İntihal Yazı Dizisi – Bölüm 2: Öğrencilerin Yaratıcılığına Ket Vuran Tehlike: Ödev Siteleri

Öğrencilere intihalden kaçınma bilincini aşılamanın önündeki engellerden biri ödev siteleri olarak karşımıza çıkıyor. Öğrenciler bazen kendilerine verilen ödevlerin veya projelerin altından kalkamıyor. Bu gibi durumlarda internet araştırması yaparlarken karşılarına ‘’ödev siteleri’’ çıkıyor. Bu sitelerden aldığı ödevleri, kendisininmiş gibi öğretmenine teslim eden öğrenci aslında intihal suçunu işliyor.  Öte yandan ödevi yazarken kendi düşüncelerini ifade etmediği için de yaratıcılığını köreltiyor.

Ödev siteleri genellikle ikiye ayrılıyor:

  1. Öğrencilerin verilen standart ödevleri herkese açık biçimde paylaşan siteler: Bu tarz siteler genellikle, internette bulunan ödevleri derleyip herhangi bir ücret talep etmeden paylaşıyor. Site sahibi, siteye verdiği reklamlardan para kazanıyor. Hedef kitle ortaokul ve lise öğrencileri oluyor.
  2. Direkt para karşılığında ödev hazırlayan siteler: Bu tarz siteler ise öğrencilerden para toplayıp, direkt onların istediği ödevleri yapıyor.

İkinci tür sitelerde öğrencinin bir para alışverişi içine girecek olması, konuyu güvenlik bakımından da tehlikeli kılıyor. Nitekim öğrencilerin ödev yaptırmak için kredi kartı bilgilerini paylaşması olası bir durum.  Aynı zamanda bu tür siteler değişik yaş gruplarındaki öğrencileri etkisi altına almaya çalışıyor. Sadece lise veya ortaokul öğrencilerine ödev satılmıyor, lisans öğrencilerine de ödev satıyor. Hatta kişiye özel yüksek lisans ve doktora tezi yazdığını iddia edenler bile var. Yani ödev siteleri Türk eğitim sisteminin genel bir problemi olarak ortaya çıkıyor.

Ödev siteleri konusunun çözümü için ebeveynlere ve eğitimcilere iş düşüyor. Çocuklara, bu tarz sitelerin doğru bir yol olmadığının anlatılması gerekiyor. Çocukların ödev sitelerini alışkanlık haline getirmesinin önüne geçmek, onların zihinsel yaratıcılıklarını uzun vadede koruyor.

Gelecek yazımızda çocuklara intihalden kaçınmaları için ufak bir rehber sunacağız. 

Kaynak için tıklayınız