Aileleri Şaşırtan YouTube Fenomeni: Enes Batur

YAZANİrem Bayer

 

Günümüzün en büyük dijital medya platformlarından biri olan YouTube şüphesiz ki çocuklar ve gençlerin fazlaca vaktini alıyor. Kaçınılmaz bir ilgi alanı olarak YouTube çoğu kez, ebeveynlerin, çocukların vakitlerini boşa harcadıkları yönünde endişelenmelerine de sebep oluyor.

Sosyal medyanın gündemindeki popüler isimlerden biri olan Enes Batur’u ele alalım. Öncelikle belirtmeliyiz ki, bu araştırmanın başında Batur’a sorularımızı e-posta yoluyla ilettik; fakat yazının yayına hazırlandığı süreçte kendisinden herhangi bir geri dönüş alamadık. Batur dünyada ilk 100 oyun kanalı içerisine girmiş bir isim. Çevrimiçi video analiz sitesi TubeFilter tarafından yayınlanan “dünyada en çok görüntülenen 100 oyun kanalı” sıralamasında Enes Batur da yer aldı. Youtube’daki kanalı 5 milyon 100 bin takipçiye ulaşan 19 yaşındaki Batur, gündelik yaşamından kesitler de çekmekle birlikte, asıl şöhrete bilgisayar ve konsol oyun videoları hakkındaki paylaşımlarıyla kavuştu.

Kaynak: Hürriyet

Enes Batur izdihamı
Enes Batur YouTube’daki kanalında takipçilerini “Benim gibi, oyunu yaşamanız için çaba harcıyorum. Videolarımda hayal gücümü konuşturuyorum. Umarım sizi mutlu edecek videolar çıkarıyorumdur” sözleriyle selamlıyor. Hedeflediklerini başarmış olacak ki izleyici kitlesi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Hatta sosyal medyada kendisi için birçok hayran sayfası açılmış durumda.
Batur, dijital dünyada kendisine gösterilen ilgiyi gerçek yaşama da aktarabilen biri. Ankara’da bir alışveriş merkezinde hayranları ile buluşmak için düzenlediği etkinlik bunun kanıtı oldu. Kendisini görmeye gelen hayran kitlesinin yoğunluğu o kadar fazlaydı ki, tüm alışveriş merkezi dolup taştı. Enes Batur hayranı olan ve onu görmeyi büyük bir heyecanla bekleyen çocukların oluşturduğu kalabalık çok fazla olduğu için, o günkü etkinlik Batur daha gelmeden iptal edildi.

Çocuklar Enes Batur’u neden bu kadar çok izliyorlar?

Araştırmamızda 12 ila 17 yaş aralığında çocuklarla görüşerek bu konudaki düşüncelerini aldık. Onlara Enes Batur’u neden izlediklerini, onun videolarında ne bulduklarını sorduk. Görüşme yaptığımız çocuklardan 15 yaşındaki S.O. “Gündelik konuları komikleştirdiğini düşünüyorum” derken, 16 yaşındaki D.G. “Videolarında samimi ve doğal davranıyor” yanıtını verdi. 17 yaşındaki C.P. “Mizah anlayışımı geliştirdiğini düşünüyorum”, 12 yaşındaki T.Y. de “Videolarında oyunlarla ilgili stratejik bilgiler alıyorum” dediler. 14 yaşındaki E.G. ise “Kız arkadaşı ile çektiği videolar çok eğlenceli. Aynı zamanda kendisini çok yakışıklı buluyorum” şeklinde konuştu.

Çocukların Enes Batur videolarını izlemelerinin altında yatan belli başlı sebepler bulunuyor. Videolarında samimi ve gündelik bir dil kullanması, izler kitleye hitap eden türde bir mizah anlayışına sahip olması, sadece oyun videoları hakkında ipuçları vermekle kalmayıp aynı zamanda günlük yaşamını da izleyicilerle paylaşması gibi etkenler, Batur’u çocuk ve ergenlerin gözünde cazip bir figüre dönüştürüyor.

Kaynak: webtekno

Enes Batur ebeveynleri neden endişelendiriyor?
Batur’u küçük yaştaki izleyicilerinin gözünde ilgi çekici kılan pek çok etken, ebeveynler içinse birer endişe kaynağı haline gelebiliyor. Videolarını çekerken kullandığı dil, bu endişeler arasında en başta geleni. Çevrimiçi oyunlara ve günlük yaşamından kesitlere yer verdiği içeriklerinde argoya sıklıkla başvuran Batur, bu yönüyle kimi ebeveynlerin tepkisini çekiyor. İsmini vermek istemeyen bir ebeveyn, “Evde çocuğumdan, hayatımda duymadığım cümleleri, anlamsız kelimeleri ve küfürleri duyuyorum” diyerek videolarda kullanılan dilden şikâyet ediyor.

Bu durumda ebeveynler ne yapmalı?

Çocuk ve ebeveynlere yönelik pedagojik ve psikolojik danışmanlık yapan Sibel Tonga’ya bu soruyu sorduk. Tonga, yasak koymamaları konusunda ebeveynleri uyarıyor: “Yasaklar her zaman çocuklara daha cezbedici gelir. İzledikleri içeriklerden dolayı yasak koymak yerine, çocuklarını ebeveyn kontrolü altında daha kaliteli ve sağlıklı içeriklere yönlendirmeliler.”

“Önceden araştırılmış doğru içeriklerle ve belirlenen süre içerisinde çocuklar dijital medyadan faydalanabilir”

Sibel Tonga, ebeveynlerin çocukları için uygun gördükleri içerikleri önceden araştırıp incelemeleri gerektiğine vurgu yapıyor. Bunun yanı sıra, ebeveynlerin dijital medyaya ayrılacak süreyi çocukları ile birlikte belirlemelerinin sağlıklı bir çözüm yolu olacağını belirtiyor.

Dijital dünyadaki içerik üreticileri, ebeveynleri istese de istemese de, çocukların gündelik yaşamlarının birer parçası olarak onların kişisel gelişimine etki ediyorlar. Bu durum bir endişe kaynağı gibi görünmekle birlikte, olumsuz etkileri en aza indirmek ebeveynlerin elinde. Çocuğunuzla dijital ortamda izlediği içerikler hakkında konuşun, ona sorular yöneltin. Karşılaştığı içeriklere gömülü iletiler hakkında kafa karışıklığını giderecek, açıklayıcı bilgiler verin. Kötü örneklerin neden “kötü” olduğunu anlatın. Çocuğunuzun bir başkası hakkında kırıcı ve/veya küfürlü konuştuğuna tanık olursanız, aynı sözlere kendisi maruz kaldığı takdirde neler hissedeceğini sorun. Yaşına uygun içeriklerle buluşabilmesi için ona farklı seçenekler sunun. Unutmayın: Olumsuz etkilerden korunmanın yolu, çocuğunuzu dünyadan yalıtarak değil, dünyanın her haline karşı ona direnç ve bağışıklık kazandırarak yetiştirmektir.

Leave A Comment