Burak Göral’dan Çocuklar İçin Film Önerileri

YAZANDila Naz Kelekçi

Film eleştirmeni, senarist ve köşe yazarı Burak Göral, Bilgi Üniversitesi Halkla İlişkiler Programı Ajansı Publica İletişim’in düzenlediği Yeni Gelenek Dijital Gelecek Semineri’nde çocuklara filmler üzerinden hayatı anlatmak üzerine bir konuşma  yaptı. Göral konuşmasında ebeveynlerin çocukları için film seçerken dikkat etmesi gerekenler üzerinde durdu ve yaş gruplarına göre  filmler önerdi.

Burak Göral’dan ebeveynlere, çocuklarına yönelik film seçme konusunda tavsiyeler

• Filmin konusunda gerçek hayata dair konuşabileceğiniz bir şeyin olup olmamasına dikkat edin.
  • Dünya genelinde birçok anne baba filmler hakkında bloglarda yorum yapıyor. Bunları güncel bir şekilde takip etmek film seçerken size yardımcı olacaktır.
  • En az 20 film bulunan bir ‘Seyredilecekler’ listesi oluşturup bu listeden çocuğunuzun moduna göre film seçin.
  • Çocuğunuz hep anne ve babasının film seçmesini istemiyorsa, sizin kontrolünüzde olan bir film listesinden çocuğunuza film seçtirin.
  • Film izlerken cep telefonu ve tabletler çevrenizde olmasın. Çocuğunuzun filmde görüp merak ettiği bir şey olursa filmi durdurup bu konu üzerine konuştuktan sonra filme devam edin.
  • Bazı filmler için tematik düzenlemeler yapın. Örnek olarak; hayvan kahramanlı bir film izliyorsanız hayvan peluş oyuncağını yanınızda bulundurmak gibi.
  • En önemlisi filmden sonra mutlaka sohbet edin. “Bu filmde ne öğrendik?” ”Karakter ne istiyordu? İsteğini yerine getirmek için neler yaptı?” , “Bu film sana ne söyledi?” sorularını yöneltin.

Göral’ın okul öncesi çocuklar için film önerileri:

• ‘Komşum Totoro’
  • ‘Küçük Cadı Kiki’
  • ‘Küçük Deniz Kızı Ponyo’
  • ‘Winnie-the-Pooh’ filmleri
  • ‘Fantasia’
  • ‘Küçük Deniz Kızı’
  • ‘Tinker Bell’
  • ‘Lego’ filmleri
  • ‘Shrek’ Serisi

7 yaş ve sonrası için film önerileri:

• Charlie Chaplin Filmleri
  • Stop Motion Filmler
  • Müzikal filmler:
    ‘Neşeli Günler / Happy Feet’
    ‘Yağmur Altında / Singing In The Rain’
    ‘Batı Yakası Hikayesi / West Side Story’
    ‘Mary Poppins’
  • ‘E.T. the Extra-Terrestrial’
  • ‘Yıldız Savaşları / Star Wars’
  • ‘Pal Sokağı Çocukları’
  • ‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası / Charlie and the Chocolate Factory’
  • ‘Prenses Gelin / The Princess Bride’
  • ‘Mucize / Wonder’

10 yaş ve sonrası için izletilmesi önerilen Türk Filmleri:

• Arzu Film filmleri
  • ‘Hababam Sınıfı’ Serisi
  • ‘Neşeli Günler’
  • ‘Gülen Gözler’
  • ‘Bizim Aile’
  • ‘Mavi Boncuk’
  • ‘Hokkabaz’

Belgesel ve siyah beyaz filmler

Göral, seminerde, çocukların hangi yaşta belgesel ve siyah beyaz film izlemesi üzerine gelen soruya; “Çocukları bu tür filmlere erken yaşta yönlendirmek gerekiyor.” yanıtını verdi. Erken yaşta başlatılmadığı takdirde çocukların belli bir erişkinliğe gelmeden bu tür filmlere yönelimlerinin oldukça az olduğunu belirtirken konuşmasının devamında; çocukların yaş gruplarına göre, sıkılmayacakları, ilginç bilgilerin sunulduğu seçimler yapmaları konusunda ebeveynlere tavsiyede bulundu.

Burak Göral’ın filmler hakkında detaylı yazdığı bloga ulaşmak için: Bir Film Sevdim