Dijital Medya ve Çocuk’tan Sömestir Tatili İçin Etkinlik Önerileri

Çocukların heyecanla beklediği yarıyıl tatili için, Dijital Medya ve Çocuk ekibi olarak hem çocuğunuzla beraber yapabileceğiniz hem de onun bireysel olarak gerçekleştirebileceği aktivitelerin yer aldığı bir takvim hazırladık. Çocuklarının boş zamanlarını dijital medya araçlarında dengeli bir şekilde geçirmelerini sağlamak ebeveynlerin kontrolü açısından büyük önem taşıyor. 15 günlük oluşturulan dijital medya ve etkinlik takviminde günde 1 saat olarak planladığımız süreye uygun uygulamalar, programlar/oyunlar, Youtube’dan eğlenceli-öğretici video kanalları ve tabii ki Piksy Panda’mız yer alıyor. Hafta sonlarına ise ailecek beraber deneyimleyebileceğiniz aktiviteleri yazdık. Çocuk tiyatroları, müzeler hafta sonunu önerilerinde bulunuyor.

Hazırladığımız takvimin gün gün detaylı ve açıklamalı bilgisi yazımızda, PDF formatında hazırladığımız çizelgemiz ise indirmeniz için bu linkte. Herkes için güzel ve verimli bir yarı yıl tatili olmasını diliyoruz ve unutmadan #yasaklamayönlendir diyoruz!

Haftasonu Önerileri (20-21 Ocak 2018)
Cumartesi: İstanbul Modern Yumurtalı Renkler Atölyesi 11:00-12:00
Uniq Hall Çizmeli Kedi müzikali 14:00-16:00 sonrasında tercihe göre değişebilir, açık hava buz pisti / Xtreme adventures macera parkuru / Zone’da vakit geçirmek.

Pazar: Zorlu Center PSM Lunapark Gezegeni 12:00-14:00
Mini Filozofi Çocuklar için Felsefe Atölyesi
Rahmi Koç müzesinde atlı karınca oyun alanı / eğitim atölyesi

1. Gün Önerileri
Uygulama: Kodable (25 dk)
Program/Oyun: Minecraft (20 dk)
Video: Coma Niddy Youtube Kanalı (15 dk)
Piksy Panda: Yemek Yerken Nelere Dikkat Ediyorum?

Kodable 4-11 yaş grubu için ideal bir basitleştirilmiş kod yazma uygulaması. Basitçe anlatılan algoritmalar, kodlamanın mantığını anlamalarını sağlıyor. Uygulama için 25 dakika yeterli.

Minecraft dünyayı kasıp kavuran bir oyun ve her yaştan oyuncusu bulunuyor, tatilde çocukların dijital medyada vakit geçirirken oynayabileceği güvenli oyunların ise başında geliyor. Unutmayın göz sağlığı çok önemli! Kodable uygulamasından sonra ara vererek 20 dakika bu oyunu oynamak keyifli bir aktivite olacaktır.

Çocuğunuzu düşünmeye iten Youtube kanalı Coma Niddy ile tanışın! 15 dakika onun öğretici ve farklı “rap” videolar ile çocuğunuz çok eğlenecek. İngilizce içeriklerin yer aldığı kanalda Coma bilimden, sanata, okula dair pek çok konu hakkında videolar çekiyor.

İlk günün sonunda Piksy Panda’mız ilk bölümü olan ‘Yemek Yerken Nelere Dikkat Ediyorum’ bölümü özellikle sofrasında dijital medya kullanımının sofraya taşınıp taşınmaması için yol gösterici bir nitelikte

2. Gün Önerileri
Uygulama: Learn English Kids: Playtime (20 dk)
Program/Oyun: Lego Game Creator (30 dk)
Video: Simple Kids Crafts (10dk)
Piksy Panda: Jimnastik Yapıyorum

Learn English Kids: Playtime uygulamasının içinde gramer, telaffuza, kelime bilgisi ve genel kültüre dair pek çok öğretici içerik barındırıyor. Bugün için tavsiyemiz 20 dakika, British Council’in geliştirdiği uygulama ile eğlenerek öğrenmek.

