Dijital Medya Küçük Çocuklarla Nasıl Kullanılmalı?

Dijital Medya Küçük Çocuklarla Nasıl Kullanılmalı?

Çeviren: Merve Kocakıran

father daughter ipad girl_Snapseed-1-883_378Dijital medyanın erken çocuklukta öğrenmeyi destekleme potansiyelini tartışmak üzere içeriğinde her hafta farklı görüşlere yer veren Fred Rogers Center’ın blogundan bir yazıyı paylaşıyoruz:

Gerçek Hayat Tecrübelerinin Yapabileceklerine Teknolojiyi Karıştırmayın

Çocukların toprağa dokunabilmesi, doğal yaşamı tecrübe etmesi ve gerçek kitaplar okuması gerekir.

Teknoloji, çocukların hayatında ve okullarında zaten yaşayıp öğrendiklerini pekiştirip geliştirmek için kullanılabilir, bunların yerine geçmek için değil.

Birçok insan, çocuk gelişiminde önemli olduğunu bildiğimiz pek çok şeyin yerini teknolojinin almasından endişe duyuyor. Eğer sürekli bir denge gözetilirse, çocukların aktif olmalarına, diğer çocuklarla kaynaşmalarına, Legolarla oynamalarına, boyama yapmalarına fırsat yaratılırsa, meşgul olabilecekleri pek çok materyalden yalnızca biri olarak kalırsa, teknoloji çocukların hayatında bir sorun olmaktan çıkar.

 Yetişkinlerle Geçirilen Vakit Hala En Önemlisi

Fred Rogers Center’ın eğitim ve araştırma direktörü Michael Robb, “öğrenme en çok, çocuk etrafındaki yetişkinlerle sıcak, interaktif, dil bakımından zengin sözel etkileşime girdiği zaman ortaya çıkar” diyor. Küçük yaşlarda dijital medya araçlarına maruz kalan çocukların anne babaları ve bakımlarından sorumlu kişiler, dijital araçların eleştirel ve yaratıcı öğrenmeyi eksiltecek değil güçlendirecek şekilde kullanıldığından emin olmalılar.

Medya Küçük Çocukların Öğrenmesinde Yardımcı Olabilir

Teknoloji ve etkileşimli medya, kütüphaneler, müzeler ve evde öğrenim gibi okul öncesi programlarda etkili öğrenme araçları olarak işlev görebilir. Ancak bu durum, dijital medya araçları özellikle çocuğun yaşına, gelişim düzeyine, kişisel ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarına göre bilinçli olarak kullanıldığında geçerlidir.

Medya Gelişimsel Bakımdan Uygun ve Doğru Şekilde Kullanılmalıdır

İki yaşından küçük çocuklar, medyayı muhakkak bir yetişkinle birlikte kullanmalıdır. 9 aylıktan 18 aylığa kadar olan bebekler, örneğin en fazla bir hayvanın bir çiftlikte dolaştığı ya da bir bebeğin çiçek kopardığı çok basit hikayelere dayalı video veya aplikasyonlara çok kısa süreyle bakabilir. İki yaşın üzerindeki çocuklar ise daha karışık neden –sonuç ilişkili anlatımlarla veya aplikasyonlarla öğrenmeye daha yatkındırlar.

Yaratıcılığı Teşvik Edin. Dokunmatik Ekran Teknolojisi Çocuğun Yaratıcılığını Kullanmasına Müsaade Eder

Gelişim psikologlarının altını çizdiği üzere, yaratıcı oyunlar çocukların kendilerini, başka insanları, dünyayı ve dünyadaki kendi yerlerini anlamalarını sağlar. Küçük yaşlarda teknolojiyle içli dışlı olan çocukların aileleri, dijital araçların çocukları bu tür bir eleştirel ve yaratıcı keşiften uzaklaştırmadığından emin olmalıdırlar.

Erikson Institute Technology in Early Childhood (TEC) Center direktörü Chip Donohue, iPpad gibi etkileşimli yeni dijital araçların aktif oyunda TV’ye kıyasla genel olarak daha olumlu potansiyeli olduğunu söylüyor.

Örneğin okulöncesi sınıflarında dokunmatik ekran teknolojisinin dijital kameraların, projektörlerin geleneksel sınıf materyallerine entegre edilmesiyle çocukların anlamlı ve otantik tecrübeler yaşayabileceği belirtiliyor.

Uzmanlardan Rehberlik Alın

Uzmanlar, ailelerin ve okul öncesi eğitimcilerin, çocuklarının dijital medya kullanımlarında doğru içerikleri belirlemek ve doğru seçimler yapmak için Common Sense Media gibi çevrimiçi istatistikler ve değerlendirmeler yayınlayan grupları takip etmelerini ya da Yogi Play gibi uygulama düzenleyici sistemlerden yararlanmalarını öneriyor. Aynı zamanda 0-5 yaş arası çocukların aileleri veya okul öncesi öğretmenleri için erken yaşta dijital okuryazarlık konusunda internet bazlı destek sağlayan Fred Rogers Center Early Learning Environment™ (Ele)’den de yararlanılabilir.

 “How To Use Digital Media with Young Children” başlıklı yazıdan kısaltılarak çevrilmiştir. Orijinal metin için: http://www.fredrogerscenter.org/2013/07/22/how-to-use-digital-media-with-young-children/

 

Leave A Comment