YAZANSeda Akil

 

Dijital medya araçlarıyla geçirilen vaktin çocukların omurga sağlına etkileri nelerdir? Aileler nelere dikkat etmeli, çocuklarını nasıl yönlendirmeli? Çocuklar dijital oyunlarla en fazla kaç saat vakit geçirmeli? Bu soruları İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzm. Op. Dr. Şöhret Ali Oğuzoğluna sorduk.

Omurganın işlevi nedir?

Başın alt arkasından başlayarak kuyruk sokumuna kadar birbirine eklenmiş omurlardan oluşan kemik dizisidir. Görevi ise; başın, gövdenin, göğüs ve karın boşluğundaki birçok iç organın ağırlığını taşımak ve bunlara sağlam bir destek olmaktır. Ayrıca baş ve gövdenin hareketlerini de sağlar. Bu arada omurga kanalı içindeki omurilik gibi çok ehemmiyetli bir organa sağlam ve emniyetli bir kılıf teşkil eder.

Dijital medya araçlarıya vakit geçirilirken nelere dikkat edilmeli? 

Op. Dr. Şöhret Ali Oğuzoğlu, ilkokul ve ortaokul çağlarının, çocukların vücut gelişimlerinin en önemli olduğu ve belirgin şekilde oluştuğu çağlar olduğuna dikkat çekiyor. Dijital medya kullanırken uzun süre hareketsiz kalan çocukların, aileleri tarafından doğru şekilde yönlendirilmesiyle olası sıkıntıların önüne geçilebileceğinin altını çiziyor. Dr. Oğuzoğlu bunu şöyle açıklıyor;  Örneğin: Çocuklar ilkokulda 45 dakika ders dinleyip on beş dakika ara veriyorlar. Dijital ortamda oyun oynarken ya da vakit geçirirken de bu şekilde yapmalılar. Çok fazla hareketsiz kalmak  çocukların omurga sağlığına zarar veriyor.

Çocuklar bilgisayar başında vakit geçirirken nasıl oturmalılar?

Çocukların bilgisayar kullanırken doksan derecelik açıyla oturmaları gerektiğini söyleyen Oğuzoğlu, bu açıyla 45 dakikayı geçmeyecek şekilde oturulabileceğini belirtiyor.

Diğer oturuş pozisyonlarında örneğin: bel boşta kalacak şekilde, bacak bacak üstüne atarak oturulduğunda ya da masaya eğilerek oturulduğunda omurga zarar görebiliyor. Özellikle otururken tek bölgeye ağırlık verildiğinde çocuklarda omurga eğriliği meydana gelebiliyor.

Bu durumları ortadan kaldırmak için çocuklara doğru ve dik oturma alışkanlığı kazandırılmalı, çocukların ders çalıştıkları ya da oyun oynadıkları masa çocuklara uygun hale getirilmeli. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Op. Dr. Oğuzoğlu, “öncelikle aileler bu konuda bilinçli olmalı ki çocuklarını doğru bir şekilde yönlendirebilsinler” ifadelerini kullanıyor. Son olarak, çocukların gelişimleri tamamlanana kadar omurgalarının esnek olduğu ve şekil almaya devam ettiğini söyleyen uzman doktor, bu tavsiyelerin dikkate alınması gerektiğinin altını çiziyor. Çocukların doğru alışkanlıklar ve yönlendirilme ile dijital ortamda sağlıklı ve verimli şekilde vakit geçirebileceklerini sözlerine ekliyor.

Leave A Comment