Lego ile oynamak her jenerasyon çocukları için büyük bir keyif olmuştur. Lego Game Creator dijital bir oyun olarak tatilde çocuklarınız için keyifli bir oyun olabilir. Bu oyun ile The Lego Movie karakterlerini kullanarak oyun geliştirebilirsiniz. 30 dakika oyunun bir kısmını tasarlamak için harcayabileceğiniz vakit olarak öneriyoruz.

Son olarak 10 dakika Youtube’dan Simple Kids Crafts kanalından geri dönüşüme katkı sağlayıp evinizdeki malzemeleri kullanarak yapabileceğiniz objeleri keşfedebilirsiniz. Çoğu faaliyet, minimum malzeme, zaman ve uzmanlık gerektiriyor.

Her zaman olduğu gibi 1 dakikalık Piksy bölümümüz bugün için dijital medya ile vakit geçirmenin sonunda bulunuyor.

3. Gün Önerileri
Uygulama: Classify It! (30 dk)
Video/Program: Wizard School (20 dk)
Dijital Kitap: Eat Your Colors! (10 dk)
Piksy Panda: Kahvatı ediyorum

Classify It! uygulaması, çocukların, canlıları bilimsel sınıflandırma yöntemleriyle sınıflandırmayı öğrenmesini sağlayan eğlenceli bir uygulama. Mantarlar, bakteriler, omurgalılar, omurgasızları sınıflandırmak için oldukça öğretici olan uygulamayı bu gün 30 dakika için ideal.

30 dakika sonrasında çocuğunuzun gözlerini dinlendirdiğinden emin olun. Şimdi video izlemek için ideal bir vakit. Bugün Wizard School’da bulunan videoları öneriyoruz. Kendi benzersiz “Büyücülük okulu” hesabında çocuklar, videoları izleyebilir, çizebilir, resim çekebilir, aileniz ve arkadaşlarınızla mesaj paylaşabilir. Bu videolardan tam deneyim elde etmek için cihazınızın kamera ve mikrofonu gerekli. 20 dakika olarak planlayabilirsiniz.

Sevilen program Susam Sokağı’nın uygulamalı dijital kitapları bilgilendirici aynı zamanda interaktif bir aktivite. Çocuğunuz yabancı dilini geliştirip yeni kavramlar öğrenirken siz de ona eşlik edebilirsiniz! Eat Your Colors, bugün için dijital kitap önerimiz.

4. Gün Öneriler
Uygulama: Geoboard (30 dk)
Video: Paul Soares Jr.  – Minecraft oyun videosu (15 dk)
Dijital Kitap: Eat Your Colors! (10 dk)
Piksy Panda: Gözlerim neden yorgun?

Geoboard ilk ve ortaokul öğrencileri için matematik ve geometri konularının öğrenilmesinde yardımcı bir uygulama. Açılar, kesirler, alan hesaplama ve denklemler kendi sorularını yazabilme özellikleriyle sınıflarda kullanılmaya da oldukça uygun hem de tatilde derslere yardımcı olabilecek nitelikte. Uygulamaya 30 dakika ayırabilirsiniz.

Çocukların Youtube’dan oyun videoları izlemeyi ne kadar sevdiğini biliyoruz. Minecraft için oluşturulmuş pek çok Youtube kanalı mevcut. Paul Soares Jr. Youtube kanalı da oldukça keyifli oyun videolar içeriyor. 15 dakika bu aktivite için uygun olabilir.

Tatilin 4. gününde Eat Your Colors dijital kitabına devam edebilir alternatif olarak yine Susam Sokağı’nın dijital kitabı olan Hide & Seek’e göz atabilirsiniz. İnteraktif ya da sadece gözleme dayalı birçok dijital kitaba https://ebooks.sesamestreet.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Günün Piksy’si bugün göz sağlığına bakıyor, her gün 1 dakikalık videoları her günün dijital medya saatini sonlandırmak için önerimiz.

