YAZANSezin Katalon

Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Google.org iş birliğiyle oluşturulan Algo Dijital, ücretsiz olarak oynanabilen ilk Türkçe kodlama oyunu. TEGV açıklamasında, ilk defa bir sivil toplum kuruluşunun bu alanda bir kaynak yarattığını belirtti. “Tüm çocukların; programlamanın temel taşı algoritmik düşünme becerilerini geliştirmeleri ve dijital dünyayı güvenli bir şekilde keşfetmeleri için tasarlandı.” 2017’nin Eylül ayında erişime açılan Algo Dijital sayesinde çocukların, gitgide dijitale dönüşen dünyadaki en önemli yetkinliklerini kazanması hedefleniyor.

6-14 yaş aralığına hitap eden, Algo Dijital üzerinden çocukların erişebileceği platforma e-posta adresi ile üye olunuyor. Üye olarak kendi gezegenini oluşturan çocukların yapması gereken, oyunun kahramanları uzaylı Yuko ve köpeği Kuçuba ile uzayda dolaşarak gezegenleri keşfetmek ve belirli görevleri tamamlamak. Bu görevleri tamamlarken de karakteri yönlendirebilmek için blok temelli kodlama öğreniliyor. Her adımı başarıyla tamamladıktan sonra yeni bir kod parçası öğrenerek karaktere yol gösteren çocuklar, takıldıkları noktada yardım alabilecekleri buton sayesinde platformu bir yetişkinden yardım almadan kullanabilirler. Çocuklar, Algo Dijital ile problem çözme becerilerini geliştirerek kodlamaya da bir başlangıç yapmış oluyorlar.

Yeni oyunların da ekleneceği ve platformun dinamik yapısı sayesinde çocukların sıkılmadan kullanabileceği bu eğitim kaynağı, aynı zamanda çocuklara dijital okuryazarlık, dijital güvenlik ve dijital yurttaşlık konularında da bilinç kazandırıyor. TEGV, dijital becerilerin ilköğretim çağında kazandırılması gerektiğini düşünerek yarattığı Algo Dijital ile asıl amaçları olan “dijital dünyada kendine güvenen, gelişen teknolojilere hakim, sadece kullanıcı değil, üretici olmayı da başarmış bir nesil” için ilk ve en eğlenceli adımı da atmış oluyor.

 

Leave A Comment