Çocuğunuza Telefon Almadan Önce Ona Sormanız Gereken 5 Soru

Çeviren: Tuğçe Cıngı

Çocuğunuz için bir akıllı telefon almaya karar verdiğinizde, bu 5 soruyu sorarak onunla sohbet edin:

1.Niçin bir cep telefonu istiyorsun?

Bu sorunun cevabı, telefonu aldıktan sonra çocuğunuzundan ne bekleyebileceğinizi ve ona nerede sınır koymanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Arkadaşlarıyla mesajlaşmak mı istiyor, yoksa Pokemon Go oyununu saatlerce oynamak mı istiyor?

2. Ailemizin ve okulunun cep telefonu kullanımı kurallarını biliyor musun?

Çoğu çocuk bu soruya evet cevabı vermek zorunda olduğunu bilir, ancak evde ve okulda telefonun nasıl kullanılacağı konusunda konuşma başlatmak için bu soru idealdir. Örneğin, herhangi bir uygulamayı izinsiz indirmemesi gerektiğinin farkında mı? Sınıfta telefon kullanamayacağının farkında mı? Kuralları ihlal ederse sonuçların ne olacağını çocuğunuzla mutlaka konuşun.

3. Ailenin ve öğretmenlerinin endişelerinin farkında mısın?

Bu soru çocuğunuzun telefon kullanımının  evde ve okulda ne tür belli başlı gerginliklere neden olabileceğini anlamasını sağlar. Bu sohbeti bazı endişelerinizi netleştirmek için kullanabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuz kullanım sıklığını ve süresini sınırlandırması gerektiğini biliyor mu?  Sosyal medyadaki risklerin bilincinde mi? Bir yabancıdan gelen çağrı veya mesajları yanıtlamaması gerektiğini anlıyor mu?

4. Telefon kullanımının uygun olmadığı durumlar nelerdir?

Çocuğunuz telefon sahibi olduktan sonra bazı deneyimleri ilk kez yaşayacağından, telefon kullanım adabı ve güvenlikle ilgili uyarıları önceden vurgulamak gerekir. Örneğin, başkasıyla konuşurken gözünü telefona dikmemek,  tiyatro, sinema vs. gibi mekanlarda telefon kullanmamak, soyunma odalarında fotoğraf çekmemek, kimsenin fotoğrafını izinsiz paylaşmamak…

5. Telefonunu kaybeder veya kırarsan ne yapacaksın?

Ne yazık ki bu gerçek bir olasılık! Bu durumda telefon değiştirilecek mi, kim ödeyecek, sigorta bir opsiyon mu? Kırılma veya kaybolma ihtimalini önlemek için ne yapmalı? Bu gibi konuları baştan konuşmak, ileride çocuğunuzla yaşayacağınız gerginlikleri azaltmaya yardımcı olacaktır.

Kaynak: Commen Sense Media https://www.commonsensemedia.org/blog/5-questions-to-ask-before-you-get-your-kid-a-phone

Leave A Comment