Cenk ÖZ

YAZANZeynep Zati

Türk adıyla Cenk, İngiliz adıyla Jenk… Daha 12 yaşında hayallerinin peşinden giden genç bir girişimci. Cenk, Londra’da doğup büyümüş Türk bir ailenin çocuğu. Daha dokuz yaşındayken bu işlerle ilgili hayaller kurmaya başlıyor. “iCoolKid” ismiyle, özellikle ergenliğe girmek üzere olan çocukları hedef alan bir internet sitesi kurdu Cenk. Sitede sanat, spor, müzik, trendler, moda ve bilim konularında pek çok içerik bulunuyor. Kendisinin de içerisinde bulunduğu 8-15 yaş grubunu hedefine alan Cenk, yaşıtlarına güvenli ve eğlenceli bir ortam sağlamaya çalışmış. Cenk’in ayrıca bu internet sitesinin bir yan üretimi olarak “icoolkidgear” adlı bir kıyafet markası var ve bu markanın yakında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Cenk de “Z kuşağı” olarak tanımlanan, internet ile doğmuş kuşaktan bir çocuk. ‘iCoolKid’ girişimi ile
TEDx ve Brandweek İstanbul’da yer aldı. TEDx’teki konuşmasında “%70’miz kendi işini kurmak istiyor ve %15’imiz bunu henüz lisedeyken başaracak. %30’umuz 5 yıl içinde insanları yönetecek.” şeklinde bir söylemde bulundu. Aslında Cenk’in burada bahsettiği önerisi “Hayal et, çiz, planla ve gerçekleştir.” önerisiydi. Yaşı küçük olduğu için gençlere, “Kendinize hayallerinizi anlatabileceğiniz, size yol gösterebilecek büyükler seçin.” diye tavsiyede bulanan Cenk sonrasında  “Çocuklar en çok uykudan az önce hayallerini anlatmayı severler. Onları dinleyin.” eklemesinde bulundu.

Sabah Gazetesi’nden Sonat Bahar ile yaptığı röportajda sitesinin nasıl bu kadar popüler hale geldiği sorulduğunda Cenk; hedeflediği yaş grubunun tam anlamıyla ne ile ilgileneceğini bilmeyen ve boşlukta olan bir yaş grubu olduğunu, sitesinin de bu boşluğu dolduracak içeriğe sahip olduğunu düşündüğünü belirtti. Ayrıca röportajda fikrin tamamen kendisine ait olmasına karşın finansal desteği ailesinin sağladığını, okulunun da destek verdiğini ve dersleri ile bir arada işini yürütebildiğini de belirtti.

Sitesi için ünlülerle de röportaj yapan Cenk, ilk röportajını James Corden adlı aktör ile yapmış. Yaşı küçük olduğu için ünlülerin onu kırmayıp röportajı kabul ettiklerini söylüyor. Cenk’in iş açısından idolleri ise Elon Musk ve Mark Zuckerberg. Yaşıtlarına ise önerisi fikirleri var ise fikirlerinin peşinden gitmeleri yönünde.

Jenk Oz ismiyle tanınan Cenk’in eski adıyla icoolkid, yeni adıyla Thred başlıklı websitesine göz atmak isterseniz; https://thred.com/

Leave A Comment