Google’dan Ebeveyn Dostu Yeni Uygulama: Family Link

YAZANÖzüm Canbeldek

 

Son yıllarda internet kullanımının artması birçok tehlikeyi de beraberinde getirdi. Üstelik bu tehlikeler, tüm internet kullanıcıları için geçerli olsa da özellikle çocuklar üzerinde daha etkileyici olabiliyor. Masum düşünme yapıları ile tuzaklara daha kolay düşen çocuklar, internetin tehlikeli yüzüyle karşılaştıkları takdirde olumsuz olarak etkilenebiliyorlar. Hal böyle olduğunda, ebeveynler de çocuklarını korumak adına yeni yollar aramaya başladı. Facebook, Youtube, Google gibi büyük şirketler ise ebeveynlere yardımcı olmak adına birçok çalışma yürütüyor. Bu çalışmalara son olarak Google’dan, yeni bir ebeveyn denetim uygulaması olan Family Link eklendi.

Family Link, çocuklar tarafından kullanılan akıllı cihazların ebeveynler tarafından kontrol edilmesine olanak sağlayan bir denetim uygulaması. Uygulamadan yararlanabilmek için ebeveynlerin, bir Google hesabı açması ve ardından Family Link’i hem çocuklarının cihazına hem de kendi cihazlarına indirmeleri gerekiyor. İndirme tamamlandıktan sonra, ebeveynler hesabın açık olduğu tüm cihazlar üzerinden kontrol sağlayabiliyorlar. Yani uygulama, telefon bazlı değil, hesap bazlı çalışıyor.

Aslında uygulamanın amacı, çocukların yanlarından ayırmadıkları akıllı cihazlarını denetim altında tutabilmek. Family Link sayesinde ebeveynler, çocuklarının telefon veya tabletleri ile neler yaptıklarını, hangi uygulamaları indirdiklerini ve bunlar ile ne kadar zaman geçirdiklerini görebiliyorlar. Uygulamanın en iyi özelliklerinden biri ise, çocuklar uygulama mağazasından yeni bir uygulama indirmek istediğinde ilk önce bir bildirim ile ebeveynlere sorulması. Böylece son zamanlarda çok fazla yaşanan, çocukların yanlışlıkla para ödeyerek uygulama indirmeleri de tarihe karışacak gibi görünüyor. Ayrıca indirilen uygulamalar içerisinde harcanan süre de ebeveynlere raporlanıyor. Tüm bunlara ek olarak, Family Link, çocukların ders çalışma ve uyku zamanı geldiğinde cihazlarını uzaktan kilitleme olanağı sunuyor. Bu sayede ebeveynler, çocuklarının akıllı cihaz karşısında geçirdikleri süreyi kontrol altında tutabiliyorlar.

Hangi cihazlarda kullanılabilir?

Google tarafından kullanıma sunulan Family Link, Android cihazlarda ve Iphone’larda kullanılabiliyor. Ancak şimdilik kontrol edilen cihazların  Android sisteme, kontrol eden tarafın ise Android ve ya Ios işletim sistemine sahip olması gerekiyor. Buna ek olarak Android cihazların, 7.0 Nougat işletim sistemine sahip olması ve ya Marshmallow yüklü olması gerekiyor. Şuan sadece davetiyle katılabilinen uygulamayı APK olarak dışarıdan yüklemek de mümkün.

Leave A Comment