Çocuk ve Gençlerin Telefon Kullanımını Sınırlandırmanın 5 Yolu

Nina Langton,17. Rania Matar, Time Dergisi

ÇEVİRENDila Naz Kelekçi

 

Geçtiğimiz aylarda Markham Heid Time Dergisi’nde, ‘Çocuklar ve Akıllı Telefonlar Hakkında Konuşmalıyız’ (We Need to Talk About Kids and Smartphones) başlıklı bir yazı kaleme aldı. Heid, yazısında günümüz ergenlerinin akıllı cihazların ve sosyal medya uygulamalarının aşırı kullanımından nasıl etkilendiklerinden bahsediyor ve birçok araştırma sonucu ve uzman görüşüne yer veriyor. Bu doğrultuda konunun ciddiyetinin anlaşılması açısından ortaya çıkan oranlarla, en iyi örneklerden birkaçı aşağıdaki gibi;

  • Amerika Birleşik Devletleri Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı’nın ülke çapında yaptığı anket örneklerden biri. Ankete göre, 2010-2016 yılları arasında, en az bir majör depresif dönem yaşayan ergenlerin sayısı % 60 oranında artış gösterdi.
  • Yine Amerika’daki Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre 10-19 yaş arasındaki insanlardaintihar ölümleri keskin bir şekilde artış gösterdi; genç kızlar arasında yaşanan intihar oranı 40 yılın en yüksek noktasına ulaştı.
  • Uzman görüşlerinden biri olarak; bu konu üzerine araştırmaları bulunan, San Diego Devlet Üniversitesi’nde psikoloji profesörü ve iGen’in yazarı Jean Twenge, bugünün süper bağlantılı gençlerinin geçmiş nesillere göre yetişkinliğe daha az hazır olduklarını belirtirken, araştırma sonuçlarına bakarak bu artışların büyük ve muhtemelen eşi görülmemiş olduklarını dile getirdi.

Heid’ın yazısında alanında uzman kişilerin görüşlerinden yola çıkılarak, gençlerin ve çocukların akıllı telefonlarını gerçek anlamda ‘bir kenara koymaları’ için 5 önemli tüyo bulunuyor;

  1. AKILLI CİHAZLARI ÇOCUKLARIN ODASINDAN UZAKTA TUTUN
    Amerikan Pediatri Akademisi İletişim ve Medya Konseyi direktörü David Hill, yatak odasında geçirilen ekran zamanı ile özellikle uyku kaybı arasında çeşitli risklerle ilişkilendirilmiş güçlü bir veri bağlantısı olduğunu söylüyor. Yetişkinler arasında bile, uykusuzlukla yataktan önce medya kullanımının ilişkisi olduğunu belirten Hill, çocukların yetişkinlerden daha fazla uykuya ihtiyaç duymasından ötürü; “Bir çocuğun telefonunu yatmadan önce almak bir savaş olabilir, ancak mücadeleye değer.” diyor.
  2. ‘ÇEVRİMİÇİ GÜVENLİK DUVARLARINI’ VE ‘VERİ AKIŞINI KESMEYİ’ AYARLAYIN
    Pennsylyvania Üniversitesi’nde nöroloji bölümü başkanlığı yapan Frances Jensen, gençlerin yasadışı içerikten uzak durmalarını veya sosyal medya kullanımlarını hafifletmelerini beklemenin gerçekçi olmadığını belirtiyor. Jensen: “Genç bir kişinin beyni, keşif için ve bir dereceye kadar heyecanlı bir arayış için kablolanmaktadır.” derken, ebeveynler için; “Çoğu cihazın ve İnternet sağlayıcıların yanı sıra bazı uygulamalar, sorunlu içeriğe erişimi kısıtlayan ve verilerin kullanımını engelleyen, ebeveyne yönelik araçlar sunuyor. Onlardan yararlanın.” diyor.
  3. ‘CİHAZ SÖZLEŞMESİ’ OLUŞTURUN
    Media Moms & Digital Dads‘ın yazarı Yalda Uhls, çocuklarla yapılmasını önerdiği cihaz sözleşmesi için; “Bu sözleşme, çocuğunuzla birlikte akıllı cihaz kullanımıyla ilgili kuralları, ayrıntılı bir şekilde yarattığınız bir anlaşma” ifadelerini kullanıyor. Bu kurallar, ‘akşam yemeğinde akıllı telefon’ veya ‘okuldan sonra bir saatten fazla sosyal medya kullanmamak’ gibi şeyler içerebilir. Uhls’a göre çocuk kuralları ihlal ederse, bir süre telefonunu kaybetmelidir.
  4. ‘SAĞLIKLI CİHAZ DAVRANIŞLARINI’ MODELLEYİN
    Ebeveynlerin de tıpkı çocuklar gibi telefonlarından uzak durmak için uğraştıklarını, ebeveynlerin

    Nina Langton,17
    Rania Matar, Time Dergisi

    kendileri böyleyken çocuklarından farklı davranmalarını beklememeleri gerektiğini söyleyen Frances Jensen; ebeveynlerin araç kullanırken veya yemek yerken kendi telefonunlarını kenara koymalarının yanında, çocukların ebeveynlerinin internete ne koyduklarını görmelerinin de büyük önem taşıdığını belirtiyor. Örnek olarak; Jensen: “Facebook’ta başka bir ebeveyni eleştirirken veya başkalarının politik görüşlerini Twitter’da kötü bir şekilde eleştirirsen, çocuklar bunu uygun bulup takip edeceklerdir.” diyor.

  5. AKILLI OLMAYAN TELEFONLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN
    San Diego Eyalet Üniversitesi’nde psikoloji profesörü ve iGen’in yazarı olan Jean Twenge’in bu konudaki önerisi; “İnternet paketi olmayan bir akıllı telefon düşünün. Bazı ebeveynler için bu abartı gelebilir – özellikle 15-19 yaş arasında çocuğu olanlar için. Akıllı olmayan telefonlar, gençlerin arama yapmalarına veya metin aramasına izin veriyor. Çocuklar boş zamanları boyunca evdeki bilgisayarlardan ve tabletlerden sosyal medyaya veya videolara erişebilirler. Ama dışarıdalarken, sürekli erişimleri olan mobil uygulamalarla oyalanmakla baştan çıkmazlar.” şeklinde.

Smartphones Could Be Correlated With Teen Depression: Why We Need To Talk About Kids & Phones | TIME

 

 

 

 

Leave A Comment