YAZANMert Ofluoğlu

 

Raising Digital Natives’in kurucusu olan Devorah Heitner, “Screenwise: Helping kids survive (and thrive) in their digital world” adlı kitabında, ebeveynlere, çocuklarının dijital dünyayla olan ilişkileri konusunda ipuçları veriyor.

“Tüm arkadaşlarımın telefonu var, benim ne zaman olacak?”

Devorah Heitner, çocuklarından bu soruyu duyan ebeveynlerin ne yapacaklarını bilemeden kalakaldığını söylüyor. Ancak yazdığı kitapta, dijital medya ve çocuk ilişkisinin kapılarını ebeveynlerin perspektifinden aralıyor.

Heitner, ebeveynlerin dijital dünyaya adım atan çocuklarını bilgilendirmelerinin, onları gözetlemelerinden çok daha önemli olduğunu söylüyor. “Gözetlemek isteğe bağlı, ama bilgilendirmek şart” diyerek bunun altını kesin bir şekilde çiziyor. Telefonlara veya tabletlere, çocuklarının hangi sitelere girdiğini takip eden bir uygulama koymalarının aslında bir şeylerin önüne pek de geçemediğini belirtiyor. Ancak ebeveynlerin çocuklarını dinlemesi, onlarla konuşması ve onlara fikir vermesi gerektiğinin önemini vurguluyor. Siberzorbalık ve “sexting” gibi konularda endişelendiklerinde önce çocuklarıyla konuşmaları gerektiğini söylüyor. Heitner’e göre bu, çocuklar açısından da iyi, çünkü kafalarındaki soruların cevaplarını Google’da aramak yerine ebeveynleriyle konuşmuş oluyorlar.

Yani belli bir yaştan küçük çocukların dijital medya kullanımında ebeveynlerin bilgilendirici ve yönlendirici rolü büyük önem taşıyor. Çocuklar cevap aradıkları sorular için ebeveynleriyle konuştuklarında, internette doğru olduğundan bile emin olmadıkları bir bilgiye güvenme ihtimalleri ortadan kalkıyor. Hiç şüphesiz ebeveyn, çocuğu bir konu hakkında aydınlatma konusunda en güvenilir kaynak ama bunu çocukların da anlaması ve kullanması gerekiyor. Bu noktada da devreye ebeveyn ve çocuk arasındaki iletişimin gücü giriyor.

Siz de dijital yetkin bir ebeveyn olup olmadığınızı anlamak için, kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Dijital medyanın çocuklarınızın hayatında önemli bir rol oynadığını düşünüyor musunuz?
  • Sexting, siber zorbalık gibi konularla ilgili endişeleriniz var mı?
  • Sizin kendi dijital medya tüketiminiz çocuklarınıza örnek oluyor mu?
  • Teknolojinin çocuğunuzun arkadaş çevresini etkilediğini düşünüyor musunuz?
  • Çocuklarınız eğer dijital medya kullanımları sırasında içinden çıkamadıkları, umutsuz ya da tehlikeli bir durumla karşılaştıklarında sizinle konuşmaları gerektiğini biliyorlar mı?
  • Çocuğunuz internette neyi ne kadar paylaşabileceğinin bilincinde mi?
  • Çocuğunuzun yeni bir uygulama indirmesiyle ilgili kriterleriniz var mı?

Leave A Comment