YAZANZeynep Zati

İrlanda’da ortaya çıkan bir girişim olan Coder Dojo, James Whelton’un bir iPad Nano’yu hackleyerek okulunda ünlenmesi üzerine küçük öğrencilerin kod yazmayı öğrenmek istemeleri ile oluşmuş. CoderDojo 2014 yılından beri Stage-Co’nun sosyal sorumluluk projesi olarak devam ediyor. 6-17 yaş arasındaki çocuklara bilgisayar kodu yazmayı ve basit programlar yapmayı yaşlarına uygun şekilde öğretmeyi amaçlıyor. Türkiye’de bolca faaliyet gösteren bu kurumda haftalık ücretsiz atölyeler yapılıyor. Eğitimciler gönüllü mentörlerden oluşuyor. CoderDojo sertifikalı eğitim vermeyen ücretsiz bir kurum olmasıyla dikkat çekiyor. CoderDojo’da 3 farklı rol bulunuyor:

• Şampiyonlar: Yeni gönüllülerin ve mekanların bulunmasını sağlayan, çocuklarla ve mentorlerle haberleşen koordinasyon gönüllüleri
  • Mentörler: Bilgisayar programlama konusunda bilgisi olan, minimum Scratch programını kullanmayı bilen ve haftada 2 saatini bu bilgisini çocuklarla paylaşmak isteyen gönüllüler
  • Ninjalar: Bilgisayar dünyasına meraklı, öğrenmeye ve oyun yazmaya hevesli 6-17 yaş arası çocuklar

CoderDojo sadece İstanbul’da değil, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerde de etkinliklerini sürdürüyor. Etkinliklerden haberdar olmak için CoderDojo’nun Facebook sayfasını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.