Dijital Uygulamalarla Ailecek Öğretici Zaman Geçirmek İçin 5 İpucu

ÇEVİRENCemre Irmak Tuncay

EDİTÖRSultan İnce

Çocuklar için olan uygulamaları düşündüğümüzde, hemen aklımıza eğlenceli ve eğitici oyunlar geliyor. Oysa uygulamalar sadece oyunlar ve kitaplarla sınırlı değil; sosyal, duygusal ve fiziksel pek çok farklı deneyim de sağlayabilirler. Başlangıç olarak, işte size bu uygulamaları çocukların gelişimi ve öğrenimi yararına kullanmaya yarayacak 5 iyi ipucu.

1. Beraber Oyun Oynamak

 “Öğrenme bilgi aktarımından ziyade kültür aktarımıdır.”

der Lingokids’ten Oyun Yandaşı ve Tecrübe Direktörü Jens Peter de Pedro. “Bu noktada kültür aslında ‘Kim neyi önemser?’ sorusunun tam cevabıdır. Çocuğunuz sizin önemsediklerinizi önemseyecek, ileride arkadaşlarının önemsediklerini önemseyecektir. Kendinizi gerçek duygularınızın ortaya çıktığı oyun akışına tamamen bıraktığınızda, en önemli öğrenme gerçekleşir, çocuğunuz ruhunuzu hissederek gerçekte neyi önemsediğinizi görebilir.”

2. Her Gün 15 Dakika Beraber Okumak

 “Araştırmalar okuma alışkanlığının okula başlamadan çok daha önce kazanıldığını ortaya koymuştur.”

diyor Reading Rainbow’un Eğitimden Sorumlu Başkanı Teri Rousseau. “Bir çocuk ne kadar erken ve sık kitaplarla etkileşim kurarsa o kadar iyi. Çocuğunuza yüksek sesle kitap okumak onların gelişiminin önemli bir parçasıdır. Bu okuryazarlık ve dili kullanma becerilerini geliştirirken, günlük konuşmalarda duyamayacağı kelimeleri öğrenmesini sağlar. Ayrıca çocuğun anlama ve muhakeme yeteneğini de geliştirmesine, dünya ile ilgili görüşlerini geliştirerek destek olur.”

3. Çocukların Yaratıcılığını Geliştirmek

 “Ebeveynlerle görüşmelerimde fark ettim ki tablet ve uygulamaların, çocuklarının yaratıcılığını fiziksel materyaller kadar geliştirmediğine inanıyorlar -ki bu benim tam olarak aynı fikirde olduğum bir görüş değil.”

diye açıklıyor Çocuk Uygulamaları Yorumcusu ve Gazeteci Stuart Dredge. “IOS ve Android cihazları için geliştirilmiş, çocukların yaratıcı içgüdülerini destekleyen, yaratıcılıkla şekillendirilmiş görevlerle ya da özgürce kurguladıkları temalarla hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını tetikleyen pek çok uygulama bulunmaktadır. Cihazlar geriye yaslanıp seyretmek için iyi oldukları kadar öne eğilip oynamak ve bir şeyler yaratmak için de harika.”

4. Dış Dünyayı Tanımak

 “Çocuklarım doğduklarından beri dijital ortamdalar ve eğer oğlumun dışarıda sürünen tuhaf böcekler kadar çok sevdiği bir şey varsa o da benim iPad’im.”

diyor National Geographic Society Eğitim Baş Sorumlusu Meline Gerosa Bellows.

 “Oyunlara, öğrenmeye, benim iznim olmadan yeni uygulamalar indirmeye (Bu da başka bir konu!) bayılıyor. Çocukların doğa ile daha yakından uğraşıp yeni şeyler öğrenebilecekleri, benim de bayıldığım muhteşem dijital araçlar var. Doğuştan dijital ortamda büyüyenler için dijital doğa benim gözümde kazan-kazandır; çünkü çocuklarım dışarıyı araştırdıktan sonra içeri girip bu deneyime devam edebiliyor.”

5. Yeni Tecrübelere Hazırlanmak

 “Yeni tecrübeler çocuklar için tonlarca pratik gerektirir ve hem ebeveynlere hem de bakımlarından sorumlu kişilere çocukların büyüme süreçlerinde yardımcı olacak uygulamalar olduğuna inanıyorum.”

diyor Born Reading yazarı Jason Boog. “Uygulamalarla Ailecek Vakit Geçirme Rehberi ebeveynleri son derece önemli bir fikre yönlendirir: ‘Okuldaki ilk gün, çıkılan ilk uçak yolculuğu ya da ilk saç kesimi gibi yeni deneyimler bir çocuk için korkutucu olabilir. Bu korkutucu olabilecek deneyimlerle ilgili bir oynanacak bir oyun ya da hazırlanacak bir dijital resim albümü, çocukların hayal kurmasına, konu üzerine sohbet etmesine ve bu sayede olacaklara hazırlanmasına yardım edecektir.”

 

 

Leave A Comment