Çocuklar Yemek Yerken Neden Tablet ile Oynamamalı?

Haber: Ekim Akdal

Çocukların televizyon karşısında yemek yemelerinin yarattığı olumsuzlukların yanına artık tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar karşısında yemek yeme alışkanlığının yarattığı problemler de eklenmeye başladı. Aileler yemek yeme konusunda sorun yaşayan çocuklarını ekran karşısında doyurmayı tercih ettiklerini söylüyorlar. Ebeveynler bu yolla zaman kazandıklarını belirtiyor ve tablet karşısında yemek yedirince çocukları ile yaşadıkları çatışmayı ortadan kaldırdıklarını düşünüyorlar. Oysa bu durum çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmasını olumsuz yönde etkiliyor.

Çocuk psikiyatrı Prof. Dr. Özgür Yorbik, tabletle yemek yemenin çocuk için pek çok açıdan zararlı olduğunu belirtiyor. Prof. Yorbik, tablet eşliğinde yemek yiyen çocukta doğru beslenme alışkanlığının gelişemeyeceğini ve bu durumun ileriki yaşlarda da yemek yeme eylemine organize olmakta sıkıntıya yol açabileceğini söylüyor. Prof. Dr. Özgür Yorbik öte yandan fizyolojik açıdan çocukların tablet ile oynadıkları oyunların onları heyecanlandırdığının, kan şekeri seviyelerini arttığının ve böylece iştahlarında azalmaya neden olabileceğinin altını çiziyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde çocuk gelişimi üzerine ders veren Yrd. Doç. Dr. Ryan Wise ise ekran karşısında yemek yedirmenin ebeveynler tarafından pek çok ülkede sık başvurulan yanlış bir uygulama olduğuna dikkat çekiyor. Wise, “Çocuklar tablete odaklandıklarında aç veya tok olduklarına dair sinyalleri algılamıyorlar, ne yediklerine, ne kadar yediklerine dikkat etmiyorlar. Bu da yemek yeme eylemini bilinçli yapmamaları anlamına geliyor. Temel ihtiyaçlarından olan beslenme alışkanlığını böylece kazanamamış oluyorlar” diyor.

Bir çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması için yemek yediğinin muhakkak farkında olması gerekiyor. Tablet ile oynarken ne yediğinin ve ne kadar yediğinin farkında olmayan çocuklarda ileriki yaşlarda yetersiz beslenme, düzenli yemek yememe, yemek seçme gibi davranış bozuklukları görülebiliyor. Ekran karşısında yemek yeme alışkanlığının devam etmesi halinde obezite de uzun vadede karşılaşılan yaygın problemler arasında.

Tablet ile yemek yemeye alışmış bir çocuk bu alışkanlıktan nasıl vazgeçirilebilir?

Tablet ile yemek yemeye alışmış bir çocuğu bu alışkanlıktan aşama aşama vazgeçirmek ailenin sorumluluğunda. Aile öncelikle bu durumu bir sorun olarak kabul etmeli, sorunu gerçekten çözmeyi istemeli ve çözüm için vakit ayırmalı. Ebeveynler ortak bir karar alarak çözüm sürecinde kararlı ve tutarlı davranmalı.

Yemek yeme zamanı ve tablet ile oynama zamanı kesin olarak birbirinden ayrılmalı. Çocuğa yemek saatinden sonra tablette hep birlikte oyun oynanabileceği söylenmeli. Yemek hazırlama ve yeme saatleri hep birlikte yapılan etkileşimli bir aktiviteye dönüştürülmeli.

18. aydan itibaren çocukların yemeklerini kendi kendilerine yemeleri, yiyeceklere dokunmaları, farklı besinlerin tatlarını ayrı ayrı tanımaları, çiğneme alışkanlığı kazanmaları ve kendilerini beslemeleri desteklenmeli. family-dinner

3 yaşından büyük çocukların alışverişten pişirmeye kadar yemek hazırlama sürecinin çeşitli aşamalarına dahil edilmeleri pek çok olumlu kazanımı beraberinde getirecektir. Çocukların yemeklerini tabaklarına kendilerinin koymaları teşvik edilmeli, neyi ne miktarda yediklerinin farkına varmaları sağlanmalı.

Sağlıklı beslenme alışkanlığını kazandırmak için, ebeveynler öğün atlamadan, çocukları ile birlikte masaya oturmalı. Yetişkin aile bireyleri sofradaki davranışlarıyla çocuklarına doğru rol model olmalı, dijital medya araçlarını sofrada kendileri de kullanmamalı. Ebeveynler sofrada çocukları ile göz teması ve sözel iletişim kurmalı.

 

 

Leave A Comment