Jellies: Çocuk Dostu Video İzleme Platformu

YAZANSezin Katalon

Çocuklara yönlendirilen ancak çocuklar için uygun olmayan içerikleri, videoların altına gelen yorumlar ve arama motorunun önerileri sebebiyle Youtube, çocuklar için çok da uygun olmadığını kullanıcılara defalarca göstermiş oldu. Jellies, çocuklar için bir video izleme platformu olarak bu sorunlardan yola çıkarak oluşturuldu.

Tech Crunch haberine göre uygulamanın yaratıcısı Ken Yarmosh, Youtube’un algoritması sebebiyle çocuklara aslında onlar için uygun olmayan içeriklerin önerildiğini ve bu içeriklerin sürekli çocukların karşısına çıkarılarak diretildiğini farke diyor. Kendi çocuğunun da yaşıtları gibi video izlemeyi çok sevdiğini söyleyen Yarmosh, Youtube’u reklamlar ve farklı içeriklere yönlendirmesi sebebiyle tercih etmek istemedi. Youtube Kids ortaya çıkınca bunun bir çözüm olabileceğini düşündü ancak burada da çocuğunun daha büyük yaş grubuna ait bir içeriği izlerken korktuğunu ve oyun inceleme, sürpriz yumurta açma içerikli videoların çocuğunu sürekli oyuncak isteyen biri haline getirdiğini gördü. Aynı zamanda çocuğunun Youtube’un çok takipçili ünlenmiş kanallarındaki kişileri izleyerek davranışlarını da bu yönde değiştirdiğini gözlemledi.

Jellies, tüm bu sorunlara çözüm olmak için, çocukların dünyayı keşfedebilecekleri güvenli bir platform olarak yaratıldı. Diğer tüm video platformlarından ayrılan yönü de videolarda çocukları sürekli tüketmeye yönlendiren, dikkat dağıtan ve online ünlülerin yer aldığı içeriklerin olmaması. Ayrıca uygulamada hiçbir reklam yer almıyor. Bunun yerine aylık 4.99$ ödemeyle abonelik sistemiyle kullanıcılarına ulaşan platforma hafta da yeni içerikler ekleniyor.

Jellies’de yer alan videolar ince eleyip sık dokunarak seçilmiş. Amerikan Pediatri Derneği’nin yönlendirmeleri ve Common Sense Media’nın yaş gruplarını anlatan verilerinden yararlanılarak uygun içerikler seçilmiş. Örneğin Common Sense Media, yaratıcılık ve hayal gücü geliştiren içeriklerin 2 yaşından itibaren izlenebileceği ancak karşılıklı iletişim, sıra bekleme gibi toplumsal yetkinlikleri anlatan içerikler daha büyük yaş grupları için uygun. İyi değerler, sorumluluk alma ve ahlak 5 yaşından itibaren öğrenilmeye başlanabilir. Daha büyük yaş grupları ise kritik düşünmeyi öğretecek içeriklerle buluşturulabilirler.

Youtube’da video izleyen tüm çocukların ebeveynleri, davranışlarının da değiştiğini gözlemleyebilir. Çocuklar, platformda ünlenen kişilerin taklitlerini yapmaya ve onlar gibi olmaya çalışıyorlar. Bu sebeple Jellies’de sosyal medya fenomenleri yok, sadece eğitici içerikler var.

Uygulamanın “Ebeveyn Modu” aktif olduğunda anne babalar çocukların ve kendi istedikleri içerikleri seçebilirler. Böylece hem çocukların sevdikleri konularda video izlediklerinden, hem de içeriklerin eğitici olduklarından emin olabilirler. “Çocuk Modu” ise çocukların kendi sevdikleri –tabii yine de ebeveyn onaylı- videoları seçmelerini sağlar böylece daha özgür olduklarını hissederler.

Jellies, sadece okul öncesi yaş grupları için değil, okul çağındaki çocuklar için de içeriklere sahip bir platform; ancak Youtube’a alışmış bir çocuğun ilgisini Jellies’e çekmek kolay değil. Youtube’un tehlikeleri göze alındığında güvenli bir tercih olarak değerlendirilmesi gereken uygulama, şimdilik sadece İngilizce dilinde ve ios işletim sistemli cihazlara App Store üzerinden yüklenebiliyor.

Leave A Comment