Gençler, Geceleri de Telefonlarından Ayrılamıyor

Night time connection

YAZANÖzüm Canbeldek

Sorunlu medya tüketimi son yıllarda gündemde olan bir konu. Özellikle çocuklar ve gençler günlerinin büyük bir kısmını akıllı cihazlarını kontrol ederek geçiriyor. Bunun en büyük sebebi ise sosyal medyaki gelişmelerden geri kalmamak. Maalesef birçok kişi için sorunlu medya tüketimi, uyku saatlerini bile etkileyecek duruma geldi. Gençler gece uyumadan önce ve sabahları uyanır uyanmaz telefonlarını kontrol ediyor.  Digital Awareness UK (İngiltere Dijital Farkındalık Kuruluşu) tarafından 11-18 yaş arasında 2.750 kişi üzerinde gerçekleştirilen ankete göre, gençlerin %45’i geceleri yattıktan sonra cep telefonlarını kontrol ediyor. Üstelik bu kontrollerin sayısı yüksek rakamlara kadar ulaşabiliyor. Ankete göre, 10 gençten 1’i ise gece boyunca en az 10 kez bildirimlerini kontrol ediyor. Durum böyle olduğunda, çocuklar üzerinde yorgunluktan derslerinin etkilemesine kadar birçok sonuç ortaya çıkıyor.

En önemli etken sosyal medya

‘’Gençler, kendilerini uyumadan önce telefonlarını kontrol etmek zorunda hissettiklerini, çünkü arkadaşlarının paylaşımlarını kaçırmak istemediklerini söylüyor.’’

Sürekli kontrol halinin başlıca sebeplerinden biri sosyal medya. Çünkü artık pek çok kişi gün içinde yaşadıklarını sosyal medya kanallarında paylaşıyor ve başkalarının paylaşımlarını görmek istiyor. İngiltere Ashford Okulu temsilcilerinden Mike Buchanan’a göre ‘’Çocukların bir çoğu arkadaş grupları arasındaki konulardan uzak kalmak istemedikleri için sürekli olarak verileri kontrol ediyor.’’

Ankete katılan gençlerin %45’i kendilerini uyumadan önce telefonlarını kontrol etmek zorunda hissettiklerini, çünkü arkadaşlarının paylaşımlarını kaçırmak istemediklerini söylüyor. Katılımcıların %94’ü bu kontrolleri sosyal medyaya bakarak yapıyor. Ayrıca %75 oranında bir grup genç yatmadan önce müzik dinlediğini , %57’si ise film izlediğini belirtiyor.

Üstelik gençlerin neredeyse yarısı (% 42) telefonlarını geceleri yatağının yanında tuttuğunu belirtiyor.

DAUK kurucularından Charlotte Robertson’a göre ise, “Şu anda etrafımızdaki en büyük konulardan biri aşırı sosyal medya tüketimi ve fiziksel-duygusal refahımızı nasıl etkilediği.’’

Sürekli kontrol hali sorunları beraberinde getiriyor

Geceleri sürekli olarak telefonların kontrol edilmesi fiziksel ve sosyal sorunları da beraberinde getiriyor. Katılımcıların% 68’i gece mobil cihazlarını kullanmanın okul çalışmalarını etkilediğini çünkü ertesi gün kendilerini okulda yorgun hissettiklerini belirtiyor.

Gençler tehlikenin farkında

Yeni bir araştırmaya göre, öğrencilerin %72’si günde 3-10 saat arasında çevrimiçi olduklarını ancak %11’i haftasonları ve tatil günlerinde 15, %3’ü ise 20 saate ulaşabildiklerini söyledi.

Fakat öğrenciler aslında durumun farkında ve bu konuda endişe duyuyorlar. Verilere göre çocukların kendileriyle ilgili en büyük endişesi uyku eksikliği ve %47’si bu durumun önemini vurguluyor.

İngiltere Dijital Farkındalık Kuruluşu’ndan bazı ipuçları

Bu kontrol halinin getirdiği tehlikelerden korunmanın yolu ise ‘’dijital detokstan’’ geçiyor. Uzmanlar akıllı cihazların yatak odasından uzak tutulmasından ve uyumadan 90 dakika önce kullanımların bitmesini öneriyor. İşte bazı diğer ipuçları:

  • Mümkünse telefonu tamamen kapatın, eğer değilse bildirimleri kapatın veya cihazınızı uçak moduna alın.
  • Uykuyu bozabilecek ışık ayarını azaltın. Örneğin, Apple marka bir cihaz kullanıyorsanız gece modu özelliğini etkinleştirebilirsiniz.
  • Cihaz kontrol alışkanlığınızdan vazgeçmeyi deneyin.
  • Telefonunuzu, onu göremeyeceğiniz ve duyamayacağınız bir yerde tutun.
  • Cihazınızda harcadığınız süreyi gösterebilen RealizD ve Moment gibi bir ekran izleyicisi uygulamaları kullanın. Bu uygulamalardan bazıları kullanım kısıtlamalarını ayarlamanıza izin verin.
  • Alışkanlıklarınızı değiştirin. Mesela yatmadan önce telefonunuzu kontrol etmek yerine kitap okuyabilirsiniz.

Buchanan’a göre teknoloji korkulması gereken bir şey değil fakat zararlarından korunmak için dikkatli ve bilinçli kullanılması gerekiyor. Bunun yolu da her zaman olduğu gibi doğru ebeveyn yönlendirmesinden geçiyor. Yine ankete göre, gençlerin %32’sinin anne babaları çocuklarının geceleri mobil cihazlarını kontrol ettiklerinin farkında değil. Bu nedenle ebeveynlerin, dijital medya kullanımıyla ilgili olarak çocuklarıyla konuşarak istekleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve onları tehlikelere karşı uyararak doğru yol göstermeleri gerekiyor.

Leave A Comment