Otizmde Geleceği Değiştirecek Bir Uygulama: OTSİMO KARŞINIZDA!

Otizmde Geleceği Değiştirecek Bir Uygulama: OTSİMO KARŞINIZDA!

Yazan: Ayşegül Tabak Dijital medya doğru ve sınırlı kullanıldığında çocuklara büyük destek ve yardım sağlayabilecek koca bir evren. Ancak henüz

fb_img_1477737201224Yazan: Ayşegül Tabak

Dijital medya doğru ve sınırlı kullanıldığında çocuklara büyük destek ve yardım sağlayabilecek koca bir evren. Ancak henüz doğan bu evrende eksikler var ve bunu tamamlamak için doğru tespitleri yapıp canla başla çalışan insanlar. Zafer Elcik ve arkadaşları bu büyük evrende gözden kaçmış çok önemli bir eksiği kapatmak için yola çıkmışlar: Bugün yeni ve otizmli çocuklar için ileride büyük destek vadeden bir aplikasyonu tanımanın zamanı!

tam_ekran_21_11_2016_14_30h-2

Otsimo adındaki bu benzersiz girişimle sosyal medya sayesinde karşılaştım.

Otsimo Aile ve Otsimo Çocuk adlarıyla iki ayrı uygulaması olan ve otizmli çocukların eğitimi üzerine planlanmış bir uygulama bu. Projeyi ortaya atan Zafer Elcik, otizmli kardeşi Alper’in tablet üzerinde daha uzun süre dikkat toplayabildiğini görüp otizmli çocuklara uygun Türkçe uygulamaların yokluğunu fark edince karar vermiş bir uygulama tasarlamaya, ardından eğitim uzmanlarından destek alarak yola çıkmış.

img_1424

Henüz yalnızca temel kavramlar hakkında materyal barındıran uygulamada ‘Şekilleri Eşleştir’ ‘Duyguları Öğrenelim’ ‘Yiyecekleri Bul’ başlıklı oyunlar var. Tablete daha kolay odaklanan ve temel kavramları öğrenmek için tekrara ihtiyaç duyan çocukların bu uygulamaya büyük oranda yanıt verdiğini anlatıyor Otsimo test sonuçları. Öte yandan uygulamayı henüz edinmeyen bazı aileler, doktor tavsiyelerinden ve kendi deneyimlerinden yola çıkarak, otizmli çocukların tabletle içli dışlı olmalarının bağımlılık yaratan ve gelişmesi gereken sosyal becerilerini hepten zayıflatan bir sonuçla karşılaşacaklarına dair endişe taşıdıklarını belirtiyorlar.

img_1421Yine de Otsimo, Tohum Otizm Vakfı, Sporcity Otizm Yaşam Uygulama Merkezi ve Özel Ekin Başak Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından destekleniyor ve bu iş birliğiyle hazırlanmış olan Otsimo, otizmli çocukların eğitilmesinde büyük bir boşluğu kapamaya hazırlanıyor. Bu boşluk, her şeyden evvel pahalı eğitim programlarına ve devlet okullarında eğitime ulaşamayan çocukların ihtiyaçlarını ifade ediyor. Otsimo ekibi, maddi yetersizlik nedeniyle yoğun eğitim alamayan çocukların eğitim ihtiyacını karşılarken, eğitime ulaşabilen çocukların da bunu evde sürdürebilmelerini sağlamayı hedefliyor.

 

 

img_1411Türkçe ve İngilizce seçenekleri olan uygulama otizmli çocukların dikkatleri dağılmadan daha uzun süre odaklanmalarına yardımcı olurken Otsimo Aile uygulaması da ebeveynlere, müdahale etmeden çocuklarının gelişimlerini gözlemleyebilecekleri bir platform sunuyor. Otsimo Aile, ailelere yemek yeme alışkanlıkları, nesneleri algılayabilmenin önemi gibi konularda yardımcı olabilecek makalebilgiler sağlıyor.
img_1417

Tamamen ücretsiz ve reklamsız olan uygulama şu an yalnızca IOS işletim sistemli cihazlarla uyumlu. Otsimo’nun Android’e uyumlu hâle getirilmesi için hazırlıklar hızla devam ediyor. En kısa sürede Android üzerinden de kullanılabilecek olan uygulama sayesinde çok daha fazla aileye ve otizmli çocuğa ulaşmak mümkün olacak, ancak gönüllü bir ekiple çalışan Otsimo ailesinin eğitim materyali üretmek ve Android için hazırlıklarını tamamlamak üzere bağışa ihtiyacı var.

 tam_ekran_21_11_2016_14_31lk-2“Otizm’de Geleceği Değiştiriyoruz” sloganıyla yola çıkan Otsimo ekibi, bu amaçla teknoloji projelerine kaynak bulmaya yardımcı olan Arıkovanı platformu üzerinden bir kampanya başlattı. Kampanya detaylarını öğrenmek ve bağışta bulunmak için https://arikovani.com/projeler/otsimo-otizm-egitimini-herkese-ulastirmamiza-yardim-edin/detay#yorumlar linkini ziyaret edebilir, otizmli çocukların geleceğini değiştirebilirsiniz!

Leave A Comment