Çocuğunuz Uçak Yolculuklarında Elektronik Cihazlar Olmadan Nasıl Vakit Geçirebilir?

Yazan: Özüm Canbeldek

Son zamanlarda tüm dünyada yaşanan olumsuz olaylardan sonra, ülkeler bazı yeni güvenlik önlemleri almaya başladı. Bu önlemlerin birçoğu ülkelere giriş çıkış ve uluslararası dolaşım kapsamında alınıyor. Son olarak Amerika ve İngiltere, içlerinde Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerden gelen direkt uçuşlarda kabin içine elektronik cihazların alınımını yasakladığını açıkladı.

Yasaklanan cihazlar şu şekilde;

  • Dizüstü ve tablet bilgisayarlar, elektronik kitaplar, fotoğraf makineleri, taşınabilir DVD oynatıcılar, oyun konsolları ve taşınabilir yazıcılar. Ayrıca kabin içinde taşınabilecek cihazların uzunluğunun 16, genişliğinin 9, derinliğinin 1,5 santimetreden fazla olmaması gerekiyor.

Durum böyle olduğunda, hem ebeveynler hem de çocuklar için yolculuklar daha da zor hale geldi. Cep telefonları hakkında herhangi bir kısıtlama olmasa da diğer elektronik cihazların yasaklanması, ebeveynleri çocuklarını oyalayabilmek adına yeni fikirler aramaya itiyor.

Konuyla ilgili CNN ’de yer alan bir habere göre ise uçak yolculuklarını eğlenceli hale getirmenin birkaç yolu bulunuyor. İşte o tavsiyeler:

  • Yanınızda elektronik olmayan oyun veya oyuncaklar taşıyın

Chicago’da oyuncak dükkanı sahibi olan Ann Keinzle’ye göre ‘’Elektronik cihazlar ile ilgilenmek uzun uçuşlarda vakit geçirmek için iyi bir yöntemdi bu yüzden insanların kızgın olması anlaşılabilir bir durum’’.  Fakat ebeveynler, çocuklarının oynayabilmesi için yanlarında elektronik olmayan oyun ve ya oyuncaklar taşıyabilirler. Örneğin, 3D görüntü yaratmayı sağlayan ve katlandığında düz bir hal alan kağıt oyuncaklar kolaylıkla seyahat çantalarında taşınabilir.

Yeni doğan çocuklar içinse tutabilecekleri ya da ısırabilecekleri oyuncaklar öneriliyor. Yumuşak veya çıngıraklı oyuncaklar, bebeklerin oyalanması için faydalı olabiliyor.

Daha büyük yaş grubundaki çocuklar içinse kitaplar ve kart oyunları idealdir. Özellikle öğretici kart oyunları, 6 yaşın üzerindeki çocuklar için yararlı olmanın yanı sıra tüm aileyi meşgul tutabilir.

  • Sabit eğlence seçeneklerine bakın

Have Baby Will Travel site kurucusu Corinne McDermott’a göre, bu yasaklardan sonra muhtemelen uçakların koltuklarında yer alan ekranlarda yeni oyunlar olacak. Dermott, yolcuların yanlarında mutlaka kulaklık taşımalarını öneriyor. Çünkü bu ekranlar, oyunlara olduğu gibi çeşitli film ve müzik kanallarına da sahip. Bazı hava yolları çocukların eğlenceli vakit geçirebilmesi adına ek hizmetler sunmaya başladı bile. Örneğin, Etihad Havayolları elektronik cihaz yasağından sonra çocuklara yönelik olarak el sanatları, yüz boyama ve etkinliklerden oluşan oyun paketi Flying Nanny’i hazırladı. Kuveyt Havayolları ve Royal Air Morac ise tıpki Etihad gibi çocuklara oyuncak ve tamamlayıcı öğeler sunuyor.

  • Uyku zamanlarınızla koordineli uçuşlar seçin

Dermott’a göre uyku zamanlarınızla koordineli uçuşlar seçmenizde fayda var. Çocukların rahatça uyuyabilmeleri ve ilgilerinin dağılmaması için gece uçuşları seçmek, yolculuğun daha kolay geçmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca diş fırçalamak, pijama giymek ve hikaye okumak gibi uyku rutinlerini uygulayabilir, okuma ışıklarını kapatarak daha rahat bir uyku ortamı sağlayabilirsiniz.

  • Yemek süresini normalden uzun tutun

Bebekler için sağlıklı atıştırmalıklar kullanabilirsiniz. Bebekler, genelde sunulan atıştırmalıkları görünce heyecanlanırlar ancak şekerli gıdaları minimumda tutmayı unutmayın. Her ne kadar yolculuklar, yeni gıdaları tanıtmak için en uygun zaman olmasa da, ebeveynlerin çocukların denemesi için sevdikleri gıdaların yeni sürümlerini sunmaları bir seçenek olabilir. Bazı havayolları, talepler üzerine çocuklar için hem besleyici hem de aperatif seçenekler sunmaya başladı bile.

  • Telefonunuza yararlı uygulamalar indirin

Akıllı telefonlar, yasaklanan elektronik eşyalar arasında yer almıyor. Bu nedenle, telefonunuza oyun veya film yükleyebilir ve yanınıza alabilirsiniz. Böylece, çocuklar müzik dinlerken ya da önceden indirilen oyunları oynarken keyifli vakit geçirebilirler.

Leave A Comment