Çocuğumla Medyadaki Şiddet Hakkında Nasıl Konuşmalıyım?

ÇEVİRENSelinay Yüksel

Şiddet her yerde: video oyunlarında, filmlerde, kitaplarda, müzik videolarında, çizgi filmlerde, gece haberlerinde, internette ve reklamlarda. Çocuklar küçük yaşta şiddet içeren görüntülere maruz kalıyorlar. Medyadaki şiddet hakkında konuşmak, şiddetin çocuğunuz üzerindeki etkisini yönetmenize yardımcı olur. İşte bu konuşmalar için bazı fikirler:

1- Çocuklarınızın duygularını ifade etmelerine yardımcı olun. Onları, şiddet içeren medya görüntülerini izlediklerinde tetiklenen duygularını belirlemeye teşvik edin. Bu duygular; öfke, üzüntü ve hatta heyecan olabilir. Bunları keşfetmek için yargılamadan uzak ve güvenli bir alan yaratmak, çocukların duygusal olgunluklarına yardımcı olur.

2- Çocuklarınızın duygudaşlık (empati) kurmalarına yardımcı olun. Çocuklar medya kaynaklı şiddete ne kadar çok maruz kalırsa, şiddet o kadar “normal” görünür. Tekrarlanan görüntüler, çocuklarınızı başkalarının acılarına karşı duyarsızlaştırabilir. Örneğin onlara, tanıdıkları birinin ağır yaralanması durumunda gerçek hayatta nasıl hissedeceklerini sorun.

3- Onlara gerçek şiddetin şaka olmadığını hatırlatın. Gülmek için medyada çok fazla şiddet kullanılıyor. Ama gerçek hayatta insanlar incindiğinde, bu hiç de eğlenceli olmaz. Daha büyük çocuklarla, belirli durumların (örneğin fiziksel harekete dayalı güldürülerde) çelişkili duygusal tepkilere nasıl yol açtığını konuşabilirsiniz.

4- Ebeveyn olarak çocuklarınıza, çatışmaları olumlu yoldan çözmeyi öğretin. Onlara, şiddet içeren davranışlara nasıl baktığınızı ve çatışmalarla şiddete başvurmaksızın baş etmenin önemini açıklayın. Çocuklara, toplumdaki ve kendi evinizdeki saldırgan davranışların sonuçlarının ne olacağını söyleyin.

5- Çocuklarınıza şiddetin sonuçlarını açıklayın. Şiddetin gerçek sonuçlarını tartışın. Şiddet uygulayanların cezasız kalarak bu işten kurtulacağını düşünmenin ne kadar gerçek dışı olduğunu belirtin.

Yazının orijinal haline bu linkten ulaşabilirsiniz