Dijital Oyunlara Bir De Bu Açıdan Bakın

YAZAN Simay Yılmaz   Seda Akil

 

Çocukların hemen her gün vakit geçirdikleri dijital oyunların onlara katkıları var mı?

Tabletler, telefonlar ya da bilgisayarlarla geçirilen zaman sürecinde çocukların ne gibi içeriklerle meşgul oldukları farklılık gösterebiliyor. Ortak olan durum ise neredeyse bütün çocukların dijital oyun oynaması.

Psikiyatri Profesörü Nevzat Tarhan, dijital oyunların aşırıya kaçılmadığı takdirde çocukların zekasını geliştirdiğini belirtiyor. Tarhan, bu konuyu detaylandırmak için bazı deneylerden de örnek veriyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden Patricia Greenfield’ın yaptığı deney, bilgisayar oyunlarının, çocuklarda sembolik kodları çözme yeteneğini ve analitik düşünme becerisini geliştirdiğini ortaya koyuyor. Ayrıca bunun gibi Washington Üniversitesi ve birçok özel kuruluş tarafından yapılan deneylerde, bilgisayar oyunları oynayan çocukların teoriyi pratiğe dönüştürmekte daha başarılı oldukları ortaya koyuluyor. Bazı deneylerde ise bu çocukların diğer yaşıtlarından daha zeki oldukları kanısına varılıyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan dijital oyunların İngilizce olmasından dolayı çocukların İngilizceye olan merakının ve İngilizce öğrenme kolaylığının artması yönünde de bu oyunların faydalı olabildiğini söylüyor.

Prof. Dr. Nazmi Zengin ise dijital oyunların moral ve motivasyonu artırdığı için birçok hastalığın daha hızlı iyileşmesini sağladığını söyleyerek bu oyunların faydalı olduğu noktalara bir yenisini daha ekliyor. Ayrıca çocukların özgüvenini de olumlu yönde etkilediğini söyleyen Zengin, sosyalleşme açısından çocuklara olumlu katkıları olduğu belirtiyor.

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Nuri Kara da birçok dijital oyunun çocukların problem çözme ve etkin düşünme gibi farklı becerilerine hitap ettiğini söylüyor. Aynı zamanda, “Çocuklar oyun dünyasındaki heyecanı seviyor.” diyen Kara, bu oyunların çocukların sosyal etkileşimini de iyi yönde etkileyebildiğinin altını çiziyor.

Olumlu etkileri olduğu kadar olumsuz etkileri de olan dijital oyunlar söz konusu olduğunda önemli olan çocukları iyi ve doğru yönlendirmek. Uzmanlar bu konuda aileleri çocukların oyun başında geçirdiği sürenin iki saati aşmaması yönünde uyarıyor. Aynı zamanda uzmanlar bu durumun çocuğun yaşı ile doğru orantılı olduğunu da belirtiyor.

4-6 yaşındaki çocukların ebeveynlerinin gözetiminde, günde en fazla 20-30 dakika  oyun oynaması önerilirken, 7-10 yaşındaki çocukların en fazla 45 dakika oyun oynaması öneriliyor.

Ebeveynlerin çocukları dijital dünyadan uzak tutmak yerine onları bu konuda doğru yönlendirmeleri gerekiyor. Aile içi diyolog her zaman aktif tutulursa ve ebeveynler dijital oyunlar hakkında bilgi sahibi olup çocuklarını bu oyunlarla ilgili bilgilendirirse çocuklar dijital medyayı olumlu yönleriyle kullanabilirler. 

 

Kaynaklar:
https://nevzattarhan.com/bilgisayar-oyunlarinin-yararlari-da-var.html
http://www.hurriyet.com.tr/birakin-bilgisayar-oynasin-12426227

Leave A Comment