Dijital Ortamda İstismara Yeni Önlem: Yapay Zekâ

ÇEVİRENYiğit Kaan Sunar

Google, internetteki çocuk istismarı görüntülerini teşhis etmede şirket ve kuruluşlara yardımcı olacak ücretsiz bir yapay zekâ aracı geliştirerek kullanıma sundu.

Şirketin içerik güvenliği API’si (uygulama programlama arayüzü), daha az insanın uygunsuz içeriğe maruz kalmasını gerektirecek şekilde görüntü taramak için derin sinir ağlarını kullanan bir geliştirici aracı olarak tanımlanıyor. Google’ın açıklamasına göre, bu teknik sayesinde değerlendiricilerin çocuk istismarının bulunduğu içerikleri tespit etmeleri yedi kat kolaylaşacak.

Şirketin blog sayfasında yazan mühendislik bölüm sorumlusu Nikola Todorovic ve üretim müdürü Abhi Chaudhuri, “Yeni görüntülerin daha hızlı tanımlanması, bugün cinsel istismara uğrayan çocukların, daha yüksek bir olasılıkla teşhis edilmeleri ve gelecekte de suistimalden korunmaları anlamına geliyor” diyorlar:

“İçeriği, daha az insanın ona maruz kalmasını gerektiren bir şekilde değerlendirme kapasitesini artıracak bir araç takımı olan içerik güvenliği API’sini, sivil toplum kuruluşlarına ve sektörel ortaklara ücretsiz olarak sunuyoruz”

Yapay zekâ kullanımı teknoloji endüstrisinde, ses tanıma özelliğinden istenmeyen e-posta filtrelemeye dek her alanda yıldırım hızıyla ilerliyor. Bu terim genellikle makine öğrenmesi ya da -ana çizgileriyle insan beyni örnek alınarak geliştirilen- sinir ağları olarak adlandırılan teknolojiyi ifade ediyor. Bir sinir ağına gerçek dünyanın verilerini bir kez öğrettikten sonra, bu ağın istenmeyen bir e-postayı tespit etmesi, ağzınızdan çıkan sözcükleri ileti olarak yazıya dökmesi ya da bir kediyi teşhis etmesi mümkün.

Çocuklara yönelik cinsel istismar görüntülerinin çevrimiçi ortamdaki varlığını en aza indirmeyi amaçlayan İnternet İzleme Vakfı (Internet Watch Foundation), aracın geliştirilmesini takdirle karşıladığını ve bu girişimin, interneti daha güvenli hale getireceğini kaydetti.

Birleşik Krallık merkezli bir yardım kuruluşunun yöneticisi olan Susie Hargreaves de yayımladığı açıklamada, “Bizler, özellikle de uzmanlarımız, daha önce yasadışı olarak işaretlenmemiş olan görüntüleri hedefleyerek, değerlendiricilerimizin materyalleri daha büyük bir ölçekte incelemelerine ve suçluları takip etmelerine yardımcı olabilecek bir yapay zekâ aracının geliştirilmesini heyecanla karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. Hargreaves, “Bu yeni teknoloji sayesinde görüntülerin tanımlanması hızlandırılabilir, bu da interneti hem kullanıcılar hem de istismara uğrayanlar için daha güvenli bir yer haline getirebilir” dedi.

Kaynak: https://www.cnet.com/news/google-releases-ai-tool-to-identify-child-sex-abuse-images-online/

Görsel kaynak: http://www.eyerys.com


Leave A Comment