95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları Belgesel Projesi

Foto: Barış Doğrusöz

YAZANFatih Gürgan

 

Kontrolsüz şehirleşme büyükşehirlerde yaşamanın zorluğunu her geçen gün arttırıyor. Her gün yaşanan zorluklar belki de rutin haline geldiği için fark edilmiyor bile. Yetişkinler için dahi son derece karışık ve zorlayıcı olan şehir hayatının, çocuklar için ne gibi sıkıntılar ortaya çıkarabileceğini hiç düşündünüz mü? Tam da bu konuya dikkat çekmek için yapılan bir proje var. 95cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları, İstanbul’u çocukların gözüyle görmemizi amaçlayan bir belgesel projesi. Üç yaşındaki bir çocuğun ortalama boyunu simgeleyen 95cm, hep büyüklerin perspektifinden tartışılan İstanbul’a alternatif bir bakış açısı getirmeyi öngörüyor.

Çocukların İstanbul’da büyürken neler gözlemlediğini, hangi deneyimleri yaşadığını onların gözünden anlatmayı amaçlayan belgesel projesinde kamera 95cm yüksekliğine indirilip İstanbul’u üç yaşında bir çocuğun gözlerinden görmemize imkân sağlamayı amaçlıyor. Proje Mekânda Adalet Derneği çatısı altında yürütülüyor. Ayşe Adanalı, Yaşar Adnan Adanalı ve Gizem Pilavcı’nın prodüksiyon ekibi olduğu projede Didem Pekün ekibe danışman olarak destek veriyor. Projenin yönetmenliğini Barış Doğrusöz, ikinci kameramanlığını Dino Omeroviç, yapım asistanlığını Kübra Ekmekçi yapıyor. Emir, Esat ve Lara kendi perspektiflerinden İstanbul’un görülmesini sağlıyorlar. Deniz Öztürk, Selin Yazıcı ve Bahar Bayhan 95cm: 3-2-1 Kayıt kampanyası için destek olurken Pelin Kırca öğrencileriyle birlikte belgeselin animasyonlarını, Metin Bozkurt ise ses tasarımını yapıyor. Itır Erhart ve Merve Nur Okutan ise kitle fonlama kampanyası için ekibe destek oluyor.

Çocukluk, büyüme imkânı bulunan yer ve şartlar sonrasındaki tüm insani süreçleri de kapsıyor. Bu dönemin çocukları ise sürekli dönüşen şehrin ve bitmek bilmeyen inşaatların içinde büyüyen çocuklar. Bu durumu nasıl tecrübe ettikleri ise büyük bir soru işareti. Çocukların İstanbul algısı da bu çok katmanlı şehri her bir katmanıyla bütün olarak ele almaktansa sürekli vakit geçirdikleri birkaç mekân ile sınırlı oluyor. Bunun en büyük nedeni de İstanbul’un her semtinin ayrı avantajlar/dezavantajlar ve bambaşka bir deneyim imkânı sunması. 95 cm: Mega Kentin Mini Yurttaşları ile çocukların perspektifini sadece artık görmeye alıştığımız İstanbul’un turistik yerlerinde değil her semtinde görebileceğiz. Bu da birbirinden çok farklı tecrübeleri görmemizi sağlayacak.

Projenin yürütülebilmesi için kitle fonlama çağrısı da yapılmış durumda. Siz de buradan projeye destekte bulunabilirsiniz.

Leave A Comment