Dijital Medya Ve Çocuk Öneriyor: 3 Adımda Çocuklar İçin Daha Güvenli Bir Tablet Deneyimi

YAZANBeriz Elmas

‘Çocuğum tableti elinden hiç düşürmüyor’, ‘Çocuğumun internette zararlı içeriklere maruz kalmasından korkuyorum’, ‘En sonunda yasaklayacağım bu interneti!’ ‘Süren doldu bırak artık o telefonu’

Bu cümleler sizin de kulağınıza hiç yabancı gelmiyor değil mi? Belki bir ebeveyn olarak sizler de bu cümleleri sıklıkla kullanıyorsunuz.

Dijital ve gittikçe daha da dijitalleşen bir dünyada yaşadığımız konusunda hemfikirizdir. Teknoloji hızla değişiyor, dijital cihazların kullanım sıklığı artıyor derken günümüzde çocukların henüz konuşmayı dahi öğrenmeden tablet kullanabiliyor olduğu gerçeği bizleri korkutuyor olabilir.

Bu durumun ebeveynleri korkutuyor olması çok doğal fakat iyi bir haberimiz var! Çocuklarınıza dijital cihazları yasaklamadan da onların dijital ortamdaki güvenliğini sağlayabilirsiniz. İşte çocuklarınızın dijital ortamda güvende olması için yapabilecekleriniz:

  • Tablet veya akıllı telefonlarınızı çocuklar için daha güvenli hale getirebilirsiniz:

(Aşağıdaki bilgiler apple.com adresinden alınmıştır)

Eğer bir Apple cihazı kullanıyorsanız:

Ekran Süresi’ndeki İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları’nı kullanarak çocuğunuzun aygıtındaki belirli uygulama ve özellikleri engelleyebilir veya sınırlayabilirsiniz.

İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları’nı nasıl ayarlarım?

– Ayarlar’a gidip Ekran Süresi’ne dokunun.

– Sürdür’e dokunun, ardından “Bu Benim [Aygıtım]” veya “Bu Çocuğumun [Aygıtı]” seçeneklerinden birini belirleyin.

– Aygıtınız için ebeveyn veya vasi konumundaysanız ve ailenin bir başka üyesinin ayarlarınızı değiştirmesini engellemek istiyorsanız Ekran Süresi Parolasını Kullan’a dokunarak bir parola oluşturun. Ardından parolayı yeniden girerek onaylayın.

– Ekran Süresi’ni çocuğunuzun aygıtında ayarlıyorsanız Ebeveyn Parolası bölümüne gelinceye kadar istemleri izleyin ve bir parola girin. Parolayı yeniden girerek onaylayın.

– İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları’na dokunun. İstenirse parolanızı girin ve sonra İçerik ve Gizlilik seçeneğini açık duruma getirin.

– Çocuğunuz bir dijital cihaz kullanırken onunla birlikte vakit geçirmek ve bu sürece dahil olmak en sağlıklısı fakat bir yandan farklı bir işle uğraşıyor ve birlikte vakit geçiremiyorsanız, çocuğunuzun ekran başında geçirdiği süreyi ve kullandığı uygulamaları öğrenebilirsiniz.

Ekran Süresi özelliğini kullanarak, iPhone’unuzda ve iPad’inizde ne kadar zaman harcadığınıza ilişkin gerçek zamanlı raporlara erişebilir ve yönetmek istediğiniz konular için sınırlar ayarlayabilirsiniz

– iPhone’unuzda veya iPad’inizde Ayarlar > Ekran Süresi’ne gidin.

– Ekran Süresi’ni Aç’a dokunun.

– Devam’a dokunun.

– Bu Benim [aygıtım] veya Bu Çocuğumun [aygıtı] seçeneğini belirleyin.

– Artık istediğiniz zaman aygıtınızı, uygulamaları ve web sitelerini nasıl kullandığınıza ilişkin bir rapor alabilirsiniz.

Denetimli Erişimi Kullanma

Denetimli Erişim Nedir?

Denetimli Erişim, iOS aygıtınızı tek uygulama ile sınırlar ve kullanılabilecek özellikleri kontrol etmenizi sağlar. Bir çocuğun aygıtınızı kullanmasına izin verdiğinizde veya yanlışlıkla yapılan hareketlerin dikkatinizi dağıtacağı durumlarda Denetimli Erişim’i açabilirsiniz.

Android cihazlardaki ebeveyn denetimi ayarları ise şöyle:

(Bilgiler Google Play Yardım adresinden alınmıştır)

Ebeveyn denetimlerini ayarlama

– Ebeveyn denetimlerini etkinleştirmek istediğiniz cihazda Play Store uygulamasını Google Play açın.

-Sol üst köşedeki Menü, ardından Ayarlar, ardından Ebeveyn denetimleri’ne dokunun.

-“Ebeveyn denetimleri’ni Açık konuma getirin.

-PIN oluşturun. Bu sayede, PIN’i bilmeyen kişilerin ebeveyn denetimi ayarlarınızı değiştirmesini önlemiş olursunuz. Ebeveyn denetimlerini çocuğunuzun cihazında ayarlıyorsanız onun bilmediği bir PIN seçin.

-Filtrelemek istediğiniz içerik türüne dokunun.

-Erişimi nasıl filtreleyeceğinizi veya kısıtlayacağınızı seçin.

  • Çocuğunuz internette güvenle gezinebilsin diye: güvenli arama motorları

Cihazlarınızın ayarlarını yaptınız, artık çocuğunuzla daha güvenli bir cihaz paylaşabilirsiniz fakat bununla sınırlı kalmayın. Çocuklar internette arama yaparken de zararlı içeriklere maruz kalabiliyor. Bu durum ebeveynleri endişelendiriyor olabilir fakat çocukların internette güvenli arama yapabileceği arama motorları da bulunuyor: Kiddle ve Kidrex. Her iki arama motoru da güvenli filtreleme yöntemleri ile çocuklar için daha güvenli bir internet deneyimi sunuyor. Daha kapsamlı bilgi edinmek isterseniz Dijital Medya ve Çocuk’un web sitesinde paylaştığımız Kiddle ve Kidrex ile ilgili yazılarımıza göz atabilirsiniz

  • Ebeveyn denetimiyle kullanılabilecek uygulamalar

Kids Place nedir?

Kids Place, Google Play Store’da bulabileceğiniz bir uygulama. Kids Place’de çocuklar, yalnızca ebeveynleri tarafından uygun görülen uygulamalara erişebiliyor. Uygulama, ebeveyn kontrolü ve çocuk kilidi gibi özellikler sağlayarak çocuklara güvenli bir dijital ortam yaratıyor. Böylelikle çocuklar, dijital cihazlarda geçirdikleri vakit boyunca zararlı içeriklere maruz kalmıyor.

Kids Place daha güvenli bir dijital ortam için ebeveynlere ne gibi özellikler sunuyor?

– Özel ana ekran, yalnızca ebeveynlerin onay verdiği uygulamaları görüntüler.

– Çocukların yeni uygulamalar satın almalarını veya indirmelerini engeller.

– Belirli bir süre sonunda Kids Place’i kilitleyen zamanlayıcı özelliği.

– Birden Fazla Kullanıcı Profili Desteği.

– Kids Place çalışırken gelen aramaları bloke etme özelliği

– Kids Place çalışırken bütün kablosuz sinyalleri devre dışı bırakmak özelliği

– Küçük çocuklar tarafından yanlışlıkla kapatılan uygulamaları yeniden başlatarak, ebeveynlerin kendi işlerine odaklanmalarını sağlar.

(Bilgiler play.google.com adresinden alındı)

Leave A Comment