Ebeveynler Dijital Medyadaki Şiddetle Nasıl Başa Çıkmalı?

YAZANTuğsem Soner

İçinde şiddet barındıran içeriklere maruz bırakılmaktan tümüyle kaçınamazsınız. Eğlence endüstrisi her zaman en gerçekçi ve etkileyici şiddet görüntüleriyle izleyicileri ekran karşısında tutmaya çalışacaktır. Ancak kendi evinizde, çocuklarınızın izledikleri, gördükleri ve oynadıkları şeyleri incelemekle işe başlayabilirsiniz. Araştırmalara göre, ebeveynler çocuklarının medya tüketiminde etkin biçimde yer aldıkları zaman, çocuklar medya tüketicisi olarak daha verimli ve nitelikli seçimler yapıyorlar.

Şiddet içermeyen ve çocuklarınızın keyif alacakları dijital medya içeriği bulmak, sanıldığı kadar zor değil. Üstelik artık internet ortamında, Kiddle gibi, çocuklara özel arama motoru filtreleri de mevcut. Çocuğunuz uygun yaşa geldiğinde ve dijital medyadaki şiddet içerikleriyle karşılaştığında, bu içerikler üzerine fikir alışverişi yapmalısınız. O yaşa gelinceye kadar ise, şiddet içeren videolara veya çevrimiçi oyunlara alternatifler bulun ve çocuklarınızın kişilik ve zekâ gelişimine katkı sağlayan dijital medya içeriği arayışında olun.

Şiddet içerikleri çocukları saldırganlaştırıyor mu?

Şiddet günümüzde toplumların hemen hemen her kesimi üzerinde farklı şekillerde olumsuz etkiler meydana getiriyor. Farklı disiplinlerce gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar; şiddet ve suçun etkileri ile insanları şiddet ve suça yönlendiren unsurlar üzerine yoğunlaşmakta. Bu bağlamda, dijital medyanın toplumsal ve bireysel şiddet ile ilişkisi de bilimsel düzlemde yoğun olarak tartışılıyor ve şiddet içerikli çeşitli medya çıktılarının, çocuklarda ve gençlerde olumsuz davranışların görülme olasılığını arttırdığı yönündeki kanıları güçlendiren sonuçlar ortaya çıkıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bir grup sosyolog tarafından, 5-12 yaşları arasındaki 66 çocuk üzerinde yapılan bir çalışmada, şiddet içerikli oyunların ve bu oyunları oynama süresinin, çocukların hassasiyetleri ve ahlaki değerlendirme süreçlerine yönelik etkileri araştırılıyor. Çalışmada, çocuklara öncelikle şiddet içeren ve içermeyen oyunlar oynatılıp daha sonra bu çocuklara saldırganlık ve duygudaşlık (empati) içeren senaryolar veriliyor. Ardından bu senaryolara bağlı sorular soruluyor. Her ne kadar oynanan oyunun şiddet içerip içermemesinin saldırganlık üzerinde etkili olmadığı gözlemlenmişse de, araştırma bulguları, uzun süre şiddet içerikli oyun oynamanın çocuklarda duygudaşlığı ve hassasiyeti azalttığını gösteriyor. Başka bir deyişle çocuklar, şiddet içeren medya çıktılarına maruz kaldıklarında, doğrudan saldırganlaşmasalar bile, şiddeti kanıksamaya bir adım daha yaklaşmış oluyorlar.

Dijital medyadaki şiddet içeriği hakkında çocuğumla nasıl konuşmalıyım?

Şiddet her yerde: Video oyunları, filmler, kitaplar, müzik videoları, karikatürler, haber bültenleri ve tabii dijital medya içeriklerinde… Çocukların bu içeriklere maruz kalma yaşı gitgide düşüyor. Dijital medyadaki şiddet hakkında çocuğunuzla konuşmak, şiddetin onun üzerinde bıraktığı etkiyi yönetmenize yardımcı olur. İşte bu türden bir konuşma için birtakım öneriler:

 Çocuklarınızın duygularını ifade etmelerine yardımcı Onların şiddet içerikleriyle tetiklenen duygularını tanımaya çalışın: öfke, hüzün veya heyecan. Bu duyguları keşfetmek için güvenli ve yargısız bir alan oluşturmak, çocukların duygusal olgunluğa erişmesine katkı sağlar.

 

Çocuklarınızın duygudaşlık yeteneğinin gelişmesine destek Çocukların maruz kaldıkları medya şiddeti arttıkça, şiddet onlara o kadar “normal” görünecektir. Maruz kalma sıklığı ve süresinin artması, çocuklarınızı başkalarının acısına ve ıstırabına karşı duyarsızlaştırabilir.

 

Çocuklarınıza, tanıdıkları birisi çok incinse, gerçek hayatta ne hissedeceklerini sorun. Şiddeti kanıksamalarına izin vermeyin. Şiddet teması kimi zaman insanları eğlendirmek için de kullanılı Ancak insanları incitmek eğlenceye dâhil edilemez.

 

Çocuklarınıza şiddetin ve olası sonuçlarının şaka olmadığını anlatın. Çocuklarınıza uzlaşma süreçlerinin önemini ve çatışma ortamlarının olumsuz yönlerini öğ Şiddetsiz bir ortamda tartışmaların daha sağlıklı ilerleyebileceğini hatırlatın. Saldırgan davranışların toplumdaki tahrip edici yansımalarını kendi çevrenizden somut örneklerle açıklayın.

 

 

Leave A Comment