”ROBLOX” İçin Ebeveyn Kılavuzu

ÇEVİRENCeren Topuz

Oyun sevdalısı oyuncuların bazıları Fortnite’a düşkün, bazıları ise Minecraft‘ı sever. Şimdi de dünyanın dört bir yanından birkaç milyon oyuncu Roblox’u keşfetti. Hem çok oyunculu hem de karmaşık bir oyun oluşturma aracı sunan Roblox; çeşitliliği, yaratıcılığı, rekabeti ve sosyalleşmeyi çoğunlukla ücretsiz olarak sağlayan oyunlardan biri.

Roblox potansiyel olarak çocuğunuz için bir öğrenme aracı olabilir; ancak olumsuz yanlarından söz etmek de olası. İçeriğin tamamı kullanıcılar tarafından oluşturulduğundan, çocuklar, yaşlarına uygun olmayan materyallere maruz kalabilirler. Çevrimiçi konuşma forumunda da benzer bir risk olduğu söylenebilir. Can sıkıcı olan başka bir durum ise, Roblox’un oyuncularını sürekli olarak oyun içi para birimi olan “Robux” satın almaya yönlendirmesi. Bununla birlikte gizlilik ayarlarına ve diğer güvenlik önlemlerine dikkat edilerek, çocuklar Roblox oynarken heyecan verici bir deneyime sahip olabilirler. Ancak nasıl çalıştığını ve çocuklarınızın nasıl güvende kalabileceğini anlamanız çok önemli.

Roblox nedir?

Roblox, diğer kullanıcılar tarafından tasarlanan oyunları oynayabileceğiniz ve Roblox’un oyun geliştirme aracını kullanarak kendi oyunlarınızı oluşturup paylaşabileceğiniz çevrimiçi bir oyun platformu. Kaydolduktan sonra ücretsiz bir şekilde sınırsız sayıda oyun oynayabilir, yeni oyun yaratımları oluşturup paylaşabilir ve diğer kullanıcılarla sohbet edebilirsiniz.

Roblox nasıl çalışır?

Roblox ilgi çekici iki seçenek sunar: oyun oynamak ve oyun oluşturmak. Kaydolduktan sonra, her iki moda da sınırsız erişime sahipsiniz. Cinayet gizemlerinden, spor ve dövüş oyunlarına kadar çeşitli kategorilerde hiç bitmeyen ve sürekli gelişen yaratıcı ve eğlenceli oyunlar arasında seçim yapabilirsiniz. Ayrıca Roblox Studio’yu indirebilir ve böylelikle kendi oyunlarınızı oluşturabilirsiniz. Kendi oyunlarını yapmak isteyen çocuklar için Roblox bir dolu talimat ve yardımcı olmaya hazır bir oyuncu topluluğu sunuyor.

Roblox kaç yaş için uygun?

Roblox asgari bir yaş belirtmiyor. Her yaştan kullanıcı grup oluşturabilir ve bunlara katılabilir, sohbet edebilir ve başkalarıyla iletişimde bulunabilir. Merakın, tasarımın ve inşa etmenin eğitimsel faydalarını destekleyen “yapılandırmacılık” kuramına bağlı olan şirket, bunun, oyunu oynayabilen herkes için uygun olduğunu belirtiyor. Uygulamanın bu açık bakış açısı, özellikle küçük çocuklar için bazı riskler doğurabilir. Roblox’un bazı güvenlik önlemleri olsa da, burası pek de iyi niyetli olmayan kişilerin hedefi olmaya devam ediyor. Common Sense Media, Roblox’u 10 yaş ve üzeri kullanıcılar için uygun olarak değerlendiriyor.

Robux nedir?

Robux, Roblox’un oyun içi para birimi. Bu paraları avatarınız için özel kıyafetler ve animasyonlar, size özgü yetenekler, silahlar ve diğer nesneler de dâhil olmak üzere, çeşitli şeyler alırken kullanabilirsiniz. Robux edinmenin farklı yolları var: Satın alabilir, takas edebilir veya birisinin size bağış yapmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca oluşturduğunuz oyunları ve oyunlarınızdaki öğeleri ücretlendirerek de kazanabilirsiniz.

Roblox’ta ebeveyn kontrol ayarları var mı?

Roblox, ebeveynlere çocuklarının oyun içindeki etkileşimlerini kısıtlamayı sağlayan hesap kontrolleri sunuyor. Çocuğunuzun kiminle mesajlaşabileceğini ve kiminle sohbet edebileceğini iletişim ayarlarından kontrol edebilirsiniz. Bu ayarları etkinleştirmek için, e-posta adresinizi çocuğunuzun hesabına ekleyerek çocuğunuzun ayarları tekrar değiştirmelerini önleyen bir kod oluşturmanız gerekiyor.

Roblox’ta sohbet var mı ve güvenli mi?

Roblox, kullanıcıları sohbet işlevi aracılığıyla etkileşimde bulunmaya teşvik ediyor. Tüm sohbetler filtreleniyor, uygun olmayan tüm kelimeler yerine “#” simgesi kullanılıyor. 13 yaşından küçük çocukların hesaplarının sohbet işlevi daha sıkı kontrol edilerek filtreleniyor. Ayrıca Roblox uygunsuz kelimeleri ve içerikleri kontrol eden gözetmenler de çalıştırıyor.

Çocuklar Roblox’u nasıl öğrenir?

Çocuğunuz Roblox’u sevdiyse, Twitch, Miniclip ve YouTube Gaming gibi popüler oyun platformlarından Roblox’la ilgili bir sürü video bulabilir.

Cinsel avcılar Roblox‘ta büyük bir sorun mu?

Çok popüler sosyal ağlarda olduğu gibi, Roblox‘ta da avcılar var. Avcılar kurbanlarını hedef almak için Roblox‘un kolayca erişilebilen sohbet işlevinden faydalanıyorlar. Roblox, kötü niyetli insanları ayıklamak için teknolojiden olduğu kadar gözetmenlerden de yararlanıyor; ama yine de bu tür durumlar zaman zaman ortaya çıkabiliyor. Bir avcı ile temas kurmaktan kaçınmak ve olabildiğince güvenli bir şekilde oynamak için çocuklar, en kısıtlayıcı iletişim ayarlarını etkinleştirmeli. Sohbeti tamamen kapatarak veya etkileşimleri yalnızca arkadaşlarla sınırlandırarak her önüne gelenin çocuğunuzla iletişim kurmasını önleyebilirsiniz. Çocuklarınızı, tanımadıkları insanlarla sohbet etmemeleri ve kimseden özel mesaj kabul etmemeleri konusunda yönlendirmelisiniz. Çocuklarınızın kişisel bilgilerini açık etmediklerinden, birisinin onları rahatsız etmediğinden ve konuşmalarını asla farklı bir platforma taşımadıklarından emin olun.

Kaynak: https://www.commonsensemedia.org/blog/parents-ultimate-guide-to-roblox-0 adresinden kısaltılarak çevrilmiştir.