Modern Mağara Çocuğu TEK: Kitap İncelemesi

YAZANE. Sina Silahtar

Kitap okumaya ayrılan sürenin, ekran başında geçen süreye oranla azalmaya yüz tuttuğundan yakınılan bir zamanda, çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek, başlı başına büyük bir uğraş. Peki ya bir çocuk kitabı, tasarımı ve içeriğiyle, kitabı ve dijital ekranı bir potada eritmeyi başarırsa? Modern Mağara Çocuğu TEK (Beyaz Balina Yayınları, 2017) adlı kitap, teknoloji çocuklarının talep ettiği formu ve ihtiyaçları olan anlatıyı sunuyor. Dijital Medya ve Çocuk olarak kitabı sizin için değerlendirdik.

New York Times’ın “çok satanlar” sıralamasına giren çocuk kitapları kaleme alan, aynı zamanda Caldecott Onur Ödülü sahibi olan yazar ve çizer Patrick McDonnell tarafından yazılan ve Aslı Onat tarafından Türkçe’ye kazandırılan kitap, gününün büyük bir bölümünü evde tablet başında geçiren çocuklara, dijital medya dışında da bir hayat olduğunu göstermeye çalışıyor.

İçeriğe baktığımızdaysa mağarada yaşayan Tek adlı bir çocuğun günlük hayatını anlatan bir hikâyeyle karşılaşıyoruz.

Şifre girin!

Kitap, daha ilk sayfasından, bize sanki tablet kullanıyormuşuz gibi şifreli bir ekran sunuyor. Sayfalar ilerledikçe, pil ömrünün gitgide azaldığını görüyoruz. Kitap, bu bakımdan “alışıldık” bir resimli kitap değil. Dijital çağın çocuklarının aşina oldukları tablet görünümü, kitap boyunca okuyucuya eşlik ediyor. Kitabın bu tanıdıklığı, çocuklara herhangi bir kitaptan daha yakın hissettiriyor.

“Ama bu çocuk, mağarasından hiç çıkmıyordu. Arkadaşları ziyaretine geldiğinde bile.”

Teknolojiyle aşırı derecede içli dışlı olan bir çocuğu anlatan kitap, yine çocukların ilgisini çekebilmek için, onlara teknolojik bir görünüm sunma yolunu seçiyor.

“Tek tatlı, temiz havayı soluyarak, güneşin sıcaklığını hissederek ve serin çimenlerle gıdıklanarak uyandı.”

Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde TEK mağaradan ayrılmazken ikinci bölümünde sürpriz bir şekilde mağaranın dışındaki hayatla tanışıyor.

Kitapta asıl vurgulanan, teknolojinin kötü bir şey olması değil elbette. Günümüz çocuklarının, yalnızca bir ekran üzerinden değil, bütün duyularıyla hayata “dokunmaları” gerektiğinin altı çiziliyor. Modern, konforlu ve korunaklı mağaralarımızda, nesnelerin dijital kopyalarına temas etmenin, dünya gerçekliğini tanımamıza yetmeyeceği savunuluyor. Bu açıdan Platon’un mağara eğretilemesine de göndermede bulunan kitapta, sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de hayat dersleri var. Kitabın arka kapağında bulunan “0-70 yaş” ifadesi de bu durumu kanıtlar nitelikte.

Çocuğunuzun ekran süresini belirlerken onu farklı etkinliklere yönlendirmek, ekran kullanma alışkanlığını okuma alışkanlığına dönüştürmek istiyorsanız, “Modern Mağara Çocuğu TEK”, sizin için güzel bir fikir olabilir.

Leave A Comment