Herkes Zorbalık Edebilir: Siber Zorbalığın Altında Yatan Karmaşık Sistemi Öğrenin

 

ÇEVİRENDeniz Aydın

EDİTÖRBirol Şevki Tavlı

Son zamanlara kadar ebeveynler, öğretmenler ve haber sayfaları hep zorba ile zorbanın hedefi arasındaki ilişkiye odaklanmaktaydı; fakat uzmanlar, bir siber zorbalık olayına genellikle daha çok çocuğun karıştığını söylüyorlar. Bu da durumu, düşünülenden daha karmaşık bir yapıya büründürüyor. Ulu orta yapılan zorbalığın yan etkilerinden biri gerçekte şudur: İster çevrimiçi olsun, isterse çevrimdışı; zorbalık edenin arkadaş çevresindeki hemen hemen herkes bu işin içinde olabilir.

Bir siber zorbalık durumunda ortaya çıkan farklı rolleri tanımlamak, çocuğunuzun benlik bilinci ve duygudaşlık geliştirmesine yardım etmenizi sağlayabilir. Bu beceriler, saygıya ve sorumluluğa dayalı bir çevrimiçi kültürün yeşertilmesinde kalıcı katkılar sunacaktır.

Öncelikle, orta yerde bir siber zorba vardır; dijital medya aygıtlarını (internet ve cep telefonu gibi) kullanarak hedefini, yani siber zorbalığa uğrayan kişiyi kasıtlı olarak üzen ve taciz eden saldırgan. Sonra seyirciler vardır. Bunlar, ortada olan gaddarlığın farkında oldukları halde (gerek aldırış etmedikleri, gerekse dışlanmaktan ya da bizzat hedef olmaktan korktukları için) müdahale etmeyen çocuklardır. Fakat bir de karşı koyan çocuklar vardır. Bu çocuklar ya hedef olana kol kanat gererek, ya dosdoğru zorbanın karşısına dikilerek ya da olan biteni uygun mercilere bildirerek bu döngüyü fiilen kırmaya çalışırlar.

Çocuklar farklı zamanlarda farklı rolleri oynayabilirler. Çocuğunuza vereceğiniz tavsiye, duruma ve onun, herhangi bir zorbalık olayında oynadığı özel role göre değişecektir.

Çocuklara, güvenli bir dünyanın herkesin sorumluluğu olduğunu fark ettirerek onları olumlu yönde harekete geçmeye (zorbalığı ihbar etmek, gaddarca bir çevrimiçi yorumu rapor etmek, küçük düşürücü bir fotoğrafı paylaşmamak gibi) teşvik etmeliyiz. Tırmanıp giden bu zulüm serüvenini en nihayetinde böylece durdurabiliriz.

 

Kaynak: https://www.commonsensemedia.org/blog/bullying-is-everybodys-business

Leave A Comment