Dr. Esra Ercan Bilgiç Yazdı: Dijital Medya ve Çocuk’ta Bir Dönem Daha Biterken

Dr. Öğretim Üyesi Esra Ercan Bilgiç

Dijital Medya ve Çocuk’u tarif ederken, İletişim Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu twitter hesabında şu ifadeleri kullanmış; “DMVÇ bir ders, bir tv programı, bir internet platformu, bir aktivizm aracı… @ifbilgi stratejisi bu tip sadece ders olmayan ders sayısını arttırmak, marka yaratmak, çoklu fayda ve değer üretmek.” Bu ifadeler üzerine düşündüm. Düşündüklerimi yazmaya ve buradan paylaşmaya karar verdim.

Evet, Dijital Medya ve Çocuk bir ders. 2015-2016 güz döneminde tasarladığım ve bahar döneminde vermeye başladığım bu dersin 5. Sömestrini öğrencilerimizle birlikte tamamladık. Dersi tasarlarken hedeflediğim ve dersin ilk izlencesine yazdığım öğrenim çıktılarına bir göz atalım:
• Dijital medya ve çocuk üzerine çoğalarak artan güncel ulusararası medya ve iletişim çalışmaları literatürünü takip etmek,
• Bilgi ve verileri analiz edip değerlendirerek orijinal çoklu medya içeriği üretmek,
• Orijinal bir dijital medya platformu yaratmak ve devamlılığını sağlayarak kesintisiz sürdürmek,
• Hedef kitlenin, yani ebeveyn ve eğitimcilerin bilgi ve rehberlik ihtiyaçlarına yanıt vermek,
• Öğrencilerin okuma, anlama, sentezleme, yazma, mülakat yapma ve editoryal becerilerini ileri seviyeye taşımak,
• Dijital çoklu medya hikaye anlatımına yönelik gerekli tüm becerileri bir arada öğrencilere kazandırmak.

5. dönemin sonunda dersin hedeflerinin tamamına, hatta daha fazlasına ulaşılabildiğini görüyorum. Dijital Medya ve Çocuk dersini her dönem ortalama 10 öğrenci aldı. Öğrencilerimin sergiledikleri ekip çalışması, projeye bağlılık, emek, dayanışma ve profesyonelliğin meyvesini, böylesine kaliteli içerikler olarak vermiş olmasından çok mutluyum.

Evet, Dijital Medya ve Çocuk bir TV programı. Hatta bir değil, RGB YouTube Kanalı üzerinden tüm bölümlerine ulaşılabilen, konuyla ilgili her boyutu, tüm paydaşları dikkate alarak, gerek uzman konukların, eğitimcilerin psikologların, pedagogların; gerek ebeveynlerin, gerekse sanatçıların görüşleri ve katılımlarıyla ele alan dört ayrı TV programı; bir de doğrudan çocuklara mesaj vermeyi hedefleyen animasyon denemesi:
• Dijitalleştirebildiklerimizden Misiniz? (8 bölüm, 2018)
• Konu:Çocuk (10 bölüm, 2018)
• Piksy Panda’dan Mesaj Var (10 bölüm, 2017)
• Dijital Medya ve Çocuk (33 bölüm, 2016-2017)
• Dijital Medya ve Çocuk Sordu (15 bölüm, 2016)

Evet, Dijital Medya ve Çocuk bir internet platformu. Aydın Doğan Vakfı 29. Genç İletişimciler Yarışması’nda Internet Yayıncılığı, Internet Medya Sitesi dalında 2.’lik ödülü almış olan bir web sitesi ve aynı zamanda da bir sosyal medya platformu. Bununla birlikte, Avrupa Konseyi Lanzarote Konvansiyonu süreci çerçevesinde hazırlanan Türkiye Raporu’nda “çocukların bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla uğradıkları cinsel suistimal ve cinsel istismara karşı toplumda farkındalık yaratan” çalışmalardan biri olarak, üniversitelerde yapılan çalışmalar kategorisinde örnek gösterilmiş olan, spesifik olarak “çocukların kendi ürettiği cinsel içerikler yoluyla sömürülmesi ve istismarına karşı korunmaları” üzerine çalışmasa da, bu ve benzeri birçok konuda çocuklar ve ebeveynler için bilgilendirici metinler yayınlayarak “kamu yararı sağladığı” belirtilen bir web sitesi.

Evet, Dijital Medya ve Çocuk tam da bu nedenle bir aktivizm aracı. Başladığı günden bugüne, kişisel verilerin gizliliğinden unutulma hakkına, ağ bağlantılı oyuncaklardan YouTube fenomenlerine kadar çoğu zaman Türkiye kamuoyunun gündemine henüz gelmemiş konuları araştırıp gündeme getiren; çocukların kendilerini dijital medya araçlarıyla ifade etme ve aynı zamanda çevrimiçi ve çevrimdışı risklerden korunma haklarını bir arada savunan; dijital medya araçlarını doğru kullanmanın yollarını  “#yasaklamayönlendir” sloganıyla paylaşan, anlatan, söyleyen, yazan; konuyla ilgili ebeveyn farkındalığı yaratmayı ve bu yolla çocukların hayatına olumlu yönde dokunmayı hedefleyen bir aktivizm aracı.

Dijital Medya ve Çocuk dersinin 5. dönem öğrencileri de artık mezun oluyor. Mutlu, gururlu, müteşekkir ve biraz da hüzünlüyüm. Her birinin yolu açık olsun! İF Bilgi burada, ben buradayım. 6. Dönem öğrencilerimi sabırsızlıkla bekliyorum.

Leave A Comment