YAZANGizem Gülcü

Teknolojinin tamamen hayatımızın içine sızdığı giyim, mutfak gibi alışverişlerimizi bile internet üzerinden yaptığımız bu çağda, çocukluk dönemi itibariyle internet, oyun uygulamaları ve video uygulamaları çocukların hayatına giriyor. Kontrolsüz kullanıldığında, dijital oyunların çocuğun algılamasını olumsuz etkilediği, asosyalleştirdiği, konuşma ihtiyacını azalttığı yönünde görüşler var. Şiddet ve diğer birtakım olumsuz öğelere rastlanabilmesi nedeniyle çocukların oynayacakları oyunların ebeveynler tarafından çok dikkatle seçilmesi gerekiyor. Ebeveynler tarafından araştırılarak seçilen, toplumsal cinsiyet dayatmalarından uzak, içerik bakımından eğitici oyunlara yönlendirme ve süre kontrolü sonucunda, yerleşik algının aksine tamamen olumlu kazanımlara ulaşılabiliyor.  İşte bu noktada, ailelere doğru yönlendirme konusunda yardımcı olacak birkaç oyun önerimiz var.

LittleBigPlanet

“Seçkin Grafik”, “Oyun Tasarımı”, “Oyun Yönetmenliği” ve “Oyunculukta Getirdiği Büyük Yenilik” “Yılın Aile Oyunu”, gibi daha birçok ödüle sahip olan oyun, çocukların yaratıcı kabiliyetlerini geliştirirken, problem çözme ve araç-gereç kullanma konusunda da kazanımlar sağlayacak. LittleBigPlanet farklı bir yaklaşımla, oyundaki dünyayı meydana getirme işini oyuncuya bırakıyor. Böylece çocuklar, hayal güçlerini özgür bırakarak, kurguladıkları dünyayı sevimli görüntüler ve figürlerle hayata geçirebiliyor. Olumlu kazanımlar sağlayabilecek bu oyun, kontrollü şekilde ebeveynler tarafından çocuklara oynatılabilir, hatta aile ile beraber oynanabilme özelliği ile bir aile aktivitesi haline getirilebilir.

Tynker Coding For Kids

Problem çözme, esneklik, yaratıcılık, işbirliği, programlama dilleri, blok kodlama gibi becerileri çocuklara öğretmeyi hedefleyen bir oyun. Çocukların sayısal düşünme ve programlama becerilerini eğlenceli ve sezgisel bir şekilde ortaya çıkarmak üzerine kurulu bir platform olan Tynker Coding For Kids oyunu, çocuklara birçok beceri kazandırma potansiyeli taşıyor.

Blox 3D Junior

Blox 3D Junior oyuncuların kendi isteğine göre 3 boyutlu cisimler yaratabildiği, cinsiyetçi anlayıştan uzak ve uygunsuz içeriklerin bulunmadığı bir modelleme oyunu. Basit ve sezgisel bir yöntemle çocukların 3 boyutlu nesneler oluşturup bu nesnelerin üzerinde oynabilecekleri bu oyun, ebeveynlere 2015-2016 yılında Purdue Üniversitesi tarafından da önerildi. Çocukları yaratıcılığa yönlendirirken hayal güçlerini de geliştiren Blox 3D Junior, çocuklar için uygun bir seçim olabilir.

World Of Zoo

World Of Zoo hayvanlar dünyası hakkında bilgiler sunan ve hayvan sevgisi aşılayan bir oyun. National Geographic Society kaynaklı gerçek bilgilere dayanarak hayvanlar dünyasını tanıtıyor. Bu oyunda oyuncular 11 ayrı familyaya ait, 95 farklı türden hayvan ile kendi hayvanat bahçelerini kurabiliyor. World of Zoo’ da çocuklara sunulan hedef; hayvanat bahçesindeki hayvanların mutluluğunu sağlamak, bunun için ise hayvanları beslemek, onlarla oyunlar oynamak. Çocuklar bu faaliyetleri gerçekleştirirken, pek çok farklı türden hayvanı tanıyarak onlar hakkında gerçek bilgiler edinmiş oluyorlar.

Televizyon ve bilgisayar oyunları günümüzde hayatın bir parçası. Bu yazımızda önerilen oyunların çocukların hayatını nasıl etkileyeceği aynı zamanda ebeveynlerin ilgisine, denetimine ve yönlendirmelerine de bağlı. Eğer istedikleri şey dijital medya üzerinden oyun oynamaksa bunu avantaja çevirme ve onların gelişimine katkı sağlamak yine ebeveynlerin elinde.

Leave A Comment