Uzm. Psk. Dan. Özlem Mumcuoğlu: “Okul Öncesi Çocuklar Mutlaka Yaşıtları ile Oyun Oynamalı”

Uygulamada hiç “çocuğum hep tablet ve bilgisayar başında Özlem Hanım ne yapacağız?” diye gelen aileler oluyor mu?

3 yaşındaki bir çocuğun artık normal bir oyun oynamadığını görüyorsunuz. Puzzle oynayamıyor çünkü konsantrasyon gitmiş. Öğrenme merkezi artık çok hızlı değiştiği için, sürekli ödül merkezli oyundan puan almak üzerine olduğu için, ödül merkezi de farklı çalışıyor beyinde. O zaman okul öncesi bir çocuğun masumiyetinden bahsedemiyorsunuz. Çocuğun, hoplamasını zıplamasını, oyun kurmasını, arkadaşları ile beraber evcilik oynamasını, elele tutuşup dönerek oyun oynamasına rastlayamıyorsunuz. 3 yaşında GTA ( Grand Theft Auto adlı oyun ) oynamış çocuk, normal oyun kuramadığı için veliyi sürekli desteklemek zorunda kalıyoruz. Eğer 3 yaşındaki bir çocuk çok fazla bilgisayar oyunu oynuyorsa, GTA oynuyorsa, O artık normal oyun kurmaz. O’nun Pepe seyretmesine imkan yok.  3-6 yaşındasınız, saatlerce bilgisayar başındaysanız film kopuyor. Normal insan ilişkisi kuramıyorlar. Otistik belirtiler gösteriyorlar ve konuşma merkezleri hasar alıyor. Normal ilişki kuramadıkları için dertlerini anlatamıyorlar, konuşma bozuklukları oluyor. Ne zamanki bu teknoloji hayatlarından geri alınıyor, oyuna ağırlık veriliyor veya minimalize ediliyor, çocuk o zaman ilişki kuruyor insanlarla. Gerçekten oyun oynuyor ve mutlu bir birey haline geliyor.

Siz ailelere ne tavsiye ediyorsunuz?

Çocukların, doğal ortam içerisinde oyun oynayarak büyümesinin altını özellikle çiziyorum. Normal oyun kurmalı çocuklar. Sosyal zeka, duygusal zeka, normal oyun ile gelişir. Dolayısı ile IQ’larında bir eksilme olmuyor. Şu olabilir mesela, bir takım stratejik oyunlar vardır: hafıza oyunları, çiftini bulma, bunun kutu oyunları da var, teknolojik versiyonu da var. Konsantrasyon problemi olan çocuklarda da o çiftini bulma bilgisayardan yapılabilir ama işte süre çok önemli. Süreye çok dikkat edecekler, ortak kullanım alanında tutacaklar bu teknolojiyi, birlikte bakacaklar, birlikte oynayacaklar. Onun için kontrol de edecekler ne oynuyor diye. Diyelim orada çok zaralı bir öğe çıktı . Olur ya yeni bir versiyonunu almışlardır ve farkında değildir aile.