5. Gün Önerileri
Uygulama: Space 4D+ (25 dk)
Oyun: Trials Fusion (10 dk)
Video: Simple Kids Crafts Youtube kanalı(15 dk)
Dijital Kitap: Eat Your Colors! (10 dk)
Piksy Panda: Hangi arama motorunu kullandığımı öğrenmek ister misiniz?

Space 4D+ ile uzayın derinliklerine ulaşmak artık çok kolay! Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile çocuklara uzayı tanıtmak üzere yaratılan aynı isimli kartlar satın alınıp Space 4D+ ile tablet veya telefonda tarandığında, karttaki bilgiler hayat buluyor. Böylece çocuklar Güneş Sistemini, uyduları, hatta uzayda serbestçe dolaşan nesnelerin hareketlerini deneyimleyerek öğreniyor.

Youtube kanalı Simple Kids Crafts evde denenmeye müsait, eğlenceli aynı zamanda bilgilendirici deneylerin nasıl yapıldığını anlatıp sonuçlarını gösteren bir kanal. Tatilde çocuğunuzla değişik aktiviteler deneyimleyip çevrenizle paylaşabilirsiniz.

Trials Fusion ise popüler yarış oyunlarının temelini oluşturan motosiklet numaraları, kazaları ve sürati üzerine odaklanmış bir hız oyunu. Diğer oyunlardan farkı Trials Fusion’da oyuncularının zor ve meydan okuyan seviyeler de yaratmasına olanak sağlayan gelişmiş düzenleme seçenekleri bulunuyor. Böylece çocuk istediği seviyede istediği şekilde oynayabiliyor.

Haftasonu Önerileri (27-28 Ocak 2018)
Cumartesi: Akasya Kültür Sanat Merkezi Kırmızı Başlıklı Kaz tiyatrosu 13:00-15:00
İstanbul Oyuncak Müzesi / Mela Psikoloji Drama Atölyesi, Duyusal Oyun Atölyesi, Sosyal ve Duygusal Beceri Geliştirme Atölyesi

Pazar: TİM Fareli Köyün Kavalcısı tiyatrosu 13:00-14:00 sonrasında Atatürk Arboretumu / Düştepe Oyun müzesi sonrasında tercihe göre değişebilir Düştepe Oyun bahçesi / Neşeli Hayvanlar Müzikali 14:00-16:00

6. Gün Önerileri
Uygulama: Poppy’s Adventures 2 (25 dk)
Oyun: Susam Sokağı Uygulaması – Aile Oyunu (30 dk)
Video: British Council | LearnEnglish Kids Youtube Kanalı (15dk)
Piksy Panda: Neden uykum geliyor?

Boğaziçi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında geliştirilen Poppy’s Adventures uygulamasında çocuklar ingilizce kelimeleri Poppy’nin renkli dünyasında öğrenebiliyor! Poppy’s Adventures 2 uygulamasında çocuğunuz ingilizcede hava durumu ve iklimler hakkında bilgi sahibi olabilir. Çocuğunuz sizin de yardımınızla 25 dakika boyunca Poppy ile birlikte hava durumuna uygun kıyafetler üzerine de belli başlı kelimeleri öğrenip okuyabilir ve kendi seslerini kaydedebilir.

Bugün için oyun önerimizde çocuğunuzla birlikte dijital dünyaya ebeveyn olarak siz de katılım sağlıyorsunuz. Susam Sokağı uygulamasındaki aile oyununda çocuğunuzla birlikte hatırlamayı, düşünmeyi ve sayı saymayı deneyimleyebilirsiniz. 30 dakikalık süre boyunca tavsiye ettiğimiz bu oyunda çocuklar, hem Susam Sokağı karakterleriyle eğlenecek hem pek çok bilgi edinecek hem de ailesiyle keyifli zaman geçirecek! Alternatif oyun önerilerine de bakmayı unutmayın.

