IPad’de Modern Sanat ve ‘Vay Canına Parmak Uçları’: MoMA Art Lab.

Yazan: Ayşegül Tabak 

Çocukken parmak uçlarımızın bize en ‘vay canına!’ dedirttiği an, olsa olsa çok suda kalınca buruştukları o ilk andı. Şimdiki parmak uçları öyle mi ya! Onlar, tam da şu an üzerine bu kelimeleri ‘parmak uçlarımla’ döşediğim pürüzsüz, camsı yüzeylerde yepyeni dünyalar kurabiliyor! Velhasıl bu yeni minik parmak uçları fena halde teknolojik ve akıllı.fb_img_1477737201224

Geçenlerde Dijital Medya ve Çocuk’ta Alper Özçakır Swift üzerine yazmıştı hatırlarsanız, bizim çocuklar o ‘vay canına’ parmak uçlarıyla kod yazabilecek bundan böyle. Yine de her çocuk ya da yetişkin kod yazmaya sevecek diye bir şey yok. Biraz da sanata bulaşmak lazım, malumunuz tabletlerin, akıllı telefonların parlak hayallerine kapılan çocukları, birlikte resim yapmaya ikna etmek artık çok zor. New York’un meşhur modern sanat müzesi MoMA da bu duruma tam anlamıyla el attı.

moma 1Metropolitan Müzesi’nin modern sanatlar kolu olarak planlanan ve çılgınca takip edilen bu şahane müze, çocuklar ve yetişkinler için MoMA Art Lab. adıyla IPad ve Iphone üzerinde kullanabileceğiniz bir uygulama geliştirdi. App Store’dan ücretsiz indirilebilen aplikasyon, çocuklara modern sanat üstadlarından Henri Matisse, Sol LeWitt, Elizabeth Murray ve Alexander Calder gibi birçok ismi tanıtırken onları birer ressama dönüştürüyor. Tabii eğer isterseniz sizi de!

Tablet başından ayrılmaya razı olmayan ufaklıkların, yaratıcılıklarını söndürmeden eğlenebilmeleri için harika bir uygulama olan MoMA Art Lab.’in üzerinde birçok tonu barındıran geniş bir palet, saklama ve paylaşma özelliği olan bir de galeri var. Özgün resimler yapabilme imkanı veren MoMA Art Lab. ‘light bulb’ altında farklı fikir ve öneriler sunuyor. Böylece bir modern sanat ürününü uygulama içindeki araçlarla nasıl ortaya çıkarabileceğinizi çözmek kolaylaşıyor. Ayrıca tüm bu öneri ve yönlendirmeler sesli olarak da var ki okuma çağına ulaşmamış minik kullanıcılar da rahatlıkla üretim yapabilsinler.

Makasla şekil kesmek ve kendi özgün eserini üretmek için hazırlanan alanlar, yazma öncesi becerileri geliştirmeye yardımcı olabilir. Çizgi tasarımı yapılan ‘line design’ bölümündeyse renk tonlamaları var, burada çocuklar renk uyumu, tonlar ve zıtlıklar konusunda bilgi ve deneyim edinebilir. Ünlü ressamların şekillerinden kolaj yapmayı mümkün kılan uygulama bunu çok eğlenceli bir halde sunuyor; şekilleri üst üste dizip aleti havada salladığınızda ortaya çılgın bir modern sanat abidesi çıkarmak imkansız sayılmaz!moma_artlab2

Mesela Elizabeth Murray’nin bir tablosu üzerinde bir ses kompozisyonu oluşturmayı da deneyebilirsiniz. Özellikle küçük çocukların bu tekrarlayan ve tıkırdayıp şıkırdayan seslere ve rengarenk tablolara bayıldıklarını kendi küçük oğlumdan görebiliyorum. Okuma yazma işini söküp dikmiş bir büyük boy çocuklarımız için şu ‘şekil şiiri’ kısmı da çok keyifli. Kendi çizgileri üzerine kelimeleri dizerek bir şiir, kafiye, bilmece elde edebiliyorlar.

Uygulamayı bir de android üzerinde görsek ve daha çok ‘vay canına’ parmak ucuna ulaştığına şâhit olsak tadından yenmeyecek. Zîra kanvasların değil, parlak ekranların hayatımızı kapladığı bu dijital çağda küçük parmakların daha çok renkle, şekille ve bakış açısıyla buluşmaya; modern ve dijital dünyada üretim yapmaya ihtiyacı olacak.

Yine de biz, elimizden geldiğince ekran saatlerimizi sınırlayalım, koltuk düşmanı da olsa parmak boyalarımızı yabana atmadan sanata kendini adamış minik dimağlara sahip çıkalım!

Leave A Comment