Ebeveynler Çocuklarının İnternetteki Güvenliği Konusunda Kaygılı

Günümüzde, çocukların başta internet olmak üzere dijital medya mecralarıyla sıkı bir biçimde etkileşim halinde olmaları ebeveynler için hassas bir konu haline gelmiş durumda. Dünya çapında faaliyet gösteren siber güvenlik şirketi Kaspersky’ın yaptırdığı yeni global araştırma ise çocuk-ebeveyn-internet üçgenine dair dikkat çekici sonuçları ortaya koyuyor.

Araştırma şirketi Savanta’ya yaptırılan ankete göre, Türkiye’de 7-12 yaş arasındaki çocukların %96’sında internet bağlantılı bir akıllı telefon veya tablet bulunuyor. Ebeveyn tarafında ise genel olarak kaygı göze çarpıyor. Örneğin, Türkiye’de ebeveynlerin %84’ü çocuklarının internetteki güvenliği hakkında endişe ediyor. Öte yandan, ebeveynler çocukları büyüyene kadar yalnızca ortalama 38 dakikayı onlarla internet güvenliği hakkında konuşmaya ayırıyor. Daha da detaylandırıldığında ortaya çıkan sonuç, ankete Türkiye’de katılan ebeveynlerin yarısından fazlasının (%64) bu konu ile alakalı, çocuklarıyla 30 dakikadan daha az konuştuğu.

Türkiye’de ebeveynlerin yaklaşık üçte ikisi (%69) çocuklarının internette çok fazla zaman harcadığını düşünüyor. Onlara göre en tehlikeli çevrim içi tehlikelerin başında ise %39’la çocukların cinsellik veya şiddet içerikli görüntülere erişmesi geliyor. Bu tehlikeyi, internet bağımlılığı (%38) şiddete ve uygunsuz davranışa yönlendiren mesaj ve içeriklerin alınması (%21) takip ediyor.

Türkiye’de ebeveynlerin %83’ü, çocuklara potansiyel risklere karşı internet güvenliğini öğretmenin; ebeveynlerin ve okulların ortak sorumluluğu olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda katılımcıların %87’si, ebeveynlerin bunu yapmaya daha uygun olduğunu çünkü çocukların anne babalarına daha çok güvendiğini belirtiyor.

Ebeveynler, her ne kadar kendi üzerlerine düşen sorumluluğun farkında olsalar da çocuklara yeteri kadar yol gösteremiyor. Çocuklarıyla internet güvenliği hakkında toplam bir saatten daha az konuşuyorlar. Bu noktada yapılan araştırma, ebeveynlerin çocuklarıyla konuşurlarken zorlandıklarını ortaya çıkartıyor.  Türkiye’de ebeveynler çocuklarıyla bu konuda konuşurken en çok şu noktalarda zorlandıklarını belirtiyor:

  • Tehditleri çocukların anlayacağı bir dilde anlatmak (%53)
  • Çocukların tehditleri ciddiye almasını sağlamak (%51)
  • Arkadaş baskısına uymamaya ikna etmek ve/veya bunun için kendilerine güvenmelerini sağlamak (%36)

Araştırma sonuçlarıyla ilgili konuşan Dijital Medya ve Çocuk proje koordinatörü Dr. Esra Ercan Bilgiç şunları söyledi:

“Dijital Medya ve Çocuk projesi olarak ilk günden beri ebeveynlerin çocuklarıyla dijital medyanın riskleri hakkında konuşması gerektiğini söylüyoruz. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, gerçekten de hiçbir tedbir, konuşmak kadar etkili bir güvenlik sağlamıyor. Çocuklarımızın hem dijital medyanın ve internetin riskleri hakkında bilgilenmesi gerekiyor, hem de sahip oldukları dijital becerilerle bu dünyada var olabilmeyi, kendilerini ifade edebilmeyi ve çevrimiçi fırsatları bilinçli kullanarak toplumsal hayata katılmayı öğrenmeleri gerekiyor.  Aile ile etkileşim sağlıklı dijital medya kullanımı için çok önemli. Tabii ilk adım öncelikle ailelerin bilinçlenerek dijital dünya ile çocukları arasında arabulucu rolünü nasıl oynayabileceklerini öğrenmeleri.”

Sonuç olarak, Kaspersky çocuklarını internetteki çeşitli tehlikelerden korumak isteyen aileler için birtakım öneriler sunuyor:

  • Çocuğunuzun internette ne yaptığını biliyorsanız, ona yardımcı veya destek olabilirsiniz fakat bu bilgiyi dikkatli bir şekilde kullanın.
  • Çocuğunuzla sosyal medyada ne kadar zaman geçirebileceği konusunda konuşun. Çocuğunuzu okulda veya geceleri sosyal medya kullanmamaya ikna etmeye çalışın.
  • Çocuğunuzun sosyal çevresini sınırlamayın fakat arkadaşlarını seçerken dikkatli davranmalarını öğütleyin.
  • Kaspersky Security Cloud servisimizin Aile sürümüne abone olun. Kaspersky Safe Kids çözümünü içeren bu servis, ailenizin ve sizin özel verilerinizi korumaya yardımcı olur, çocuklarınıza internette ve ötesinde güvenlik sağlar.

Kaynak: Kaspersky Türkiye

Leave A Comment