“Dijital Yerliler” Dijital Topuklar Zirvesi’nde Tartışıldı

Haber: Eda Yılmayan, Tuğçe Cıngı

Dijital dünyada fikir önderi olan, dijital içerik üreten ve kurumsal kariyer yapan kadınlar Dijital Topuklar Zirvesi’nde bir araya geldi.

Ayşe Arman’ın moderatörlüğünü üstelendiği, Ali Koç, Derya Divrikli Gül ve Özgür Bolat’ın konuşmacı olarak yer aldığı son oturumda: dijital yerli kimdir, dijital göçmen kime denir sorularının yanıtları arandı. Toplantıda kuşaklar arasındaki farklara da değinildi. Teknolojinin kuşakları nasıl etkilediği, dijital annelerin medya araçlarını nasıl kullandığı, ailelerin dijital teknolojilerin kullanımı konusundaki tutumları değerlendirilen diğer konular arasındaydı.

Dijital Yerli Kimdir? Dijital Göçmen Kime Denir?

Teknolojik Anneler’in kurucuların  Derya Divrikli Gül ‘’Dijital yerliler dijitalin içine doğan, doğduğu andan itibaren medya araçlarıyla haşır neşir olan çocuklardır. Dijital göçmenler  ise teknolojiyi hayatlarına yeni almış insanlar, yani biziz’’ diye tanımladı. dt

“Teknolojik Olmanın Dezavantajları Var mı?”

Kapitalizmle birlikte ebeveynlerin az çocuk sahibi olduğunu vurgulayan Bolat, az çocuğa daha fazla yatırım yapıldığını, daha fazla yatırımın çocuğu şekillendirdiğini belirtti. “Şekillendirme araçları olarak ödül, övgü, ceza rekabet çıktı. Öğrenmenin yerini okul, dinlenmenin yerini tatil aldı. Oyunun (play) yerini ise “game” aldı. Play ile game arasında ciddi farklar var. Oyunda (play’de) hiçbir amaç yoktur. Sadece oynamak için oynarsınız.”

“Dijital Yerliler, Dijital Göçmenler ve Geleceğin Dijital Kadınları” başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapan Gazeteci Ayşe Arman’ın  “Çocukları teknolojiden  korumak gerekir mi?’’ sorusu üzerine Eğitimci Ali Koç  medya aracını tartışmaktan kurtulmamız gerektiğini vurguladı. “Şimdi whatsupp, sosyal medya var. Geçmişte bu araçlar yokken dedikodu mektup yoluyla yapılıyordu. Teknoloji sadece bunun yayılımını arttıyor. Bu tek başına teknolojiyi korkulacak bir şeyden olmaktan çıkarıyor’’ dedi.

“Çocuklara mahremiyeti öğretin.”

Oturumda çocukların internette, arkadaş grupları arasında neler yaptıklarının ebeveynler tarafından kontrol edilmesi gerektiği üzerine yürütülen tartışmada Teknolojik Anneler web sitesinin kurucularından Derya Divrikli Gül mahremiyetin önemine dikkat çekti. “Biz ebevenylere hep diyoruz ki çocuklara mahremiyeti anlatın, öğretin ve dışardan yabancıların oraya girmesine izin vermesinler. Teknolojiyi kullanırken, sosyal medyada, okulda da mahremiyetinize sahip çıkın ve oraya istemediğiniz kimseyi sokmayın. Biz bu kadar mahremiyetin önemini anlatırken, o mahremiyeti biz ihlal edip oraya girersek o güveni de kaybederiz. Sonrasında çocuğun daha  tehlikeli şeyler yapmasının önünü açarız.”

 “Ceza ve ödül çözüm değil”

Dijital medya araçlarının kullanımının aileler tarafından yasaklanması, engellenmesiyle ilgili soru üzerine Dr. Özgür Bolat şunları söyledi: “Ödül çocuğu dışardan kontrol etmek için var. Ödevini yaparsan bunu alacaksın, bunu kontrol ediyorum. Annem babam benim herşeyimi kontrol ediyor benim kendimi kontrol etmeme gerek yok diye düşünüyor. Oto kontrol gelişmiyor. Bunların hepsi dış kontrol. Asıl mesele iç denetimi geliştirmek. Ödev veriyorsun, öğretmen diyor ki ödevlerini kontrol edeceğim. Çocukta etraf beni kontrol ediyor benim  iç denetim geliştirmeme gerek yok algısı oluşuyor. Ceza verin ya da ödüllendirin, hiçbir sorunu çözmez.”

Leave A Comment