British Council tarafından oluşturulan British Council | LearnEnglish Kids Youtube kanalı çocuklarınıza ingilizce öğrenme konusunda yardımcı oluyor. Videolarda yer alan çeşitli hikayeler ve aktivitelerle çocukların ingilizceyi pratik bir şekilde öğrenebilmesini sağlayan bu kanalı da tatilde tavsiye ediyoruz.

Günün Piksy’si bugün uykusuyla oyun oynamak arasında kalıyor ama sonunda doğru kararı veriyor. Her gün 1 dakikalık videoları günün dijital medya saatini sonlandırmak için öneriyoruz.

7. Gün Önerileri
Uygulama: Pet Bingo (20dk)
Oyun: Disney Infinity (25dk)
Video: Super Simple Songs – Kids Songs YouTube Kanalı (15dk)
Piksy Panda: Bugün Piti’nin doğum günü partisine gittim.

Pet Bingo, 6-8 yaş arası çocukları, matematiği öğrenme konusunda teşvik eden ve aynı zamanda hayvanları da sevdiren bir uygulama. Bu uygulama sayesinde çocuklar matematikte 4 işlemi öğrenirken çözdüğü her problem sonrasında seçtikleri hayvanları besleyip büyütebiliyorlar. Sevimli dostların çocuklara eşlik ettiği Pet Bingo için 20 dakika öneriyoruz.

Disney Infinity oyunu çocukların çeşitli Infinity karakterlerini kullanarak kendi oyun maceralarını yaratabildikleri bir oyun. Eğer çocuğunuz Mickey Mouse, Kaptan Jack Sparrow ya da Avengers gibi karakterleri seviyorsa bu oyunda onlarla ilgili maceralar yaratmak ona çok keyifli gelecek! Bu oyunun 10 yaşındaki çocuklar için uygun olduğunu da hatırlatalım.

Super Simple Songs – Kids Songs YouTube kanalı çocuklara keyifli bir öğrenme deneyimi sunuyor! Süper basit şarkılarla ve eğlenceli hareketlerle çocukların birçok şey öğrenip farklı alanları keşfedebildiği bu renkli kanalda 15 dakika vakit geçirmek onlara çok iyi gelebilir.

Her zaman olduğu gibi bugün de 1 dakikalık Piksy bölümümüz dijital medya ile vakit geçirmenin sonunda yer alıyor. Bugün Piksy, çok sevdiği arkadaşı Piti’nin doğum gününe gidiyor!

8. Gün Önerileri:
Uygulama: Learning Pattern (25dk)
Video: British Council | LearnEnglish Kids Youtube Kanalı (15dk)
Oyun: Susam Sokağı Müzik Yapma Oyunu (15dk)
Piksy Panda: Arabada yolculuk yaparken etraftaki manzarayı kaçırmayın.

Learning Pattern okul öncesi çocuklar için tasarlanmış bir uygulama ve çocukların tekrar eden şekiller üzerinden örüntüleri kavramalarını sağlıyor. Bu uygulama ile kolaydan zora doğru değişen seviyeler sayesinde çocukların kendilerini geliştirmeleri ve örüntülerin mantığını çözmeleri amaçlanıyor. 25 dakika uygulama için yeterli.

British Council | LearnEnglish Kids Youtube kanalını çocukların ingilizce öğrenme pratiği yapmaları 15 dakika öneriyoruz. 3-4 dakikalık videolarla çocukların akılda kalıcı bilgiler edinmeleri tatilde çok verimli olabilir.

Bugün oyun vaktinde Susam Sokağı uygulamasındaki müzik yapma oyunu var! Çocuklar bu oyunda Elmo ve Susam Sokağı’nın diğer karakterleriyle birlikte müzik yapılabiliyor. Mesela, Elmo piyano çalarken ekran karşısındaki çocuğunuz ona verilen tencere, tava veya kaşıkla onların müziğine eşlik edebiliyor! Bu oyun için önerimiz 15 dakika.

