Facebook’tan Çocuklara Özel Mesajlaşma Uygulaması: Messenger Kids
YAZANZeynep Zati
“Messenger Kids” ebeveynlerin çocuklarının kimlerle sohbet ettiğini görüp onaylayabileceği bir çevrimiçi mesajlaşma uygulaması. Uygulamayı indirdikten sonra var olan bir Facebook hesabı ile giriş yapılması bekleniyor. Giriş yaptıktan sonra ebeveyn ve çocuğun hesapları ilişkilendirerek, çocuğun mesajlaşabileceği kişiler listesi ebeveynin onayına sunuluyor. Çocuk veya ebeveynin bir isim girmesi ve çocuğun hesabına bir resim yüklemesi gerekiyor fakat bu resim çocuğun kendi resmi olmak zorunda değil.
iPhone ve iPod Touch uyumlu, ücretsiz olan Messenger Kids, şu an yurt dışında piyasaya sürülmüş ancak ülkemizde henüz kullanılamıyor.
Uygulamanın iyi olduğu kadar kötü yanları da var mı?
Çocukların mesajlaşacağı kişilerin bir ebeveyn onayından geçmesi cazip geliyor, ancak uygulamada dikkate alınması gereken daha çok şey var. Messenger Kids, çocukların severek kullandığı Snapchat, video sohbet, GIF’ ve canlı fotoğraf filtreleri gibi pek çok eğlenceli özelliklere sahip. Ebeveynler kişi listesindeki tüm kişileri onaylayacağından ve ekleyeceğinden yabancılarla sohbet veya şüpheli içerikle karşılaşmanın riski elbette azalıyor; ancak çocukların paylaşımlarının yine çocuklara uygun olup olmadığından emin olunamayacağını ve gönderilen içeriklerin diğer kullanıcılar tarafından kaydedilebileceğini hatırlatmak gerekiyor.
Uygulamayı internet üzerinden bazı videolar ile incelediğimizde özellikle 6-12 yaş arasındaki çocukları hedef aldığını söyleyebiliriz. Çünkü Facebook’u genel olarak 13 yaş ve üstündeki gençler kullanıyor. Uygulamayı indirdikten sonra ebeveynin uygulamayı kendi Facebook hesabı ile eşzamanlaması bekleniyor. Daha sonra çocuğun adı ve çocuk ile ilgili bilgiler ekleniyor. Bu bilgiler sadece aile üyelerine ve çocuğun daha önceden arkadaş olduğu kişiler tarafından görüntülenebiliyor. Hesabı oluştururken Facebook paylaşılan bütün gönderileri ve mesajları sakladığını da belirtiyor. Hesaba bir fotoğraf da ekledikten sonra uygulama kullanılabilir duruma geliyor. Uygulamada kişi ekleme, resim çekme ve grup kurma seçenekleri sunuluyor. Arkadaş olma süreci tamamlandığında yapılan aramalar, konuşmalar ve gönderilen mesajlar ebeveynler tarafından görülebiliyor. Çocukların uygulamayı kullanması için gerçek bir Facebook hesabı bulunmasına gerek yok. Çocuklar yaptıkları konuşmaları ve paylaşım geçmişlerini silemiyorlar. Uygulamanın verileri bünyesinde topladığı da açıkça belli. Sosyal medya araçlarıyla büyük benzerlik gösteren bu uygulama akıllara “6-12 yaş aralığındaki çocukların sosyal medya hesapları veya akıllı cihazları olmalı mı”sorusunu getiriyor. Konu ebeveynliğe ve sosyal medyaya geldiğinde ailelerin bu konuda çok farklı düşünceleri olduğu bir gerçek.
Bununla birlikte bir araştırmaya göre 6-12 yaş aralığındaki çocukların %93’ü bir şekilde akıllı bir cihaza erişim sağlayabiliyor. Yine aynı araştırma gösteriyor ki bu çocukların %66’sının kendilerine ait akıllı cihazları bulunuyor. Pek çok aile Facebook’un bu yaş aralığındaki çocuğa ulaşma isteği konusunda endişeli olabilir ancak görüldüğü üzere aslında çocuklar zaten sosyal medyayı bir şekilde kullanıyorlar. Bundan dolayı aslında Facebook sadece şu anda gündemde olan bir trende cevap verme çabasında ve çocuklara daha güvenli bir ortam sağlamaya çalışıyor olabilir.