YouTube, Çocuk Kullanıcılarının Bilgilerini Yasadışı ve Reklam Amaçlı Toplamakla Suçlanıyor

youtube çocukların bilgileri

YAZANCan GÜNERİ

Google’ın 13 yaşından küçük çocukların kişisel bilgilerini reklam amaçlı ve yasadışı bir şekilde kullandığını öne süren 23 farklı çocuk hakları savunucusu organizasyon bir araya gelerek, Amerikan Federal Ticaret Komisyonu’na şikayette bulundu. Oluşturulan koalisyonun Federal Ticaret Komisyonu’na yazdığı dilekçede, Google’ın 13 yaş altı çocuk kullanıcılarının telefon numaraları, konum ve cihaz bilgilerini topladığı belirtildi.

Çocuklara yönelik pazarlama kampanyalarına karşı çalışan Campaign for a Commercial Free Childhood (CCFC)’nin de aralarında bulunduğu grubun iddiasına göre; Google yalnızca 13 yaşını geçenlerin YoutTube kullanıcısı olabileceğini söylemesine rağmen, bu yaşın altındaki çocukların da siteyi kullanıyor olduğunun farkında.

CCFC’nin baş yöneticisi Josh Golin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada: “Google, yıllardır YouTube’un 13 yaşının altındaki çocuklar için olmadığını kurnazca savunarak sorumluluğu üzerinden atıyor. Artık Federal Ticaret Komisyonu (FTK)’nin Google’ı reklam amaçlı yasadışı veri toplama eylemlerinden sorumlu tutmasının zamanı geldi” dedi.

Grubun iddiasına göre YouTube ABD’deki 6-12 yaş arası çocukların %80’inin kullandığı, ABD’li çocuklar arasında en popüler sanal platform. Google’ın sadece çocuklar için geliştirdiği, binlerce moderatör tarafından denetlenerek uygunsuz içerik ve reklamların ayıklandığı YouTube Kids adlı bir uygulaması da bulunuyor.

YouTube sözcüsü iddialarla ilgili yaptığı açıklamada: “Henüz bir şikayet almamışken bile, çocukları ve aileleri korumak her zaman en büyük önceliğimiz olmuştur. Dilekçeyi dikkatlice inceleyecek ve geliştirmemiz gereken yanlarımızı belirleyeceğiz. YouTube’un 13 yaş altındaki çocukların kullanımına kapalı olmasından ötürü, spesifik olarak çocuklara hitap eden bir alternatif ihtiyacından doğan YouTube Kids uygulamamızı hayata geçirmek adına ciddi yatırımlarda bulunduk.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Guardian

Leave A Comment