Arabada yolculuk yaparken tablete bakmak yerine etraftaki manzaraya bakılmasını söyleyen Piksy’i, gün sonunda izlemeyi unutmayın.

9. Gün Önerileri:
Oyun: Algo Dijital (30 dk)
Video: Meraklı Bilginler / Da Vinci Learning Youtube Kanalı (10 dk)
Uygulama: FUN English/French/Spanish (Dil Öğrenme) (20 dk)
Piksy Panda:Youtube’un Çocuklar İçin Özel Youtube Kids Platformunu Biliyor Musunuz?

TEGV ve Google.org ortak yapımı Algo Dijital, çocukların eğlenirken kodlamayı öğrenebileceği tamamen Türkçe bir platform. Çocuklar kendi gezegenlerini yaratırken bir yandan da oyunun kahramanlarını yönlendirmek için blok kodlama yapıyorlar.

Da Vinci Learning tarafından oluşturulan Meraklı Bilginler, tam da meraklı çocuklara uygun bir Youtube kanalı. Pratik deneylerle bilimin kapılarını açan Meraklı Bilginler, aynı zamanda çocukları denemeye, keşfetmeye ve yaratmaya yönlendirdiği için tavsiye ediyoruz.

Son olarak da FUN serisinden çocukların dil öğrenmesine yardımcı olan uygulamaları tavsiye ediyoruz. İngilizce, Fransızca ve İspanyolca başta olmak üzere diğer dillerin de uygulamalarını indirebilir ve basit kelimelerden cümle kurmaya çocuğunuzun yabancı dil becerilerini geliştirebilirsiniz.

Piksy, bu bölümde çocuklara özel bir video izleme platformu olan Youtube Kids’i keşfediyor.

10. Gün Önerileri:
Oyun: Puppet Pals (20 dk)
Video: Meraklı Bilginler / Da Vinci Learning Youtube Kanalı (20dk)
Uygulama: Animal Phone (20 dk)
Piksy Panda: Ben Mesajlaşmak İçin Messenger Kids Kullanıyorum, Ya Siz?

Çocuklar artık kendi tiyatro oyunlarını dijital ortamda da yaratabilirler. Puppet Pals ile karakter, kostüm ve dekorlarını seçerek hayallerindeki oyunu sahneye koyarak yaratıcılıklarını geliştirebilirler.

Da Vinci Learning tarafından oluşturulan Meraklı Bilginler, tam da meraklı çocuklara uygun bir Youtube kanalı. Pratik deneylerle bilimin kapılarını açan Meraklı Bilginler, aynı zamanda çocukları denemeye, keşfetmeye ve yaratmaya yönlendirdiği için tavsiye ediyoruz.

Animal Phone ile çocuklar hayvan dostlarıyla mesajlaşabiliyorlar. Sevimli goril karakter ile ücretsiz olarak konuşulabilen uygulamada ekstra ücretlendirmeyle diğer hayvanlar da tanınabiliyor.

Bu hafta Piksy, daha güvenli bir mesajlaşma deneyimi sunan Messenger Kids üzerinden, ailesinin onayladığı arkadaşlarıyla mesajlaşıyor.

Haftasonu Önerileri (3-4 Şubat 2018)
Cumartesi: 1001 Sanat Karınca Masalı tiyatro 13:00-15:00
Jurassic Land
İstanbul Akvaryum (Sualtı Eğlence Parkı)
Lego Land

Pazar: Bostancı Gösteri Merkezi Maşa ile Koca Ayı 13:00-15:00
Cam Ocağı Çocuk Atölyesi sonrasında tercihe göre değişebilir.
Polonezköy Piknik Park ve Hayvanat Bahçesi
Via Land

Dijital Medya Programımızı indirmek için tıklayın! 

Ana görsel kaynak

 

Leave A Comment