Disney’in Sihirli Notalarına Doğru YouTube’da Zamanda Yolculuk

sillysymphony

YAZANBaşak TUNÇALP

 

 

 

Walt Disney’nin 1940 yapımı Disney Fantasia ve 1929 yapımı Silly Symphonies animasyonlarını çocukları klasik müzikle tanıştırmak için adeta birer hazine.Bu yapımlarla ilgili en etkileyici olan taraf, çok eski olmalarına rağmen 7’den 70’e herkesin bayılarak izlemesi. Değerlerini sürdürebilir kılan şey ise “klasik müziği” ağır havasından çıkararak herkesin severek dinleyebileceği bir noktaya taşıması. Klasik müziğin kendi içindeki akışını hikayeleriyle birlikte harmanlayarak verebilmesi.

Silly Symphonies 1929’dan 1939’a kadar Walt Disney Productions tarafından üretilen bir dizi çizgi film. Toplam da 75 Silly Symphonies çizgi filminin tamamı YouTube’dan izlenebiliyor. Silly Symphonies’in yapım aşamasında Walt Disney izleyiciye hitap etmesi için animasyonu sıradanlıktan çıkararak güzelleştiriyor. Fantasia’nın ilk filmi ise 1940 yılında çekildi. Fantasia, Leopold Stokowski tarafından yönetilen klasik müzik parçalarından oluşan sekiz animasyonlu bölümden oluşuyor; yedi tanesi Philadelphia Orkestrası tarafından hayat buluyor.

Fantasia’nın çocuklar için klasik müzik ve popüler kültür arasında kurulan en önemli bağlantılardan biri olduğu da söylenebilir. Dolayısıyla sadece bir animasyon film olmaktan çıkarak kendisini bütün eleştirmenlerin gözünde de eser seviyesine getiriyor.

Disney Fantasia ve Silly Sypmhonies’i diğerlerinden ayrıştıran bilge, komik ve görsel olarak çarpıcı yapımlar olmaları. Özellikle görsel ve işitsel alanda daha önce yapılmamış teknikler denenmesi çocuklar için göze farklı bir renk ve ses ahengiyle hitap etmesini sağlıyor. Bunların hepsi Walt Disney’in yaptığı işe farklı bir değer katma isteği ve vizyonundan kaynaklanıyor. Kendini kanıtlamış yönetmenlerle, yapımda müzikler için özel seçilen orkestralarla çalışılması izleyen çocukların küçük yaşta sanatla tanışmasının, zevk almasının önünü açıyor. Yapımın her bir detayı üstüne ayrı olarak düşünüldüğü anlaşılıyor. Dolayısıyla Fantasia ve Silly Sypmhonies seneler sonra bile hala çocuk, genç, yaşlı herkesin ilgiyle izlediği eserler olarak yerini koruyor. Müzik ve animasyonun uyumlu kombinasyonu, sahneler arasındaki müzik geçişleri ile bu yapımlar, tüm aile için birlikte kaliteli vakit geçirmeyi sağlayacak harika bir fırsat sunuyor.

“Zamana ve mekana sığmayan yapıtlar”

Disney’in bu iki animasyon filmi için “zamana ve mekana sığmayan yapıtlar” deyimini kullanmak yerinde olur. Fantasia ve Silly Symphonies sadece yaratıldıkları dönemin çocuklarına değil, bugünün çocuklarına ve gençlerine de hitap ediyor. Eserlerin bir zamana sığmaması, izleyicisine her daim hissettirdiği heyecan duygusuyla bağlantılı. Çocukların bugün tükettikleri çizgi veya animasyon filmlerin günümüze nereden geldiğini görebilmeleri ve bu alandaki gerçek “sanat eseri” niteliğindeki yapımları tanıyıp hayalgüçlerini geliştirebilmeleri için izlemeleri gereken eserler arasında gösteriliyor.

Ebeveynlere Disney Fantasia ve Silly Symphonies’i özellikle çocuklarınızla birlikte izlemelerini tavsiye ediyoruz.Ebeveynler bu videoları çocuklarının klasik müzikle tanışmaları için bir araç olarak kullanabilirler. Birlikte izlerken çocuklarının tepkilerini ölçebilir, hangi noktalarda heyecanlandıklarını, nelere ilgi duyduklarını görebilirler. Disney melodileri çocukların içsel huzurunu dengelerken, onları farklı şekilde düşünmeye iter, hayallerinin sınırlarını zorlar. Kendi renkli hikayelerini yaratmalarında çocuklara yardımcı olur.

Çocuğunuzu küçük yaşta klasik müzik ve klasik dansla çizgi film üzerinden tanıştırmak, bir de bunu Disney’le yapmak hem ona hem kendinize vereceğiniz en güzel hediye ve hayatınıza katacağınız en güzel renk olacak.

Leave A Comment