Tinybop’tan “Ben” Uygulaması

Çeviren/ Yazan: Deniz Eroğlu – Editör: Birol Şevki Tavlı

Common Sense Media değerlendirmesi:

Eğitim Değeri: 3/5

Oynama Kolaylığı: 4/5

Şiddet İçeriği: 0/5

Cinsel İçerik: 0/5

Tüketimi Özendirme: 1/5

Zararlı Madde Kullanımı İçeriği

Yaş Sınırı: 6-8 yaş

Kullanılabilen Cihazlar: iPhone, iPad, iPod Touch

Fiyat: 7,99 TL

Kategori: Eğitim

Common Sense Media Puanı: 4/5

Bu yazı Common Sense Media sitesinin değerlendirmesi üzerinden hazırlanmıştır.

21. yüzyılda çocuklar çok erken yaşta dijitale entegre ve adapte olmuş durumda. Bu yüzden ebeveynlerin dijital medya kullanımına dair farkındalığının her zamankinden daha fazla olması gerekiyor. Çocukların yaratıcılıklarının gelişimine katkı sağlayacak uygulamaları bulmaksa bir hayli zor. Tinybop tarafından geliştirilen Ben (Me) adlı uygulama, birçok çocuk uygulamasının arasından sıyrılmayı başarmış, iyi uygulamalardan bir tanesi.

Ben, çocukları kendileri ve hayatları hakkında yazmaya, konuşmaya, fotoğraf çekmeye ve resim çizmeye yönlendiren, cesaretlendiren yaratıcı bir öyküleme uygulaması.

Çocuklar oyunda kendi hayatlarındaki önemli kişi ve hayvanların avatarlarını yaratabiliyorlar.

Böylelikle rastgele sorulmuş yüzlerce soruya cevap verip açıklamalar oluşturuyorlar. Örneğin “… ile tanışmayı umuyorum” veya “Farklı dillerde şöyle ‘merhaba’ denir” gibi. Bu cevaplar ile çocuğun hayatındaki düşünceleri, hisleri ve deneyimleri ile ilgili fotoğraf, çizim ve yazılı cevaplardan oluşan multimedya bir albüm oluşturuluyor. Buna hayal gücünün dijital ortama dökülmüş hali diyebiliriz. Çocuklar yarattıkları şeyleri indirip indirmeyeceklerini veya paylaşıp paylaşmayacaklarını da seçebiliyorlar. Bunun dışında hiçbir kişisel bilgi, uygulama dışında paylaşılmıyor.

Ne hakkında?

Ben’de her konuda bir ikon bulunuyor: Fotoğraf çekmek için bir fotoğraf ikonu, çizerek ya da boyayarak cevaplanan sorular için kullanılan farklı fırçalar ve kalemler ikonu, yazılardaki soru işaretleri ve çocukların cevaplarını ses kayıtlarıyla vermeleri için bir mikrofon ikonu gibi. Soy ağacını temsil eden bir ağaç veya nerede yaşadığınız hakkında sorularla eşleştirilmiş bir ev ikonu da mevcut. Bunlar daha büyük ikonlarla düzenlenmiş. Aynı zamanda, seçilecek 25 farklı renkte noktadan biri için “Bu renk beni korkutuyor” gibi çoktan seçmeli sorulara cevap verme seçeneği de var.

Bir “entry”yi (girişi) gözden geçirmek istediğinizde,  bir ikon ile gösterilen, daha önce tamamladığınız cevaba tıklamak yetiyor. Örneğin “ilk dişimi nasıl çıkardım” sorusu bir diş ikonuyla, çocuğun buna cevap vermesiyle gösteriliyor. İçerisinde ebeveynler için bir kullanma kılavuzu da var.

Leave A Comment