Kod Yazmak Çocuk Oyuncağı
Haber: Alper Özçakır
Dijital dünyanın büyük oyuncusu Apple için her yaşa hitap edebilmek tüm donanım ve yazılımların ana çıkışını oluşturuyor. 1 yaşını henüz dolduran çocukların iPad tablet kilitlerini açması, 60’larındaki insanların whatsapp gruplarına üye olup ve bunları aktif ve kolay bir şekilde kullanmaları tüm bu ekosistemin vazgeçilmez bir unsuru. Bütün bunlar zaten bütün yaş grupları kullanabilsin diye düşünülerek tasarlanmış uygulama ve cihazlar aslında.
Ama büyük oyuncu Apple belli ki, işi bir adım daha öteye taşımaya niyetli. Bu yıl 27.si düzenlenen ve Apple ekosisteminin bel kemiğini oluşturan yazılım tarafının ele alındığı WWDC (World Wide Developers Conference) açılış sunumunda yeni yazılımlardan öte dikkat çeken bir nokta vardı. Çocukların bu yazılım dünyasının mutlak bir parçası olmalarının sağlanması. Ancak kullanıcı olarak değil, üretici olarak. Apple CEO’su Tim Cook’un açılış konuşmasında en küçük geliştiricimiz dediği 9 yaşındaki yazılımcıyı tanıtırken bizleri sunumun sonunda neyin beklediğini az çok tahmin edebiliyorduk: Çocukların kendi uygulamalarını geliştirebilecekleri bir kod yazım uygulaması olan SWIFT PLAYGROUND.
SWIFT nedir?
Swift; Apple’ın tüm platformlardaki uygulama yazılımlarının çekirdeğini oluşturuyor. Bir tür Apple uygulama alfabesi desek yanlış olmaz. İşte Apple şimdi bu alfabeyi sadece bütün gün bilgisayar başındaki yazılımcıların tekelinden çıkarıp çocuklara bir oyun gibi sunmak niyetinde. Çünkü aslında bu sayede Apple’ın anlatmak istediği tek şey var belki de: Kod yazmak çocuk oyuncağı!
Kod yazmak deyince ilk bakışta aklımıza karmaşık formüller, sayfalarca yazılan metinler geliyor. Ve haliyle bu iş göz korkutuyor. Ama aslında “kodlama”, bir anlatımı farklı bir alfabe ile sunabilmek diye özetlenebilir. Mesela, Apple yine son sunumunda “basketbol maçını televizyonda izler miyiz?” cümlesindeki basketbol kelimesi yerine bir basket topu, televizyon kelimesi yerine televizyon emojisini otomatik koyan bir mesajlaşma uygulamasını tanıttı. Belki de yıllar içinde yazmıyor, sadece çiziyor olacağız ki bu da yepyeni bir kodlama dili aslında. Böyle yazınca tarihteki mağara duvarlarındaki resimler de daha anlamlı geliyor. Tarihteki ilk emojiler!
Kendi uygulamanı yazmaya hazır mısın?
Yazıyı daha fazla dağıtmadan asıl meselemize dönersek; Apple, iPad üzerinde uygulama olarak Eylül ayından itibaren ücretsiz kullanıma sunacağı “Swift Playground” uygulaması ile çok yakında “iPad kilidini kendisi açabiliyor” diyerek övünülen çocuklara, “kendi uygulamasını yazdı geçen haftasonu” dedirtmek istiyor gibi gözüküyor. Dijital Medya ve Çocuk web sitesi olarak teknoloji dünyasında çocukları ilgilendiren konuları mercek altına almaya devam edeceğiz.
Konu ilginizi çektiyse detaylı bilgiye şuradan ulaşabilirsiniz: http://www.apple.com/swift/playgrounds/
Haber: Alper Özçakır, İstanbul Bilgi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Görsel, İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı Bölüm Başkanı
[…] Dijital Medya ve Çocuk’ta Alper Özçakır Swift üzerine yazmıştı hatırlarsanız, bizim çocuklar o ‘vay canına’ parmak uçlarıyla […]